Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

Şiddete karşı dans ederek ayaklanmak yada ayaklanarak dua edip diz çökmek!...

Şiddete karşı dans ederek ayaklanmak yada ayaklanarak dua edip diz çökmek!...
 

1 Billion Rising logo


1 Billion Rising (Şiddete karşı 1 milyar ayaklanma)  etkinlikleri 14 Şubat Sevgililer gününde dünya genelinde 1 milyar kadının dans ederek kadına yönelik şiddete karşı çıkmasını amaçlıyor.

Etkinliğin yaratıcısı, Vajina Monologları'nın yazarı Eve Ensler. Önce Victory (Zafer), Valentine ve Vagina’yı (Vajina) temsil eden V-Day fikrini ortaya atıyor. Aziz Valentin’den dolayı kutsal sayılması gereken, oysa günümüzde tamamen ticarileşen bir gün olan Sevgililer Günü’nü seçmesinin nedeni ise günün asıl çıkış noktasını hatırlatmak: Sevgi.

1 Billion Rising (1 milyar ayaklanma)’yı desteklemek için Jane Fonda’nın yaptığı konuşma da çok etkileyici,“Ayağa kalkıyorum çünkü; annem 8 yaşındayken cinsel şiddete maruz kaldı ve bu hayatı boyunca ona zarar verdi. Hayatı boyunca tam olarak sevemedi ve suçlu hissetmesine engel olamadı.. ve 42 yaşında intihar etti.... Ayağa kalkıyorum çünkü; çoğunluğu cinsel şiddete maruz kalmış genç kızlarla çalışıyorum. Ayağa kalkıyorum çünkü; bunu durdurmak zorundayız. Kadına karşı şiddet bittiği zaman dünyadaki her şey değişecek.”diyor.

Break The Chain Şarkısı ise “Kollarımı gökyüzüne kaldırıyorum

Dizlerimin üzerinde dua ediyorum” diye başlayıp devam ediyor.

1 Billion Rising (Şiddete karşı 1 milyar ayaklanma)  etkinlikleri sosyal medyada ve ulusal gazetelerde bir hayli geniş yer ve destek buldu.  Nasılsa küresel neoliberal düzenin efendileri “ şiddet üreten dünya düzeninin” dans ederek değişmeyeceğinden eminler ; 1 milyar kadın/erkek hep birlikte dans etmesinin efendiler açısından bir mahzuru yok. Üstelik etkinlik Hıristiyanlarca kutsal kabul edilen Aziz Valentin gününü, 14 şubat’ın asıl çıkış noktasını anımsatmayı amaçlıyorlar, yani egemenler açısından bir problem yok...Viktory (Zafer), Valentine ve Vagina’yı (Vajina), üç V’den zarar gelmez değil mi!

Liberalizme köklü bir eleştiri getirmeyen, isyan etmeyen  her türlü eylem ve etkinliği dünya genelinde icra eylemenin bir mahsuru yok . Liberalizm  de zaten  özgürlük demek sayın seyirciler! “Özgürce”  sömürülmenin ve de dans ederek protesto etmenin barındırdığı çelişkiler üzerine kafa yormanın ne alemi var; Ankara Kuğulu’da, Karanfil sokakta, İstanbul, İzmir, Adana vb. merkezlerde milyonlarca kadının dans etmesi ile  asgari (ücret) kölelik düzeni yıkılacak değil ya!

Break The Chain şarkısındaki gibi haydi “kollarınızı  gök yüzüne kaldırıp  diz çöküp dua edin!”

 Aziz Valentin’in elinden bir şey gelmez de, Tanrı belki dualarınızı  duyup; dünyayı savaşların, sömürünün ve şiddetin olmadığı bir yere çevirir değil mi!

Kollar gökyüzüne, ayaklanarak diz çökün!...

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..