Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Rümeysa Betül SEYİTHANOĞLU

http://blog.milliyet.com.tr/pskbetulseyithanoglu

24 Temmuz '17

 
Kategori
Psikoloji
 

Sevgi Dilencisi

Sevgi Dilencisi
 

Size temel ihtiyaçlarınız ne diye sorsam büyük ihtimalle yemek, içmek, barınmak vs.. diyeceksiniz. Ve bunları söylemekte haklısınız da. Ama ben bunlara ek bişey daha söyleyeceğim ki en az öncekiler kadar gerekli. ''SEVGİ''... Evet yanlış duymadınız sevgi.. Sevgi insanoğlu için öyle temel bir ihtiyaçtır ki peşinden koşarken kendi bile farkında varmaz. Uğruna neler yaptığını kendine bile itiraf edemez. Çoğu psikolojik rahatsızlığın temeli ''bana göre'' sevgi eksikliğidir. 

Size bahsettiğim bu sevgi tutkulu bir aşk değil elbette. Kişiye hayat enerjisi takviye eden işlevsel bir sevgiden bahsediyorum. Hani her gün işe gitmek için kendinizde bir amaç ararsınız ya, işte o amaç esasında sevgidir. Yaşarken gelişmek ve geliştirmek istediniz eşiniz, anneniz babanız, kardeşiniz, komşunuz, kediniz.. her neyse, işte onları işlevsel şekilde seviyorsunuz demektir. Hayatın özüde budur. Gelişmenizi ve geliştirmenizi sağlayacak sizi sürekli aktif tutacak bir sevgi, hayatı her daim anlamlı kılar.

Sevginize muhatap olan kişiden aynı şekilde beklediğiniz sevginin yani fedakarlığın mesajını net alıyorsanız hele de buna çocukken sahip olabildiyseniz siz sağlıklı bir birey olma şansına sahipsiniz demektir.

Yapılan araştırmalarda çocuğun anne babadan alamadığı net mesajlar neredeyse şizofreniye kadar durumu tehlikeye sokabiliyor. Mesaj derken neyi kastediyorum ? Bireyler aile içerisinde güvende olduklarını ,sevildiklerini ve önemsendiklerini bilmek isterler. Eğer bir çocuk aile içerisinde bunları net bir şekilde hissedemiyor ya da dengesiz şekilde mesajlar iletiliyorsa bu durum patoloji ile sonuçlanabiliyor. Kısacası sevgi patolojik olana en iyi merhem gibi geliyor bana.. Bunun bilimselliğini sorarsanız bişey diyemem ama ilerde kim bilir eczanelerde ''bir doz sevgi'' de satılmaya başlanır 

 
Toplam blog
: 34
: 180
Kayıt tarihi
: 18.07.17
 
 

Bütüncül Psikoterapist&Psikolog R. Betül SEYİTHANOĞLU Bireysel Terapi, Çift Terapisi, Cinsel Terapi..