Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Aralık '11

 
Kategori
Haber
 

Sınır ötesi harekatta 35 ölü...

Sınır ötesi harekatta 35 ölü...
 

Milliyet


PKK'nın hem yurt içindeki hem de Irak topraklarındaki kamplarına yönelik hava operasyonlarından biri dün gece gerçekleştirildi. İnsansız Hava Araçları (İHA) ve termal kameralar Şırnak'ın Uludere İlçesi'ne bağlı Ortasu Köyü'nün karşısında sınırın Irak tarafında kalabalık bir grubu saptayınca, savaş uçakları havalandı. Saat 23.00 sıralarında başlayan bombardımanda 20'den fazla kişi öldü.

Ölenlerin PKK'lı değil Ortasu ve Gülyazı köylerinden Irak'a kaçak mazot getiren 18- 20 yaşlarındaki kişiler olduğu ileri sürüldü.

Olayın üzerinden yarım gün geçmesine rağmen hükümet tarafından açıklama yapılmaması eleştirilere konu oldu.

 Öğle saatlerinde TSK’nın açıklaması geldi.

Sosyal medyada “Ölenler PKK’lı olunca hükümet, köylü olunca asker  açıklama yapıyor” diye paylaşımlar yapıldı.

BDP üç günlük yas ilan ettiğine dair haberler internet medyasında yer aldı.

TSK’nın yaptığı basın açıklamasından önce isterseniz  kamuoyunda AKP’nin 1990’lara dönüş olarak değerlendirilen konsept değişikliğine bir bakalım;Bilindiği üzere AKP’nin terörle mücadele stratejisinin değiştiğine dair haberler kamuoyunda sıkça gündeme geliyordu. Basında son üç ayda 270’i aşkın terör örgütü mensubunun öldürüldüğüne dair haberler yer alıyordu. Bir televizyonun sorularını yanıtlayan Genelkurmay Başkanı Necdet Özel 1990’lı yıllarda Polis ve askerin ortak hareket ederek başarılı olduğunu dile getiriyordu. “Bir müddetten beri ara verilen birlikte kırsalda görev yapma işlemlerine tekrar başlanmıştır ve bu şekilde devam edecektir.”dedmişti.

Temmuz ayında Diyarbakır’da 13 askerin şehit edilmesinden sonra açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Trabzon’da, “Bundan sonra teröre karşı Türkiye Cumhuriyeti’nin stratejisi değişecektir. Terör yanılıyor, bu büyük millet üç kıtada hakimiyet kurmuş bu büyük millet sabırlıdır. Üç tane çapulcuya da pabuç bırakmaz. Biz çok şehit verdik. Kafkaslar’da, Balkanlar’da, Trablus’ta çok şehit verdi bu millet.” ifadelerini kullanmıştı.

Terör ile mücadelede istihbarat sürecinden müdahale edinceye kadar uzunca bir sürenin geçtiğine dair eleştirilerden sonra prosedür değiştirilmiş, hızlı ve etkin müdahale için gerekli düzenlemeler yapılmıştı.

Son aylarda kamuoyuna yansıyan ve terör ile mücadelede gelinen aşama başarı olarak sunulurken gerekçesinde özellikle hızlı karar alma süreci öne çıkarılıyordu.”Terörle mücadelede diğer kritik adım da operasyon yetkilerinin tek elde ve sivillere devredilmesi oldu. Polis ve jandarmanın sorumluluk sahasına giren alanlarda yetki il valiliklerine verildi. Polis, asker ve MİT'in operasyonu, İHA'ların yönlendirilmesi de dahil tüm yetki tek elde toplandı. Polis, jandarma ve MİT bilgi ağı oluşturuldu. İstihbari bilgiler anında valiliklere bildirildi. İçişleri Bakanlığı da valiliklere gönderdiği genelgeyle 'teröristlerle sıcak temas sağlanmadan önce mutlaka iknayla teslim olmaları için çaba harcanması' uyarısında bulundu. PKK'lıları ikna için asker, polis ve istihbaratçılarla karma psikolojik harekât merkezi de kuruldu.”

Yaşanan olayın farklı boyutları üzerine değerlendirmeler yapılacaktır.Eğer operasyonda yok edilenler  iddia edildiği gibi kaçakçı köylüler ise “hızlı karar alma süreçleri” ne vurgu yapılan yeni konseptin eleştirileceği çok açık.

TSK açıklamasında, “Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.” deniliyor.Şırnak valiliğinden son yapılan açıklamalara göre 35 kişinin öldüğü bildiriliyor.

İşte TSK’dan yapılan açıklama:“1.   Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınır ötesi harekatı, TBMM tarafından 17 Ekim 2007 tarihinde kendisine verilen ve birer yıllık sürelerle yenilenen yetki gereği sürdürülmektedir.

2.   Terör örgütü elebaşılarının son dönemde verdikleri kayıplar için gruplara misilleme talimatı verdikleri ve bu doğrultuda özellikle sınır ötesinde Sinat-Haftanin’e takviye maksadıyla çok sayıda terörist gönderildiği bilgisi alınmıştır.

3.   Çeşitli kaynaklardan alınan istihbarat ve yapılan teknik analizler sonucunda, içlerinde örgüt elebaşılarının da bulunduğu terörist grupların bölgede bir araya geldikleri ve sınır hattındaki karakol ve üs bölgelerimize yönelik saldırı hazırlığı içinde oldukları anlaşılmış ve ilgili birlikler ikaz edilmiştir.

4.   Geçmişte bölücü terör örgütü tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, teröristlerin, kullandığı ağır silah, cephane ve patlayıcıları yük hayvanları ile Irak’tan getirerek sınırdan içeri soktukları, teslim olan terörist ifadelerinden bilinmektedir.

5.   Bölücü terör örgütü mensuplarının, Irak Kuzeyinden gelerek hududumuza yakın karakol ve üs bölgelerimize eylem yapacağına dair istihbaratın artması üzerine, keşif ve gözetleme gayretleri sınır boylarında artırılmıştır. Bu kapsamda, 28 Aralık 2011 günü saat 18.39’da, Irak sınırları içinde hududumuza doğru bir grubun hareket halinde olduğu İnsansız Hava Aracı görüntüleri ile tespit edilmiştir.

6.   Grubun tespit edildiği bölgenin teröristler tarafından sıkça kullanılan bir yer olması ve geceleyin hududumuza doğru bir hareketin tespit edilmesi üzerine hava kuvvetleri uçakları ile ateş altına alınması gerektiği değerlendirilmiş ve saat 21.37-22.24 arasında hedef ateş altına alınmıştır.

7.   Olayın meydana geldiği yer, bölücü terör örgütünün ana kamplarının konuşlu olduğu, sivil yerleşim bulunmayan, Irak kuzeyindeki Sinat-Haftanin bölgesidir.

8.   Olay hakkında idari ve adli inceleme ve işlemler devam etmektedir.

       Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..