Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Simetri ve eşitsizlik

 
Simetri ve eşitsizlik
 
Gazanfer ERYÜKSEL
 
 I
Doğada simetri yoktur. Tıpkı ayıp ve günah kavramları gibi. Tarih boyunca insanlık hemen her kültürde ayıp ve günah kavramlarını üretse de ayıp ve günahsız bir gün ne kelime bir an bile yoktur, olmamıştır. 
 
Buradan hareketle kavram üretmek teoridir, hayatı belirleyen ise pratiktir. Şimdilerde söylem ve eylem dediğimiz. 
 
Simetri demiştim ya girişte. (Bu yazı ileri-geri kurgulu bir metin olacak gibi görünüyor. Malum yazının da bir canı var.) Örneğin yüzünüze bakmanın ve görmenin en sıradan şekli vesikalık bir fotoğrafınıza bakmanızdır. Yüzünüze burundan ikiye bölerseniz hiç de simetrik olmadığını görürsünüz. Veya ben fakirin sağ ayağının başparmağı, sol ayağının başparmağından büyüktür. Al sana asimetrik bir görüntü daha. 
 
İnsanlar simetri kavramını geometride, resim ve mimaride kullanmışlardır. Simetri görsel eşitliktir. Bir terazi dengesi. Hâlbuki eşitlik doğada yoktur. Eşitsizlik, doğanın döngü dinamiğidir. Örneğin yaşam ve ölüm aynı anda yola çıkarlar. O iki yumurtanın çiftleşmesiyle başlayan yolculukta yaşam bir adım önde gider. Yaşamla ölümün eşitlenmesi ise ölümün bir adım öne çıkması demektir. Yeni bir döngü başlar doğada. Beden bir şekilde toprağa karışır. (Bazı kültürlerde ölü bir törenle yakılmaktadır.) Bu durum “topraktan geldik toprağa gideceğiz” sözüyle de ifade edilebilir. Antik çağda da ölüler toprağa bırakılmaktadır. 
 
Eşitlik, matematikteki soyutlamalarda ve hukukta da kullanılan bir kavramdır. “Bütün insanlar eşittir” ifadesi bir teoridir. Hayatın ve toplumun akışında ise iki insanın bir araya gelmesiyle çift akıntılı bir durum oluşur. Ala vere yaşanan bir döngü. Her eğim ve eğilim kendi dinamiğini taşır şüphesiz.
 
Toplumsal yaşamın lafzında da uygulamasında da eşitlik olmasını düşünmek görece bir kavramdır. Olması gereken sadece fırsat eşitliğinin sağlandığı bir toplumsal yapıdır. Çünkü zıtların birliği doğanın, kâinatın (toplumun elbette) varoluş yasasıdır. Oluşun ve dönüşümün dinamiği. 
 
Dönüştürerek biriktiren hep
Kitaptı doğa
Şeyleri 
 
 II
Kum edip de eleyendi dağ
Sabrını
Kuytusunda denizin
O çöl saklısı
 
Saksıda açan göktü
Ortanca mavisi deniz
O düş zerresi tomurcuk
Şafağın alacasında
 
Damlayan musluğun 
Sesindeki ırmak
Kum tanesindeki çöl
Zerresi dağın
 
 III
Şeyler, okuyup görebildiğimiz kadardır bizim için. Hayat da o şeyler arasında görece bir boyuttur şüphesiz. Birbirinin içinde geçip giden algılar. (Görememek de bir algı boyutudur.)
 
Cevabın sorusuydu doğa
O harf âlemi ışığın
 
Gölgesi şeylerin
Kendi değildi elbet
Tozuyan suret
Baktıkça aynalara
 
Düş lekesi tümcelerdi
Gülümsemesi gecenin
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 227
: 584
Kayıt tarihi
: 16.12.15
 
 

1952 Yılında İstanbul'da doğdu. Pertevniyal Lisesi'ni ve İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Akad..