Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Kasım '08

 
Kategori
İlişkiler
 

Sevda ama kime?

Sevda nedir diye sorsalar ne dersiniz? Sevda sadece yaşanır. İşte sevda dediğin böyle olur deme şansımız olmaz. Kuru kuruya sevdalıyım demek yakışmaz.

Sevda gençlikte daha çok kullanılan terimlerdendir. Bu terimin içini dolduruşumuz oldukça önemlidir. Sevda kelime değil hayat tarzımızdır.

Ben en çok neyi istiyorsam, sevdam o yöne yatkındır. Sevda kullar arasında ilişkiler babından değerlendirilir. Sevdanın vakti konusunda, her konuda olduğu gibi bilgimizin yerli yerince kullanamıyoruz. Kelimeler yerli yerince oturmalıdır.

Sevda denince; iki kişinin birbirini sevmesi olarak algılarız. Hayatta sadece sevda iki karşı cinsin birbirini beğenmesi midir?

Bunun dışında da, sevdaların olacağını tartışacak değiliz. Özellikle önce insani duygulara sevdalı olmamız gerekiyor.

İnsanların tümünü hoş görü çerçevesinde kabul edersem işte budur sevda. İnsanlık için sevdalı olmak gerekiyor.

Sevda kelimesini anlamlandırmak çok zor değildir. Önce biz insanları kategorize etmeyi bırakarak , insani vasıfları ulvi olanların değeri yüksek tutmalıyız.

Sevda , tüm insanlığı kapsayan duygu ve düşünce olmalıdır. Sınırlandırılmayacak en önemli kavramların başında gelir sevda.

En yüce sevda ise Allah ‘ı unutmamaktır. Kişiler bağlı olduğu insanın sevdiklerini itinayla yerine getirir. Sevdiklerinin bir dediğini iki etmezler.

Çünkü karşısındakine sevdasını yansıtması gerekiyor. Lafla olmazların başında sevda gelmektedir. Ben mesela annemi seviyorsam ki, seviyorum onun incinmesini istemem.

Sevdiğim kişilerin gücenmesini tasvip etmem, tasvip etmediğimden de onun sevdiklerini , hoşlandıklarını yaparım.

Onun gözünde yer bulmak için mutlaka onun sevdiklerini yapmalıyım.

Sevdadan kastımız Allah ‘a olan tutkumuzu kastediyorum. Bizi yaradan yüce varlığa ne kadar sevdalı olsak az gelir.

Biz Allah için haramları terk etmeliyiz. Kötülükleri bırakmalıyız. Hoş olmayan davranışlara bulaşmamalıyız. Çirkin işlerden uzak kalmalıyız.

Haram dediklerine tenezzül etmeden , helallerle yetinmeliyiz.

Allah için kalbimizin niyetlerinde bozukluk varsa, bozukluğun giderilmesi için çalışmalıyız.Sevda sadece sözle olmaz dedik.

Alemde ki varlıkların hepsinde yaratıcının sanatını görerek, sanat eserlerine hayran olarak temaşa ettiğimiz gibi, Allah ‘ın yarattığı tabiattaki düzenin işleyince hayran olmamak mümkün mü?

Tabiatın işleyenin muhteşemliğine ne buyrulur? Sadece hayran mı oluruz? Yoksa bu kadar muhteşem sanatkarı çok mu severiz?

Elbette çok severiz.

İnsanlardan en çok kim, kime sevdalanır? Etkileyici olanlara fiziki veya güç yönünden güçlü ve hoş olanlardan etkileniriz. Tüm güç kudret ve sanat eserinin en alasını vareden Allah için sevdalanmamız gerekiyor.

Fani varlıkları düşündüğümüz kadar Allah’ın verdiği bunca nimetleri düşünerek sevda derecesinde isteklerini yapmamız icap ediyor.

Sevda sadece lafta kalmamalıdır. Sevdalandım yine derken, Allah için kalbim ürperiyor , heyecanlanıyor anlaşılmalıdır.

Sevdanın karşılığı olmaz. Çünkü Allah bize birçok imkanları karşılıksız verdi.

Sevdanın yerli yerince oturması için her varlığı değeri kadar sevmeliyiz.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..