Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '08

 
Kategori
Eğitim
 

Sevgi eğitimin vitaminidir

Sevgi eğitimin vitaminidir
 

Çocuk eğitimi, bireysel ve toplumsal açıdan oldukça önemli hale gelmektedir. Çocuğun eğitiminde okulun olduğu kadar ailenin de fonksiyonu büyüktür.Geleceğin sağlıklı bireyleri, sağlıklı aile yapılarından çıkmaktadır. Tamamen okula bırakılmış bir eğitimin eksik yönleri çok olacaktır. Aile içinde;

1- Kardeşler arsında bile, her çocuğun ayrı bir fiziki yapısı olduğu gibi kişilikleri de ayrı ayrıdır. Bu yüzden çocuk eğitimi ve yetiştirilmesi sırasında, çocuklara aynı yaklaşımda bulunmak ve birbiri ile kıyaslamak, çocuk eğitimi açısından oldukça sakıncalı sonuçlar doğurabilir.Çünkü insan, kavrama ve algılama açısından farklı zeka düzeyine sahiptir.

2-Okulda veya evde olsun, her çocuğun spor, resim, müzik, konuşma, el becerileri gibi kendine göre mutlaka başarılı olduğu yönleri vardır. Başarısızlığından ziyade , başarılı olduğu yönlerini öne çıkarmak çocukta güven duygusunu geliştirir.

3-Kurallara uyumlu, disiplinli bir çocuk ancak kavgasız, gürültüsüz ortamlarda yetişir Öfke ve kızgınlıkların mutlaka denetim altında bulundurulması gerekir.

4- Her istediği karşılanan çocuk, hayatın gerçeklerine tam hazır giremez.Her şeye sahip olmanın kolay olmadığını, bunun için çalışma ve emek sarf etmek gerektiği bilinci içinde yetişen çocuk, toplum içinde çalışarak yer etmesini bilecektir.

5-Çocuklara karşı, kararlı ve tutarlı bir tavır sergilenmeli hiçbir zaman sevgi esirgenmemelidir. Sevgi, eğitimin vitaminidir.

6- Çok çalışmanın ve dürüstlüğün yaşamın en büyük erdemlerinden olduğu çocuğa kavratılmalıdır.

7-Çocuk, her problemde, her sıkıştığında anne ve babayı her zaman arkasında hissetmemelidir. Bunu hisseden çocuk, yaşam içinde karşılaştığı problemleri çözmede hep yardım arayacak ve mutsuz olacaktır.

8- Çocuk, zaman içinde, dengeli bir şekilde bağımsız yaşamaya alışmalıdır.Uzun bir süre, “ El bebek, gül bebek.” büyütülen çocuk sonunda hayal kırıklığı içinde bocalayabilir.

9-Çocuğa sevginin sevmenin güzelliği örneklerle ve örnek olarak gösterilmeli ve yaşatılmalıdır.

10-Okulda, öğretmen ile sık sık ilişki kurulmalı çocuğun davranış gelişimi ve başarısı hakkında bilgi sahibi olunarak eksiklikler giderilmelidir.

11- Anne baba olarak, çocuk eğitiminde birlikte hareket edilmeli, çocuğun yanında ve ona karşı kesinlikle çelişkili tutum içine girmekten kaçınılmalıdır

12-Çocuğa gerektiği zaman ve gerektiği kadar paylaşım öğretilmelidir.

13-Gerekli gereksiz her zaman ön palana çıkarılmış çocukta bencil kişilik geliştirebilir .

14-Şurası unutulmamalıdır ki, mutlu, uyumlu ve doyumlu anne babalardan sağlıklı nesiller yetişecektir.

15-Çocuğa güzellikler sezdirilmeli, gösterilmeli, anlatılmalıdır. Hüseyin Seyfi

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..