- Kategori
- Çalışma Yaşamı
Sessizce yaşanılan tacizler
Tüm dünyada Mobbing'in caydırıcı cezai yaptırımları varken bizim ülkemizde henüz yasalara yeni girmiş psikolojik yaptırımdan bahsetmek istiyorum. Öncelikle Mobbing nedir?
Mobbing; Psikolojik şiddet, baskı, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir.
Son dönemde sosyoloji ve hukuk başta olmak üzere çeşitli alanlarda disiplinlerarası çalışılan bir konu haline gelmiştir. Mobbing daha önceleri çocuklar arasında zorbalık ilişkilerini tanımlamakta kullanılırdı. Ancak 1950_1960 yılları arasındaki yapılan araştırmalarda bu olayın sadece çocuklar arasında yaşanmadığını ortaya koymuştur. Çoğunlukla Mobbing işyerlerinde bazen bir kişinin , bazen bir grubun, bir çalışan üzerinde uzun bir süre yani aylar ve yıllar boyu sistematik bir baskı uygulamalarıdır.Eminim buna benzer valara şahit olmuş ve seyirci aşamasında kalan kişiler olmuştur. Ancak lütfen unutmayalım ki; Mobbing duygusal bir saldırıdır .Mobbingin hedefi, kurbanın öz değerlerine saldırmak, , tahrip etmek ve onu iş yerinden uzaklaştırmaktır.Ancak bilmek gerekir ki mağdur profili çoğunlukla başarılı, dürüst, güvenilir kişilerin duruşuyla oluşur.
Tacizci Profilini incelediğimizde;
*Nevrotik
*Aşırı kontrolcu
*Korkak
*iktidar açlığı
*Özgüven eksikliği
A.B.D' de 9,000 kamu çalışanı üzerinde yapılan araştırmada , kadın çalışanların %42'sinin, erkek çalışanların ise %15'inin son iki yılda zorbalığa uğradığını, bunun kayıp zaman ve verimlilik açısından 180 milyon dolara mal olduğunun hesaplandığını belirtiyor.Leyman İsveç'te intiharların %15'nin mobbing kaynaklı olduğunu söylüyor.
Mobbing bir anlaşmazlıkla başlar . İşle alakalı olabileceği gibi davranışla ilgili de olabilir. Daha sonrası için zorba saldırgan eylemlerine devam edebileceği gibi bu süreçte zorbanın dışındaki iş arkadaşları veya yönetimde katılabilir. Sonraki aşama ise zorbanın gelmek istediği aşama olur. Sorunun kaynağı, problemli veya akıl hastası olarak damgalanırsınız. Süreç işinize son verilmesi veya sizin ayrılmanızla tamamlanır. Bununla bitse iyi ancak işinize son verilse bile artık referanslarınız kirlenmiş olur.Kötü ve asi olarak damgalanmışsınızdır.
Böylesine benzer vakalarda lütfen olaya seyirci kalmayın. Çünkü o gün sessiz kaldığınız mobbing olayını yarın siz yaşayabilirsiniz. Mobbing olayına maruz kalan kişilerin ise yapabileceği biriktirebileceği veya toplayabileceği kadar delil. Aksi halde kapanan davalardan biri olması kaçınılmaz. Duyarlı olalım. Susmayalım. Siz çalışmıyor olsanız dahi akrabanız, eşiniz, babanız, anneniz veya sevdikleriniz bir gün Mobbingle tanışabilir.