Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '21

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

SARAYDAN KIZ KAÇIRMA

BİR FESTİVAL GELENEĞİ, 12. ULUSLARARASI İSTANBUL OPERA FESTİVALİ ,

“SARAYDAN KIZ KAÇIRMA” OPERASI İLE DEVAM EDİYOR…

 

 Gala Konseri ve Barok Konserlerini gerçekletiren, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nce bu yıl 12.’si  düzenlenen Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nde, bir festival geleneği olarak “Saraydan Kız Kaçırma” Operası, yine aynı mekan olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi’nde seyircilerle buluşmaya hazırlanıyor.

 

İstanbul Şehir Operası’nın başlatmış olduğu ve yazları açıkhava alanlarındaki opera teksilleri içinde en çok icra edilen ve festival geleneği olarak, festivalin  düzenlendiği ilk günden beri sahnelenen Wolfgang Amadeus Mozart'ın “Saraydan Kız Kaçırma“ operasının, geçtiğimiz festival dönemindeki prömiyerinin tekrarı. İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahneleyeceği ve Caner Akın’ın sahneye koyduğu eser, klasik haline sadık kalınarak, yaklaşık 1,5 senedir dünya gündemini oluşturan salgına da göndermelerin yapıldığı farklı bir reji anlayışı ile seyirci karşısında olacak.

Eserde, küçük bir değişiklik yapılarak, yaşanmış olan 1918 İspanyol Gribi salgını da konu ediliyor. “Tarih tekerrürden ibarettir” sözünün başka bir kanıtı gibi, İspanyol Gribi’nde de bugün  koronavirüs pandemisinde yaşadığımız gibi, sosyal mesafenin, hijyenin ve maske takımının önemi büyüktü. Rejisör Caner Akın, Türklerin hoşgörüsünü ele aldığı eserde bu önemli detayları işlemekle beraber, klasik konunun en önemli unsurlarından biri olan Türklerin kin tutmak yerine merhamet ve sevgiyi ön plana çıkarıyor. 

Saraydan Kız Kaçırma Operası, hava şartları nedeniyle daha önce açıklanan tarihlerde yapılan değişiklik ile, 10 Temmuz 2021 Cumartesi  saat: 20:45’de ve 11 Temmuz 2021 Pazar günü  ise saat: 15:30’da ve 20:45’de olmak üzere toplamda 3 temsil ile sahnelenecek.

Temsillerde  dönüşümlü olarak; Erdem Erdoğan ve Ufuk Toker “Belmonte”, Tuncay Kurtoğlu ve Umut Tingür “Osmin”, Ceren Aydın ve Hale Soner Kekeç “Konstanze”, Işılay Meriç Karataş, Nazlı Deniz Süren ve Evren Işık Yasemin “Blondchen”, Serkan Bodur, Berk Dalkılıç ve Onur Turan “Pedrillo”, Caner Akın “Selim Paşa”, Adahan Cabaş ise “Çocuk” rolüne hayat verecek.

Orkestra Şefi Murat Cem Orhan yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası  ve Koro Şefi Volkan Akkoç  yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Korosu’nun  da eşlik edeceği temsillerde ünlü balet Tan Sağtürk eserin koreografisine  imza atıyor. Dekor ve kostüm tasarımı Olcay Engin Kaymaz, ışık tasarımı ise Taner Aydın’a ait.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Bahçesi

10 Temmuz 2021 Cumartesi  saat: 20:45’de

11 Temmuz 2021 Pazar  saat: 15:30’da ve 20:45’de

 

İsmail Hakkı Aksu

 
Toplam blog
: 137
: 116
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Ressam, dekoratör, araştımacı yazar. ..