Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '08

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Sevmesini bilen çocuk

SEVMESİNİ BİLEN ÇOCUK

Sevgili Oğlum,

Büyük insanların (Ama burada sözünü ettiğim büyüklük yaşça değil, bilgice büyüklüktür ) çoğu, insanın bir insana sevgi ve muhabbet beslemesi durumunda bu duygusunu muhabbet beslediği insana mutlaka söylemesini, insanın başka bir insana duyduğu sevgiyi kalbinde saklamamasını, sevgi duyduğu insanla paylaşmasını öğütler. Buna bende candan inanmaktayım. İnsanın engin bir sevgi ile iş arkadaşını, akrabasını, komşusunu sevmesi, bu sevgiyi de mutlaka davranışları ile ona göstermesini bende candan istemekteyim. Ancak bunu zamanımızda bulmak zor.

Sevilmeye layık oğlum,

Sevgili oğlum, günümüzde akraba ve komşular arasında bile unutulmaya yüz tutmuş sevgi sözcüklerini “ Annemi seviyorum”, “Babamı seviyorum” sözcüklerini senin ağzından duymak bana büyük umut vermekte. Bizlerin kaybettiği bu sevgi kelimeleri söylemeyi, “Sevdiğin insanlara sevdiğini söyle” diyen büyük insanın tavsiyelerini, öğütlerini acaba sizler mi benimseyeceksiniz diye umudum artmakta. Her anne ve baba gibi benim de gelecek nesillere karşı olan bizlerin yapamadığı şeyleri sizlerin yapacağına dair umudum her zaman çoğalarak artacak. Her nesil , bir önceki nesilden biraz daha sevgi ile dolu olsa, biraz daha bilgi ile dolu olsa belki de birkaç nesil sonra dünyamızda sevgi ve bilgili olmanın önemi ne çok artar ve insanlar her zaman barış ve mutluluk içinde yaşar benim umudum o işte.

Sevgili oğlum,

Şuna inanmaktayım ki, insana doğduğu zaman, özünde insanları sevebilecek üstün insanlık sevgisi de aşılanmıştır. İçinde yetiştiği aile, akraba, arkadaş çevresi veya okul yaşantısında bu güzel yetenek ya durur, ya gelişir, ya geriler ya da yanlış yönde değerlendirilir.Bu yönlenme insanın kendisinin iradesi ile olabileceği gibi, çocuğun tamamen kişiliğini yönlendirememesi sonucu, dış çevre etkisi ile de olur.

Canım oğlum,

Çevremize ve akrabalarımıza, komşularımıza baktığımız zaman bizleri hakikaten sevenlerle, sözde sevenler arasındaki farkı açıkça görmekteyiz. İnsanlar genelde karşısındaki insanı sevdiğini söylerler. Sevmediğini açıkça anlatan insana her zaman rastlayamayız. Ama bu sevdiğini ifade eden insanların içinde kimlerin samimi olduğunu, kimlerin samimiyetten uzak olduğunu da açıkça anlarız. Sen de insanları iyi gözlemleyerek bu farkı iyi anla sevgili çocuğum. Bu farkı anlayamayan insanlar her zaman zararlı çıkarlar.

Canım oğlum,

Kimse karşısındaki insanın sevgisini kaybetmek istemez. Ama karşımızdaki insanın bizleri sevmesini istemekteysek, bizlerde onları sevmeli ve bu sevgimizi hem özde hem de sözde ifade edebilmeliyiz. Yoksa karşımızdaki insan bizleri samimiyetsiz olarak algılar ve yalancı insan damgası yememiz işten bile olmaz.

Sevgili Canım oğlum,

Dünyadaki tüm duygular sevgi üzerine kurulmuştur. Sevmesini bilen ve çevresinde bulunan insanların sevgisini kazanan insan belki hayatta zengin olmaz ama zenginlerin bile elde edemeyeceği çevre elde edebilir. Sevenlerinin sevgisi ve muhabbeti ile hayatını rahat geçirebilir. İnsanın seveni ne kadar çok olursa dünyada zamanın nasıl geçtiğini bilemez. Sevmesini sadece konumsak değil, yaşayarak bilmekte hünerdir.

Sevgili oğlum,

Hayatta ağzından sevgiyi düşürmeyen çok insan göreceksin. Ancak bu insanların sözü ile davranışlarının çok çelişkili olduğunu göreceksin. Hayatta her zaman bu insanları görünce kendime şunu sormuşumdur: “ Bu insanlar acaba hakikaten seviyorlar mı sevdiğini söyledikleri insanları yoksa numara mı yapmaktalar. Onların hayatlarına biraz dikkatli baktığımız zaman şunu anlamaktayım ki, bu insanların hakiki manada sevdiği insanlar var ve o insanlara sevdiklerini hem öz de hem de sözde göstermekteler. Bazı insanların sevgisini kazanmak istemekle beraber o insanları sevmiyorlar ama onların kendilerini sevmesini istemekteler. Acaba buna hakları var mı? Sen o küçücük yüreğinle bunu anla ve bana söyle? Tabii ki yok diyeceksin ama onlar o hakkı kendisinde görmekteler ve sıkıntıları da işte buradan kaynaklanmakta.

Canım oğlum,

Sen sevdiğin insanlara sevdiğini her zaman söyle çekinme. Sonradan pişman olmamak için bunu mutlaka yap. Ancak sevmediğin insanı sevdiğini söyleyerek hem kendini, hem de karşındaki insanı aldatarak kendini ve toplumu sıkıntıya sokma. Yalan söyleyen insan sadece kendine değil, içinde yaşadığı toplumu da sıkıntıya sokan insandır. Seni seven insan acı günde yanında olabilen insandır. Güzel gününde seni sevende, sevmeyen de senden faydalanmak için yanında olur ama zor ve sıkıntılı gününde yalnızca dostların yanında olur.

Canım oğlum,

Sevdiğini herkes söyler. Bu insanın yaratılışında vardır ama sevmesini bilen, hakiki manada seven az insan vardır. Öyle olmasa bugün evliliklerin çoğu boşanma ile bitmez. Bu insanların çoğu ölene kadar birbirini sevecekleri hususunda birbirlerine söz vermelerine rağmen ne yazık ki sevgileri yapmacık olduğu için çoğu zaman mahkeme salonlarında birbirlerinden ayrılmak için sürünmekteler. Hani nerede sözler, hani nerede sevgiler? Bunları ilerde çok göreceksin. Bunların yaşanmasının çoğunun sebebi zamanında insanların birbirini hakiki manada sevmemesi sevgili oğlum. Hakiki manada sevenler sevdiklerinin küçük kusurlarını affederek her zamana hayata pozitif bakan insanlardır. Kıskanan insanlar, başarılı olan yakın çevresi dahi olsa çekemeyebilirler. Çünkü başarıyı takdir etmek sadece asil, olgun ve büyük düşünen bilge insanlardır. Cahil insandan takdir, teşekkür beklemek ham hayal olur. Gerçi insanlar cahilliklerini kabul etmese de.

Canım oğlum,

Sevmesini hakiki manada bilenler, her zaman sana bunu gösterirler. Onların sana olan sevgisini seni gördükleri zaman gözlerinin içine bakarak bile anlayabilirsin zamanla. Senin yaşın ilerleyip olgun insan olmaya adım adım ilerlediğin zaman sevginin çeşitlerini de daha iyi anlayacaksın. İnsanların iki yüzlülüklerini gördükçe çoğu zaman bizim gibi “Bu ne sevgi yalancılığı” bile diyeceksin ama, sen saf sevdiğin için sahte sevgileri de hiçbir zaman anlamayacaksın. Tıpkı benim 40 senedir insanların sevmediği halde neden sevdiğini sık sık söyleme gereği duyduklarını anlamadığım gibi. Acaba bizim bilmediğimiz bir sevgi çeşidi varda adamlar ona göre mi bizi seviyor acaba derim çoğu zaman.

Canım oğlum,

Buraya kadar anlattıklarımdan anlayacağın gibi sevmesini bilen insan, hakiki sevmesini bilen insan her zaman hayatta manevi olarak güçlü ve zengin insandır. Sevgi hiçbir çalışma ve çaba göstermeden çoğalması en kolay hazinedir. Ama sevmesini bilmeyenler, bir o kadar da kıskançsa insan , hakiki manada başarılı insanları sevmek onlara işkence gelebilir. Sen engin bilgi ile dolarsan ve kalbinde kıskançlıklara asla yer vermezsen bir süre sonra bakarsın ki, sevmek mutlu olmanın da güzel bir aşamasıdır. Senin her zaman seven ve sevilen bir çocuk olmanı temenni ederim.

Canım oğlum,

Sevmesini bilen insan aynı zamanda sevilmesini de bilen insandır. Sevgi kelimeleri insanların en çok kullandıkları kelimelerdir ama sevginin mahiyeti bugün bile tam anlaşılamamıştır. O kadar ki insan sayısı kadar düşünce varsa, bence insan sayısı kadar da sevgi çeşidi vardır. Belki de sen hayatının sonuna kadar gerçek sevgi ile sahte sevgiyi ayıramayacaksın. Ama sevmesini biliyorsan, seni seveni sende seversin ve sahte sevgi gösterenleri de fazla ciddiye almazsan hayat sana her zaman güzel gelecektir.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..