Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '15

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Sart Harabeleri ve Birgi Köyü gezisi

Sart Harabeleri ve Birgi Köyü gezisi
 

Gymnasium-Sart Harabeleri/Salihli-Manisa


28 Ağustos 2015 Cuma sabahı arabamıza atlayıp erkenden yollara düşerek Manisa Akhisar’dan içeri sapıp Salihli’ye vardıktan sonra ilk olarak öğlen yemeği için şehir merkezinde buranın yöresel lezzetlerinden Odun köfte yiyip sonrasında Sart Harabeleri’ni (Sardes Antik kenti diye de anılmakta) ziyaret ettik.

Tarihte paranın ilk basıldığı yer olan ve Lidya devletine başkentlik yapan bu ören yerinde Akropol, Artemis Tapınağı, Gymnasium, Sinagog, Hamam, Mahkeme Binası görülmeye değer. Müzeye giriş 8 TL. (Müze kart geçerli).  Ören yeri şehir merkezine 9 km uzaklıkta.

Sart Harabeleri 3 bölümden oluşuyor ve her biri farklı yerlerde. Gymnasium, Sinagog, Hamam, Mahkeme Binası Salihli’den giderken yolun sağ tarafında kalıyor. En etkileyici kısım burası. Daha sonra köy merkezinden sola içeri girince 300 metre sonra paranın ilk basıldığı yerin tarihi kalıntılarını dışarıdan görebilirsiniz. Ziyarete açık değil. Yolun devamında 1 km sonra Artemis Tapınağı müze giriş noktasına varıyorsunuz. İlk aldığınız bileti burada da kullanabiliyorsunuz.

Sart Harabelerine toplu ulaşım imkanı da var. Salihli- Sart arasında her 30 dk.da bir kalkan minibüsler ile buraları gezmek mümkün.

Akhisar–Salihli yolu üzerinde mevsim itibari ile domates ve üzümlerin kurumaya bırakılması neticesinde yol kenarları ve tarlalar adeta bir renk cümbüşü. Yol manzaraları müthiş.

Sart Harabeleri ziyaretimiz sonrası Ödemiş istikametine yönelip İzmir’in Uludağı olarak anılan Bozdağ’ı geçerek Birgi (Prygi) köyü’ne varıyor ve köyü keşfe başlıyoruz.

Bozdağ eteklerinde ipek dokumacılığı ve incirleriyle de tanınan Birgi, 14. yüzyılda Aydınoğulları Beyliği'nin başkenti olarak saltanatı yaşamış ve Osmanlı dönemi sivil mimarîsinin de en itinalı örneklerini hâlâ barındırmaktadır. Şirince’ye nazaran çok daha otantik olduğunu belirtmeliyim.

Birgi köyü’nde ilk olarak Çakırağa Konağı’nı ziyaret ediyoruz. Müze olarak işletilen bu konak Aydınoğlu Beyliği’ne ait dönemi ve yaşam tarzını temsil ettiği için görülmeye değer. Tavan ve duvar işlemeleri oldukça başarılı ve hala ayakta. Giriş 5 TL.  Müzekart geçerli.

Çakırağa Konağını gezdikten sonra 1993 yılında minber kapısı çalınan ve yıllar sonra bulunup yerine konan Aydınoğlu Mehmet bey Cami (Ulu Cami) ile Türkiye’nin en güzel meydanlarından biri seçilen köy meydanı gezilip köy kahvesinde biraz soluklanıyoruz.

Daha sonra köyün arnavut kaldırımlı dar sokaklarında dolaşıp harika fotoğraf kareleri yakalıyoruz.

Büyük İslam bilgini Birgivi Mehmet Efendi Türbesi ile Sultan Şah Türbesi’de Birgi köyü sınırları içinde yer almakta ve inanç turizmi açısından büyük önem arzetmekte. Türbeleri de ziyaret ettikten sonra köyden ayrılırken TRT1’de yayınlanan “Yeşil Deniz” dizi filmi setine denk geliyoruz ve biraz seyre dalıyoruz.

Daha sonra köyden ayrılıp Ödemiş ilçesi içinden geçerek İzmir’in yine şirin ilçelerinden biri olan Tire’ye varıyoruz.

Tire’de asıl niyetimiz Kaplan Restoran’da bir akşam yemeği ve sonrasında konaklama idi ancak Kaplan Restoran için biraz geç kalmışız. Saat 21:30’da kapandığını öğrendik. Biz de yine bir diğer meşhur yöresel lezzet durağı Hacı Baba Lokantasında Tire köftesi yiyip sonrasında Karadutlu Lor Tatlısı yiyoruz. Eşim ve kızım tatlıyı çok beğenmese de ben farklı bir lezzet olarak yenilebilir buluyorum. Ekşimsi tatları sevenler deneyebilir. Köfte için ise lezzet farkı göremedim diyebilirim. Porsiyonların ise oldukça küçük olduğunu belirtmekte fayda var.

Akşam yemeği sonrası Tire merkezde konaklıyor ve bir sonraki durağımız Datça’ya gitmek için istirahata geçiyoruz.

Tire’de daha fazla vakit geçirmek isteyenler Dere Kahve’yi de ziyaret edebilir.

Seyahatimizin ilk günü toplam 550 km. yapıyoruz.

İstanbul’dan Sart Harabeleri/Salihli 463 km uzaklıkta ve 6,5 saat sürede katediliyor.

Sart Harabeleri- Birgi köyü = 47 km/1 saat

Birgi köyü –Ödemiş= 10 km/15 dk.

Ödemiş –Tire= 30 km/30 dk.

  

 
Toplam blog
: 38
: 4208
Kayıt tarihi
: 07.01.12
 
 

Küçüklüğümde yaramaz bir çocukmuşum, delirdiğim zamanlar kimse zaptedemezmiş beni. En büyük örneğ..