Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mart '16

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Şile ve Ağva 'Ekşi mayalı ekmeğinin' üretim haline geldi

Şile ve Ağva 'Ekşi mayalı ekmeğinin' üretim haline geldi
 

Şile ve Ağva 'Ekşi mayalı ekmeğinin' üretim haline geldi


İşim gücüm bu benim, kadın hikayeleri; ama umut dolu olanları elbette ki, sayfaları hep böyle güzel haber ve röportajlar süslesin istiyorum.
 
Bu röportaj sahip olduğumuz değerlerin yeniden keşfi gibi ya da o değerlere sahip çıkmamız gerektiği gibi anlaşılmalı. Gebzelilik bilinci, kadının oturduğu yerden değer üretebildiğinin anlaşılması gibi çağrışımlar uyandırmalı. Gebze’nin gözlerden uzakta gibi görünse de aslında yeni teknolojilerle çok yakınımızda olan eski köyü, yeni mahallesi Yağcılar'dan bir başarı öyküsü. Fatma ve Şerife Yıldırım eltiler ve onlara destek olan kayınvalide Nurten hanım ve kayınpeder Ali Yıldırım beyin başarı öyküsü. 
 
Gebze Yağcılar Mahallesi (Köyü), Şile Ağva yolu üzerinde Yağcılar Cumhuriyet Caddesi'nde bulunan Yıldırım ailesine ait olan köy evi Gebze’nin 'Ekşi mayalı ekmeğinin' üretim alanı haline geldi. Evin gelinleri olan Fatma ve Şerife Yıldırım zaman zaman yaptıkları köy ekmeğini kayınpederleri Ali Yıldırım’ın teşvikleri ile ticarete döktüler. 'Eltiler ticaret' diye de işletme kayıt belgesi alan eltiler, hafta sonları 400’ün üzerinde ekmek satımı ile artık onların sosyal güvencelerini de karşılayan bir ticaret halini aldı.
 
"Yol üzerinde olunca gören geldi alan bir daha almak istedi. Bizde kabına sığmayınca ilçe tarım müdürlüğüne başvurduk, gerekli resmi işlemleri yaparak işletme kayıt belgesini alıp çalışmaya dört elle sarıldık" diyen kayıneder Ali Yıldırım, gelinlerine bu konuda en büyük desteği veren kişi oldu. Ali Yıldırım, "Baktım evde boş oturuyorlar bir şeyler yapın ‘benden size izin’ deyip onları yüreklendirdim. Sonra ekmek fikri çıktı. İlk torba unlarını aldım, hamuru yoğurmak için makinalarını aldım. Sonra ekmekler bulunduğumuz yerinde işlek olmasından dolayı git gide rağbet gördü ve talep edilmeye başladı.
 
Ardından Zabıta'nın da dikkatini çekecek duruma gelince bir sıkıntı yaşamamak için Gebze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne gittim başta müdürümüz İbrahim Irmak olmak üzere çalışan tüm personel sağ olsun bize eğitimler verdiler, bize yol yöntem gösterdiler. Ve işletme kayıt belgesini alarak üretime yasal bir şekilde devam eder duruma geldik" diye gelinlerinin işe nasıl koyulduklarını anlattı.
 
Ekşi mayalı ekmeğinin
İki eltinin boş vakitlerini değerlendirmek adına başladıkları ekmek işi bugün Şile Ağva yolu üzerinde seyahat yapanlara, Gebze’de bir çok noktaya, Darıca’ya varan satışları ve sosyal medyanın da yardımı ile ünlülerin bile takip ettiği bir işletme haline geldiler. Fatma Yıldırım eltisi ve kayın validesi ile birlikte sabah erkenden kalkıp ekmek hamurunu yapmaya koyulduklarını söyledi. Fatma Yıldırım, "Arada evde ekmek yapıyorduk ama git gide unutulmuş bir gelenek haline gelmişti. Bizim buralarda ekşi mayalı ekmeği yüz yıldan fazladır yaparlar. Salı günü hariç her gün sabah erkenden kalkıp hamuru hazırlıyoruz. İki saat dinleniyor.
 
Ardından pinetlere ve tepsilere koyup yarım saat daha bekletip fırına sürüyoruz" dedi. Fırında az zahmetle hazırlanmıyor yani; fırın köyde hemen hemen her evde bulunan taş fırın, bu fırında köyün civarlarında yetişen Pürne Çalısı ve Kayın Odunu yakılıp fırın ısıtılıyor. Fırın ısınınca içindeki küller çekiliyor. Fırın silinerek ekmekler için hazırlanıyor. Ekmekler  bir buçuk saat pişmek üzere bekleniyor. Sıcak sıcak elleri yana yana çıkardıkları ekmekleri ekmek poşeti ve bezlerine sarıp yumuşatıyorlar ve satışa hazır hale getiriyorlar.
 
Gülben Ergen, Mustafa Ceceli Takip Ediyor
Kendi emekleri ile sosyal güvenceleri için parada yatırıyorlar, evlerinin ve kendilerinin özel ihtiyaçlarını da karşılar hale geldiler. Şerife Yıldırım ise, "İş zahmetli tabi ki ama ekmekle birlikte artık kendi ihtiyaçlarımızı karşılar, yeni eşyalar alıp onların taksitlerini öder, BAĞ-KUR’umuzu yatırıp, çocuklarımıza harçlık verir hale geldik. Tabi ki bütün bunlar bir kadın olarak kendini çok iyi hissetmeni sağlıyor. İyi ki bu işe giriştik. İnsanların ilgisi ve beğenileri, satışlarımızın iyi olması daha bir hevesle işimize sarılıp sevmemizi sağlıyor. Çok memnunuz.
 
Şimdi sosyal paylaşım ağlarında da yerimizi aldık. Gelenler buradan resim yayınlıyor ve böyle sosyal paylaşımlar çoğaldıkça da Türkiye’nin her yerinde bilinir hale gelmeye başladık. Hatta Gülben Ergen, Mustafa Ceceli daha bir çok sanatçıda bizi takip ediyor" diyerek yorulmak nedir bilmeyen ürettiğinden zevk alıp ona daha çok sahip çıkan Türk kadının bir portresini çiziyor adeta.
 
Anne eli değen ekmekler ile Gebze'nin reklamını yapılıyor
30 haneli Yağcılar'da gelinleri ve çocukları ile birlikte yaşayan kayınvalide Nurten Yıldırım ise gelinlerinin yanında onlara deneyimleri ile yol gösterip eşi ile birlikte kapı gibi arkalarında duruyor. Eskiden köyde daha çok iş olduğunu zaman geçtikçe işlerin azaldığını şimdilerde ise kadınların artık daha çok boş vakti kaldığını söyleyen kayınvalde, gelinlerinin bu girişimi ve çalışma azimleri ile gurur duyduğunu belirtti. Anne ekmeği diyesim var bu ekmeğe çünkü anne eli değince her şey hem sağlıklı hem güzel oluyor.
 
Nurten anne 'Ekşili maya ekmeği'nin yanında hafta sonları artık Mancarlı Pide, gözleme, Gebze Çöreği de isteyenlere yaptıklarını ve çok beğenildiğini söylüyor. Bunların hepsinin Gebze’de çok eskilerden beri yapılan yiyecekler olduğunu iç geçirerek özlemle anlatıyor. İsteyene de tariflerini veriyor bilesiniz. Kültür bu, kültür saklanmaz nesillere anlatılarak var olur ve sahip çıkılır. Bu işi yaparak Gebze’nin adını duyurup reklamını yapıyorsunuz, bunun Gebze’ye görülmeyen ama çok büyük bir katkısı var diyorum. 'Tabi ki' diyor, "Gebze gibi yer var mı?" diyor Nurten anne.
 
Köyün ilk kayıtlı işletmesi olan 'Eltiler ticaret'in sahipleri Fatma ve Şerife eltiler bütün mahalleye ve tüm Gebze’ye örnek oldular. Boş vakitlerini değerlendirmek için yaptıkları el emeklerinin mutlaka değer göreceğini, elinden ondan başka iş gelmeyen kadınlara da göstermiş oldular. Kadınları her anlamda destekleyen ailelere ve özellikle erkeklere buradan bir kez daha saygı duyduğumu söylemek istiyorum. Buradan bir teşekkürü de Gebze Kaymakamlığı, Gebze İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün hak ettiğini söylemek istiyorum.
 
Müdürlüğün personeli ve tabi ki müdür İbrahim Irmak bu üretimi yasal zemine oturtmak için vatandaşın isteği doğrultusunda hizmet verdiler. Bu butik üretimin yaygınlaşması, işletme ilkelerine, gıda hijyen koşullarına uyum sağlaması için yol ve yöntem gösterdiler. Gebze’nin bu değerinin yaşaması için çalışan Yıldırım ailesine, Gebze için çalışan yerel yönetimlere Gebze bilincine katkılarından dolayı Marmara Gazetesi adına teşekkür ediyoruz.
 
Kaynak: Haberbuya
 
Toplam blog
: 12
: 492
Kayıt tarihi
: 05.02.14
 
 

Önceliklerimizin üst kısmında “prestij” kavramı yer almaktadır. Tüm çalışmalarımızı, prestij ..