Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

20 Ocak '14

 
Kategori
Spor
 

Şampiyonlar yetiştirmek

Sporda yokuz. Bu nedenle düzenlemek istediğimiz olimpiyat ya da diğer şampiyonalarda ev sahibi olmakta zorlanıyoruz. Önemli sporcular yetiştiremedik. Evet Naim Süleymanoğlu gibi süper şampiyonlar bizim adımıza yarıştı ama onları biz mi yetiştirdik? Başka ülkelerden aldığımız yetişmiş sporcular ile övünmek ne kadar anlamlı? 

Tenis bayanlar yada erkeklerde tek sporcumuz yok ilk yüze giren. Basketbol da NBA de oynayan oyuncularımız var. Ama komşumuz Yunanistan Avrupa ve dünya şampiyonlukları kaznırken biz ikincilik ile mutlu olmak zorundayız. Voleybol bayanlarda çok iyi oyunculara sahibiz ama önemli başarılar kazanamıyoruz. Birçok spor dalında yokuz hemde dünyanın en önemli ekonomilerinden birine sahip olduğumuz halde. Futbolda, dünyanın en çok para harcayan ülkelerinden biriyiz ama başarımız yok. Dünyanın en önemli futbolcularının içinde bir tane Türk yok. Mesut Özil ise Alman. 

Avrupa gözünü Afrika'ya dikmiş. Hemen her ülkede oynayan çok sayıda Afrikalı oyuncu var. Onlar futbol okullarında yetiştirecek oyuncular bulamakta zorlandıkları için bu yolu seçiyorlar. Bizim futbol okullarımız göstermelik. Arasıra futbolcu çıkıyor bu okullardan. Biz daha çok dışardan oyuncu almayı seviyoruz. Yapılan kaynak israfından başka bir şey değil ama kim anlayacak?

Türkiye'de okul çağındaki öğrenci sayısı 21 milyon. Bu bir çok Avrupa hatta dünya ülke nufusundan daha çok. Öyleki Brasil 2014 seri başı Belçika, İsviçre ve Uruguay nufusları on milyon değil. Elendiğimiz Holanda gibi 2014 dünya kupasında yer alan takımlardan bir çoğunun nufus 20 milyondan az. Dağılan Yugoslavya'dan çıkan 7 ülke yada milli takım FIFA sıralamasında bizden yukarıda. 

Biz bu işleri bilmiyoruz. Sporumuzu emanet ettiğimiz insanlar bu işleri yapamıyorlar. Yapabileceklerine dair en küçük bir işaret yok. Örneğin Fatih Terim. Türk Futbolunun büyük TD ve futbol adamı büyük başarılar kazanmış adam. Ne yapmış onun varlığı karşılaştığımız bu kara tabloyu biraz olsun aydınlatabilmiş mi? HAYIR

F. Terim ve onun içinde bulunduğu Türk Futbol ailesi bana göre başarısızdır. Bizim, dünyaya sesimizi duyuracak oyuncularımız yakın gelecekte olmayacak. Biz FIFA yılın futbolcularının içine yetiştirdiğimiz oyuncuları sokamayacağız. Bizim TD lerimiz ülkemizden başka yerlerde iş bulamayacak. Buna rağmen değeri olmayan yabancı TD ler bizim takımlarımızı çalıştıracak. Çünki bizim ülke olarak ne planımız ne projemiz var. Bal böyle iken biz dünya kupası yada avrupa şampiyonalarını TV den izlemek zorunda kalmaktan sıkılmıyoruz. Her turnuvayı şampiyon bitirmek umuduyla başlayarak finallerin en büyük izleyecisi oluyoruz.

Bizim spor adamlarımız görüşü kıt bilgisi az insanlar. Onlar gelecek başarılar yerine kendi hayatlarını düşünüyorlar. O nedenle transferler yapmaktan başka çare üretemiyorlar. Üstelik eldeki büyük genç nufusa rağmen. Spor kültürümüz çok zayıf ve ne yazıkki bu nedenle iyi ve sağlam sporcular yetiştiremiyoruz kırılgan takımlar ile mücadele ediyoruz. Çekirge üç defa sıçrar atasözüne rağmen biz her spor dalında defalarca başarısızlıkar yaşıyoruz ama ders almıyoruz.

Aslında ders almayan yada doğruları yapamayan çok az sayıdaki yönetici. Elindeki sınırlı parayı günü kurtarmak için yabancı transferine vermekten başka yol bulamayanlar yöneticilik yapmamalı. Bu ülkedeki 21 milyon gencin yetiştirilmesi sanıldığı kadar zor değildir. Bu gençlerin yetiştirilmesi fikir ve bedeb olarak sağlıklı gelişimleri ülkemiz sporunu yukarı çıkaracak ülke karakterini değiştirecektir.

Biz şampiyonlar transfer eden değil yetiştiren ülke olmak zorundayız.   

 
Toplam blog
: 246
: 184
Kayıt tarihi
: 08.09.09
 
 

01.04.1956 doğumluyum. İnsanca yaşamın en önemli değer olduguna inanırım. Paylaşmanın önemine ina..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara