Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Simit ve Çay

Simit ve Çay
 

Geleneksel fast food'umuz simit, sanırım dünya çapındadır. Simit'i sevmeyen pek azdır. Yanında çay da oldumu deyme keyfine. Okullarda, çarşı pazarda, 5 çaylarında, çalışma alanlarında ofislerde, vapur yolculuklarında birçok yerde simit hep vardır. Simitin gevrek olması esasdır. Yanında peynir ve çay olmalıdır. Simit'in yuvarlak olması sanırım sempatisini arttırmakta, tutuşu, ısırılışı önemli. Susamlarının üzerinize dökülmesi önemli. Çocukluğumda simit, öğleden sonraları çıkardı ve sokak aralarında satılırdı. Bugün sabahın erken saatlerinde bile satın alabiliyoruz. Talep yüksek olunca, son dönemlerde Simit evleri çoğalmaya başladı. Zeytinlisi, peynirlisi, sucuklusu hatta pizza biçimli simitler.
Simit, ayak üstü atıştırma sınıfında, ekonomik bir gıda olmasından tercih edilmekte. İstanbul'da 400 bin civarında hergün satılmaktaymış. Anadolu da farklı isimlerde satılan simit, artık 75 kuruş olmuş. İki kişi, birer simit 4 çay içseniz 7 lira civarında para vermek durumundasınız. Yanında peynir hariç. 70 li yıllarda simit fiyatı ekmekten biraz ucuzdu. Şu anda ekmek fiyatı geçilmiş gibi. Ekmek ilerde simiti yakalar mı bilinmez.
Sebeb, un ve susam fiyatlarındaki artış. Türkiye buğdaya ve türevlerine muhtaç duruma geliyor ve fiyatlara hakim olunamıyor. Burada tarım politikalarına girmek istemiyorum. İleride o konuları ayrı konuşuruz. Açıklama olarak kuraklıktan bahsediliyor. Dünya üzerindeki krizden bahsediliyor. Bu işin yeni, son yılların sorunu olmadığını herkes biliyor. Türkiye tahıl konusunda iyi idi ve şöyle denirdi; Türkiye kendi halkını doyurabilen ender ülkelerden biri.
Şimdi durum ne, susama %200 zam gelmiş, una ayçicekyağına %100 zam gelmiş. ( Susamı Hindistan, Pakistan, İran gibi ülkelerden ithal geliyor) Dolayısıyla simite ( yarın ekmeğe ) %50 zam kaçınılmaz.
Peki biz yılbaşında %8-9 zam alırken, benzin şu kadar arttı, ekmek şu kadar arttı, doğalgaz, elektrik şu kadar arttı deyip sesimiz çıkıyor mu? Veya çıkıyorda sesimizi mi duyuramıyoruz?
Bu arada en düşük simit fiyatı Zonguldak mış; 35 kuruş. Biz yine de simit yemeğe devam edeceğiz, çünkü yeri doldurulamaz bir lezzet....
 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..