Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Kasım '15

 
Kategori
Tarih
 

Savaş konuşmaları

Komutanların ordularına savaş öncesi yaptıkları konuşmalar muhteşem. İnsanları ölüme gönderen o muhteşem sözler. İnsanları ölüme gönderen ve ölümü yücelten konuşmalar komutanların sanatıdır. Ordu ne kadar kötü, isteksiz olursa olsun komutanın yapacağı etkileyici bir konuşma orduyu savaşa hazırlayabilir. Üstelik düşman sayıca fazla olsa bile kahramanlığın, yüceliğin ve yetkinliğin telkini başarıyı garantileyebilir.

Alparslan Malazgirt savaşı öncesi şu konuşmayı yapmıştır.“Kumandanlarım, askerlerim! Biz ne kadar az olursak olalım, onlar ne kadar çok olurlarsa olsunlar, daha fazla bekleyemeyiz. Ya muzaffer olur, gayeme ulaşırım; ya şehit olur cennete giderim. Beni takip etmek isteyenler arkamdan gelsin. Takip etmek istemeyenler diledikleri yere gitsinler! Bugün burada emir veren bir Sultan yok; emredilen bir asker de yok. Şehit olursam, bu beyaz elbise kefenim olsun. ” (Şeker, 1999).  Fatih Sultan .Mehmet ise İstanbul’un fethi öncesi Şöyle hitap etti askerlerine: “Ey benim Paşalarım, Beylerim, Ağalarım, şu İstanbul savaşındaki silâh arkadaşlarım! Sizi buraya, kararlaştırdığım hücumda şimdiye kadar gösterdiğinizden daha büyük fedâkârlık ve cesâret istemek için topladım. Hücumda yanınızda bulunacağım. Herkesin vazifesini nasıl yaptığını göreceğim.”(Nalbantoğlu, 1992). Yavuz Sultan selim ise 1514’te Çaldıran savaşında: “Çocuğunu, karısının kucağını savaş meydanına tercih edenler, geriye dönsünler, onlara izin veriyorum. Ben buraya geri dönmek için gelmedim. Ölümden korkanlar, geri dönsünler. Bizi isteyip yolumuzda can ve baş fedâ edecek yiğitler ölümden korkmazlar. İçinizde er yoksa ben tek başıma savaşırım.’’(Önal, 1968).  Cesur Yürek kurgusal filminde William Wallace’nin düşman karşısında  sayıca çok az olan bu nedenle de moralsiz olan ordusuna konuşması çok etkileyicidir: ‘’Ben William Wallace’ım. Burada zorbalığa meydan okuyan büyük ülkemin büyük ordusunu görüyorum. Özgür insan olarak savaşmaya geldiniz. Özgürlük olmasa ne yapardınız? Savaşırsanız ölürsünüz. Kaçarsanız yaşarsınız, en azından bir süre. Ama yıllar sonra bir gün yatağınızda ölürken şunu iyi hatırlayın. Bugünden ölünceye kadar bütün günlerinizi sadece bir şans için, feda etmek istemez miydiniz? Yaşamımızı alabilirler ama özgürlüğümüzü  asla..( cesur Yürek Filmi) Gladyatör filminde ise General Maximus ‘’Askerler..üç hafta içinde ektiklerimizi biçmeye başlayacağız. Nerde olacağınızı hayal edin, çünkü orda olacaksınız. Eğer kendinizi yalnız, bir çayırda güneş yüzünüzde  ilerliyor bulursanız sakın şaşırmayın. Çünkü orası cennettir ve ölmüşsünüz demektir.  bu hayatta yaptıklarımız sonsuzlukta yankılanacaktır.’’( Gladtatör Filmi)

Mustafa Kemal, Çanakkale savaşında düşmanın hızla ilerlemesiyle savaşın kaybedilme riskinin arttığını hissederek şu konuşmayı yaptı: ‘’ Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum. Siz ölünceye dek geçecek zaman içinde yerinize başka kuvvetler, başka komutanlar alabilir.’’ böylece askerlerine ölmelerinin vatan için önemini net bir şekilde ifade etmiştir. Bir insanı ölüme yolladınız mı hiç? Onları ölüme uğurlarken ne denir? ‘’Haydi aslanlarım, ölün’’ demek kolay değildir. Nasıl bir psikolojiye bürünüyorsa artık komutan ve askerler ölüm itici gelmiyor. Üstelik komutan verdiği bu emirle daha da seviliyor, kahramanlaşıyor. Kendi evlatları askerleri ölüme yolluyorlar ve bu askerler ölüme seve seve gidiyor. Ölümün telkini itici gelmiyor, kimse kaçmıyor. Ölüm askerleri yüceltiyor. Yapılan kısacık bir konuşma onların gücünü arttırıyor.  Çoğu zaman moral bozan ölüm bu konuşmalarla askere moral kazandırıyor. Potansiyellerinin üstünde kuvvet kazandırıyor.

Kaynaklar

Cesur Yürek Kurgusal Filmi. 31 kasım 2015 tarihinde www.izlevideo.net/cesur-yurek-savas-konusmasi-652635.htmladresinden erişildi

Gladyatör Kurgusal Filmi. 31 kasım 2015 tarihinde kprinkle.blogspot.com/2013/05/gladyatorgladiator-savas-konusmas.html adresinde erişildi.

Gürer, S.,(1968). Büyük Türk Zaferleri.Tercüman Gençlik yayınları,İstanbul. s.111-112.,Önal,T. (1968). Osmanlılarda Fazilet Mücadelesi, Sebil yayınları, İstanbul, (s. 74. ), 22 Ekim 2015 tarihinde  hepsi10numara.com/tarihin-10-muhtesem-savas-konusmasi adresinden erişildi.

Nalbantoğlu, M.,Fetih ve Fatih,Tercüman Yayınları: İstanbul, (s.134),22 Ekim 2015 tarihinde  hepsi10numara.com/tarihin-10-muhtesem-savas-konusmasi adresinden erişildi.

Şeker,M.,Fetihlerle Anadolu’nun Türkleşmesi ve Müslümanlaşması, 5. Baskı.Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları: Ankara (s.27-28), 22 Ekim 2015 tarihinde  hepsi10numara.com/tarihin-10-muhtesem-savas-konusmasi adresinden erişildi.

                                                   

 
Toplam blog
: 28
: 387
Kayıt tarihi
: 01.11.15
 
 

Sakarya üniversitesi Tarih bölümü mezunuyum. MEB'te tarih öğretmeni olarak görev yapmaktayım. Kit..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara