Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '15

 
Kategori
İnternet
 

Sanal Pos İle Tahsilat

Sanal Pos İle Tahsilat
 

Sanal Pos Kullanımı


Sanal pos adını son zamanlarda iyice duyar olduk. Özellikle kredi kartı kullanımının artışı, taksit imkanları ve elektronik ticaretin yaygınlaşması sanal posu şirketlerin hayatına daha çok sokmuş durumda. Sanal pos altyapısına neden ihtiyaç duyulur, nerelerde kullanılmaktadır gibi sorulara cevap ararken nasıl temin edildiği konusunda da bilgi edindirmek amacı ile bu yazıyı yazıyorum.

Kredi kartı ile alınan ödemelerin internet üzerinde yapılması için gerekli olan altyapıdır sanal pos. Sanal posu tarif etmek için herkesin fikir sahibi olduğu fiziki pos ile benzerlikleri ve farklarından söz etmek en doğru yöntem olacak. Fiziki pos el ile tutup göz ile gördüğümüz bir madde, sanal pos ise adından da anlayacağımız üzere herhangi bir kütle ve hacme sahip olmayan olgudur. İkisi de aynı amaca hizmet etmektedir. Kredi kartlarından ödeme alınması konusunda hizmete sunulmuşlardır. Fark konusunu biraz daha açacak olur isek, fiziki pos ile kredi kartından ödeme alınırken ilgili kredi kartı pos makinesi ile temas ettirilip posa tutar ve şifre girişi ile ödeme tamamlanır. Sanal posta ise kredi kartının temas edebileceği bir madde olmadığı için kredi kartı sahibi internet üzerinde karşılaştığı ekrana kredi kartının gerekli bilgilerini kendisi girer ve ödeme tamamlanmış olur.

Sanal pos ağırlıklı olarak e-ticaret sitelerinde kullanılmaktadır. E-ticaret sitesine girer, alacağımız ürünleri seçeriz. Ürünleri sepete ekledikten sonra ödeme yapacağımız ekrana yönlendiriliriz. Burada bizi sanal poslar karşılar. Eğer sunuluyor ise ve arzu ediyor isek taksit seçeneklerini bu ekranda seçer, kredi kartının gerekli bilgilerini girer aldığımız ürünlerin ödemesini yaparız. Sanal pos henüz çok yaygın olmasa da e-tahsilat sistemlerinde de kullanılmaktadır. E-ticaret alışverişlerinden farklı olarak bir alışveriş söz konusu olmamakta, cari hesaplara mahsuben ödeme yapılır. Bu ödemenin tutarını ödemeyi yapan belirleyeceği gibi, e-tahsilat yazılımlarının muhasebe programları ile entegre çalışması sayesinde cari hesabımızda bulunan açık miktarı kadar da ödeme yapabiliriz. E-tahsilat ile ilgili bilgi edinmek isterseniz E-Tahsilat Sistemlerinin Varoluş ve Gelişim Süreci başlıklı makalemi okuyabilirsiniz.

Sanal pos ile ödeme yaparken kullanıcının girişini yaptığı bilgilerden oldukça söz ettim. Kısaca bu bilgilere de değinmek istiyorum. Sanal pos ekranın girilmesi gereken bilgiler; kredi kartının ön yüzünde bulunan 'Kart Sahibinin Adı Soyadı' , 'Kart Numarası' , 'Kartın Son Kullanma Tarihi' ve kredi kartının arka yüzünde bulunan 'Güvenlik Kodu'dur. Bahsi geçen güvenlik kodu, kartınızın arka tarafında bulunan rakamların son üç hanesidir.

Ödeme yapanlar için sanal posu irdeledik. Bir de sanal pos ile tahsilat yapacak / ödeme alacak olan tarafından konuya bakalım. Sanal pos altyapısını kullanmak için ilk olarak ihtiyaç duyacağımız bankalardan veya bu hizmeti veren diğer şirketlerden hizmet almamız olacaktır. Tüm bankalar fiziki pos hizmeti sundukları gibi sanal pos için de şirketlere hizmet vermektedirler. Sanal pos altyapısını bize sağlayabilecek bazı şirketler de mevcuttur. Bu şirketlerin amacı tüm kredi kartlarına sadece kendi altyapıları kullanılarak taksit yapılabilmesidir. Sanal pos alımı için bu şirketler ve bankalar belirli maliyetler çıkarabilmektedir. Fiziki pos kullanımında olduğu gibi de sanal pos ile yapılan tahsilatlarda da tutara belirli bir komisyon oranı uygulanır. Bu oran tutarın hesabımıza geçeceği tarih ile ilgili olarak değişiklik göstermektedir. Bahsettiğim maliyet ve oran sanal pos hizmeti kullanacak olan şirketin sektörü, büyüklüğü, kredi kartı cirosu gibi durumlardan etkilenmektedir.

Sanal pos alabilmek için maliyet ve komisyon konusunun dışında bazı gereksinimler daha bulunmaktadır. Sanal pos daha önce söylediğim üzere bir internet sitesi üzerinde çalışır. Bu internet sitesinde SSL sertifikası sanal pos temini için bulunmak zorundadır. SSL sertifikası kullanıcının girmiş olduğu kredi kartı bilgilerini şifreleyerek başkaları tarafından çözümlenmemesini sağlar. E-ticaret sitesi üzerinden satış yapıyor isek; satışa sunduğumuz ürünler, bu ürünlerin açıklamaları, şirketimizin iletişim bilgileri ve satış sözleşmeleri de site içerisinde bulunabilir olmalıdır.

Neden sanal posa ihtiyaç duyulur sorusu üzerinde de durmak istiyorum biraz. E-ticaret siteleri için zaten bir vazgeçilmezdir. Hem ürün satışı yapılırken gönderimden önce tahsilatının da yapılması, hem de ürünü müşterilere taksitli satış hizmeti ile sunmak için deyim yerindeyse bir zorunluluktur sanal pos.

Kredi kartı kullanımlarında ki artış aşikar. Bu kullanım gün geçtikçe kurumsal firmalarda da yükselmeye başladı. Dolayısıyla şirketlerin de kredi kartı ile tahsilat yapabiliyor olması ihtiyacı doğdu. Kredi kartı ile tahsilat için ya fiziki posa ya da sanal posa ihtiyaç duyulmakta. Fiziki pos ile ödeme alabilmek için kart sahibi ile aynı ortamda bulunmak zorundayız. Ya da en ilkel tahsilat yöntemi olan mail order ile kart çekimini yapacağız. Müşteriyle her an aynı ortamda bulunma şansını yakalamamız zor. Mail order ise sürekli akıllarda soru işareti bırakıyor. Bu yüzden rota sanal posa çeviriliyor. E-tahsilat sistemleri üzerine entegre edilen sanal poslar ile kredi kartı tahsilatları çok daha güvenli ve kolay bir hal alıyor.

 
Toplam blog
: 10
: 4382
Kayıt tarihi
: 03.09.15
 
 

Ödeme Sistemleri Pazarlama Uzmanı ..