Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Haziran '15

     
    Kategori
    Üniversitelinin Sesi
     

    Selçuk Üniversitesi

    Selçuk Üniversitesi
     

    Allayıp Pullamadan Selçuk Üniversitesi ve Konya


    Selçuk Üniversitesi şu tarihte kuruldu, şöyleydi, böyleydi demeyeceğim. Kendim de bir öğrenci olduğum için; gitmek istediğim üniversite hakkında nasıl bilgiler almak istiyorsam, sizlere de öyle anlatmak istiyorum.

    Öncelikle Selçuk Üniversitesi Konya şehrinde. :) 

    Dalga geçmek için söylemiyorum. Üniversite'nin belki en büyük eksi yanı bu şehirde bulunması. Neden böyle söylüyorum ? Elbette şehri kötülemek için değil. Konya'nın iklimi yüzünden. Özellikle Marmara, Akdeniz ve Ege bölgesinden gelecek olan bireyler için tam bir ''survivor''. En kötü kısmından bahsettiğime göre şimdi Üniversiteyi kız ve erkek öğrencilere göre gördüğüm, kaldığım kadarıyla anlatayım.

    Her üniversitede olduğu gibi bu üniversitenin de bazı bölümleri iyi bazıları ise kötü. Bu sizin seçeceğiniz bölüme göre değişir. Ancak üniversite konum itibari ile gayet güzel bir yerde ve ulaşım imkanları da çok güzel. Daha önce tanık olmadığım bir şekilde burada tramvay üniversitedeki hemen her fakültenin önünden geçiyor. Üstelik üniversite içinde bu ulaşım ücretsiz. Örneğin öğle arasında yemek yemek istediniz ve hava kötü, hemen atlıyorsunuz ücretsiz tramvaya ve yerleşke (kampüs) içinde yemek yemeye gidiyorsunuz. Özellikle kış şartlarında ve sınava yetişmek için acele eden öğrenciler için yürüme mesafesi asgari seviyeye çekiyor.

    Yerleşke'nin içinde ''gökkuşağı'' adında orta boyutlarda bir alışveriş merkezi bulunuyor. Orta boyut dediğime bakmayın hemen her ihtiyacınızı burada karşılayabilir, hatta tüm gününüzü orada geçirmek isteyebilirsiniz. O derece sıcak bir öğrenci ortamı. Otobüs biletlerinden, internet kafeye, kuyumcudan kadın-erkek saç merkezine hatta kargoya kadar hemen her şey mevcut. Üstelik fiyat farkı da yok.

    Kampüs içinde birçok banka şubesi ve atm, ptt gibi önemli kurumlar da size yardımcı oluyor. Üniversite hergün iç ve dış olarak yenileniyor ve göze daha çok hitap ediyor. Ancak dediğim gibi iklim şartları sizi bazen üzebilir. Buna rağmen benim gözümde gayet güzel bir üniversite.

    Konya şehrine önyargıyla yaklaşmak bana göre büyük bir hata zira yüz ölçümü bakımından en büyük şehir olsalar da bu durumdan güzel yararlanmışlar ve alana düzenle yayılmışlar. Şöyle ki; tek araçla (tramvay, otobüs, minibüs) şehrin diğer ucuna gidebilir, merkezde arkadaşlarınızla gezebilirsiniz. Selçuk Üniversitesi Alaadin Keykubat Kampüsü, şehrin Ankara Yolu üzerindeki merkez girişinde bulunmaktadır. Üniversite ''Bosna Hersek Mahallesi'' sınırları içinde olup, mahallesi de üniversitesini aratmamaktadır.

    Barınmaya ayrıca değineceğim sabırlı olun :)

    Mahallenin imkanları özellikle marketler bakımından kusursuzdur. Adım başı bir market bulabilir, her bütçeye hitap eden yerlere girebilirsiniz. Konya Belediyesi'nin ücretsiz sunduğu eğitim kurslarına gidebilir, park ve kafelerde vakit geçirebilirsiniz. Mahalleden geçen bir minibüs hattı sayesinde hem üniversitenin göbeğine girebilir, tam tersi istikamette ise merkeze tek araçla yolculuk edebilirsiniz. Ancak kanun gereği her zaman ayakta yolcu almayan minibüs şoförleri canınızı biraz sıkabilir, dersinize engel olabilir. Önlem almakta fayda var. Ayrıca mahalle ve üniversite içinde toplam iki büyük kütüphane ve birkaç adet ders çalışma yeri de bulunmakta. Sınav zamanı can kurtarıcı yerler olabiliyorlar.

    Gelelim barınma konusuna...

    Yurtlar: Bu konuda bayan öğrenciler açık ara farkla öndeler zira adım attığınız her yerden bir kız yurdu fışkırabilir. Bosna Hersek'in taşı toprağı kız yurdu dersem abartıyor olmam cidden. Bu konuda kızların gönlü rahat olabilir, yurt bulmakta hiç zorluk çekmeyeceksiniz. Üniversite içinde hem erkek hem de kız yurtları bulunmaktadır. Bunlardan birisi KYK Alaadin Keybukat Erkek Yurdu, diğeri Cumhuriyet Kız Yurdu, Atatürk Yarı özel Kız ağrılıklı yurt olmak üzere benim bildiğim 3 üniversite için yurt bulunmakta. Erkekler için tek devlet yurdu da bu kampüs yurdudur ve imkanları bana göre güzeldir. Bir kere üniversite içindesiniz. Kızlar için detaya girmeme gerek yok zira en ucuzundan en pahalısına kadar çeşit çeşit yurt bulunmakta. Yurt konusunda dikkat etmeniz gereken şeyler ise;

    1) Üniversiteye ulaşımı nasıl ? Servisi var mı ? (Konya'nın yüz ölçümü akıl almaz derecede büyük)

    2) Ücretler ve taksitler (sözleşme imzalamakta acele etmeyin, çok pişman olabilirsiniz)

    3) Odadaki kişi sayısı (Özellikle kızlar temizlik gibi konularda çok kavga ediyor)

    4) Yemek, duş ve tuvalet durumları (kişiden kişiye hassas olunan en ciddi sorunlar)

    Bu başlıklara dikkat ederseniz, daha başka sorun yaşamazsınız. Elbette yurt konusunda en büyük piyango oda arkadaşlarınızdır. Tanımadığınız bir gençle sene geçireceğiniz gerçeğini unutmadan, anlayışlı kişiler olmaya çalışın ve kavgayı tercih etmeyin, yoksa yönetimden ağır cezalar yiyebilirsiniz.----

    Evler: Üniversite'nin belki de iklimiyle yarışacak en büyük diğer sorunu da evleridir. Selçuk üniversitesinin bulunduğu mahalle nüfus itibariyle Türkiye'nin en kalabalık mahallelerinden biridir. Üniversiteye bağlı olarak da sürekli gelişmekte ve yeni yurt/evler yapılmaktadır. Bununla beraber ne yazık ki ev sahibi ve emlakçılar sizi öğrenci değil de yolunacak bir kaz olarak görürler. Özellikle minibüs hattı önünden bir eve çıkmak istiyorsanız gerçekten geneli 2+1 olan 600-800 TL arası bir fiyatı gözden çıkarmalısınız. Hatta bazı yerlerde evler bin TL olabilir. Ancak yok ben biraz yürür öyle minibüse binerim diyorsanız 550 TL'ye 3+1 ya da 2+1 binalar bulabilirsiniz. Evler yerine ve binasına göre değişiyor. İyi bakınmak ve erkenden eve çıkmanız sizin için artı olacaktır çünkü okul dönemi yaklaştıkça fiyatlar artışa geçiyor. Aidat, yakıt ve faturalarla bir kişinin standart bir eve ödediği ücret 350-500 TL arasında değişebiliyor. Gerçekçi olmak gerekirse buna kışın minibüs parası da ekleniyor. Bunları iyi hesap etmeniz gerekmekte. Havalar ısındıkça giderleriniz de düşüyor. Burs da alan biriyseniz çok fazla sıkıntıya girmezsiniz ancak aldığınız bursa güvenerek hareket etmeyin yoksa iki güne kalmaz ailenizden bir kez daha para istemek zorunda kalabilir ya da ödemelerinizi aksatmak durumunda kalabilirsiniz.

    Ev arkadaşlarınızı da iyi seçmeli, onların temiz ve geçimlilik meziyetlerini de iyice kontrol etmelisiniz. Her ne kadar kafede, okulda ya da dışarı da iyi anlaşsanız da ev ortamında aynı sonuçlar olmayabilir. Unutmayın evin temizliği, faturaları, dolması gereken bir buzdolabı ve yıkanması gereken bulaşıkları olacak. Birbirinizle kavga edip soğunmanın anlamı yok. Bu biraz da evlenmeye benzer. Sorumluluk sahibi olmalı ve yeri geldiğinde anlayışla birbirinize destek olmalısınız. Yoksa en ufak bir pürüzde ev hayatı eziyete dönüşebilir, eve gitmek istemeyebilirsiniz. Paranızı güvenceye almak için kira kontratına tüm ev arkadaşlarınız imza atmalıdır. Diğer bir önemli nokta ise fatura isimleridir. Tüm faturaları tek bir kişi açtırmasın. Elektriği, suyu ve doğalgazı ayrı ayrı kişiler imzalasın ki herkes sorumluluk sahibi olsun ve evi istediğinde tüm yüküyle size terk etme hakkını kendinde hissetmesin. 

    Unutmayın burası lise değil. Gerçekçi olun ve arada kazıklanma riskini de düşünün yoksa başınız çok ağrır. Diğer yandan sigara konusunda da dikkatliysen ''amannn halledilir'' demeyin çünkü ileride şu veya bu şekilde onun kavgasını edersiniz.

    En önemli nokta ise; yazın memleketinizde dahi kira ve faturaları ödeyeceğinizi unutmayın. Bu çok önemli bir detaydır. Hesabınızı buna göre yapmalısınız.

    Gelelim Konya'nın genel şehir hayatına. Mahallenizde yemekler yerine göre ucuz yerine göre pahalı olacaktır ancak bir şekilde bir mekanın ayrılmaz bir üyesi olup sürekli orada gezeceksiniz. Ancak Konya Merkezde saat 21:30-22:00 arasında hayat durma noktasına gelir ve esnaf dükkan kapatır. Yani o saatlerde merkezde olmanız size bir şey katmaz. Bu gibi saatlerde mahallenizde olmanızı öneririm. Zira mahalle gece geç saatlere kadar yer yer açık olacaktır ve nüfus hemen hemen öğrenci olduğu için tehlikeyle burun buruna gelme riskiniz daha düşük olacaktır. Kış iklimi için ciddi kıyafet takviyesi yapmalısınız. Öte yandan mahallede bisiklet yolu ve belediyenin ucuza kiraladığı bisikletler de mevcut olup eğlenceli geziler yaşayabilirsiniz. Tabii boşta bisiklet bulabilirseniz :)

    Bolca kar, yağmur ve sis görecekseniz. Yani neme karşı hazırlıklı olun. Diğer kış durumlarında ise kuru soğuk daha beter olur. Kulak, burun ve ayak parmaklarınıza dikkat edin. Yaz geldi diye sevinmeyin zira kısakolla gezerken öğlen 16:00'dan sonra fellik fellik hırka, ceket tarzı şeyler arayacaksınız. Yani demem o ki; Haziran'a kadar takviyesiz gezmeyin. Mahalle'de pazar da kurulmakta ve sebze, meyve ihtiyacınızı buradan karşılama fırsatı bulabilirsiniz. Ayrıca birçok atm ve banka üniversite'de olduğu gibi mahallede de bulunmaktadır. Bu gibi hizmet sektöründe gerçekten mahalle yeterli seviyede. Ancak; giyim, kuşam konusunda muhakkak merkeze gitmek zorunda kalıyorsunuz. Kısaca diyeceklerim bu kadar. Okurken sıkılmadınız umarım.

    Selçuk Üniversitesi'nde okumuş bir öğrenci olarak gerek Konya hakkında gerekse genel öğrencilik tecrübeleri hakkında sizlere bilgilerimi aktardım. Umarım faydam olmuştur. Bize kimse yol göstermedi, şükür çok sorun da yaşamadım ama yaşayan onlarca insan gördüm. Bunu unutmayın.

     

     

     
    Toplam blog
    : 1
    : 2217
    Kayıt tarihi
    : 26.06.15
     
     

    Türk-Turancı bir öğrenci. ..