Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '06

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sinsi Tehlike Klima

Sinsi Tehlike Klima
 

Yaz mevsimiyle birlikte klima satışlarında artış yaşanıyor. Ancak bizi serinleten ve sıcağın rehavetinden kurtaran klimalar pek çok tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Klima birçok hastalığa yakalanma riskini de artırıyor.

Klimalar Hasta Ediyor
Klimalar, yaz mevsiminin bunaltıcı sıcaklarında derdimizin dermanı oluyor. Klimalar teknolojinin faydalarından; ancak teknolojinin bu nimeti insanlara iyi ve rahat vakit geçirtse de hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Klimaların neden olduğu en önemli rahatsızlıklardan biri üst solunum yolları enfeksiyonları. Ani sıcaklık değişimleri bu tür rahatsızlıkları tetikliyor.

Klimalar dışarıdaki sıcaklıktan daha da düşük bir sıcaklıkta çalıştırılıyorsa, bu kez kas tutulmalarına neden oluyor. Kas tutulmaları klimalara yakın yerlerde bulunanlarda ve klimadan gelen akıma direk temas edenlerde ortaya çıkıyor.

Klimanın neden olduğu bir diğer hastalık ise, zatürre. Uzun süre soğuğa maruz kalmakla ortaya çıkan zatürre, klimadan gelen soğuk havanın vücuda uzun süre teması ve klimayla yayılan bazı mikropların solunum yoluyla vücuda alınması sonucu ortaya çıkıyor. Zatürre ise, kuru ve hırıltılı öksürük, yüksek ateş, halsizlik, göğüs ağrısı, sarı ya da yeşil renkte balgam belirltileri ile kendini elli ediyor.

Klimaların bilinçsiz kullanımı kas romatizması ve kireçlenmeyi de tetikliyor. Klimaların neden olduğu rahatsızlıklara yakalanma riski yüksek olanlar arasında bebekler ve yaşlılar bulunuyor. Bebekler ve yaşlılar bünyeleri zayıf olduğu için klimalardan gelen tehlikelere daha da açık.

Bilinçli Kullanım Nasıl Olmalı ?
Klimalar ortamı soğutmak için hiç durmadan çalıştırılıyor. Uzmanlara göre bu oldukça yanlış . Çünkü, sözü geçen rahatsızlıklara neden olmaması için, belirli aralıklarla çalıştırılması gerekiyor. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, klimaların dış ortam sıcaklığından çok düşük sıcalıklarda çalıştırılmaması. Örneğin, dışarıda sıcaklık 30 dereceyken, klimalı ortamda sıcaklık 24 derece olmalı. Yani, dış ortam ile iç ortam arasındaki sıcaklık farkının 6 derece olması gerekiyor.

Klimalı bir ortamda klimanın karşısına ya da çok yakınına oturmamak gerekiyor. Klimadan gelen soğuk havaya direk temas edenlerde kas tutulmaları sıklıkla görülüyor.

Son olarak bir hatırlatma. Klimaların bu tür rahatsızlıklara neden olmaması için, rutin bakımının da aksatılmaması gerekiyor.Bakımı yapılmayan klimalarda daha çok bakteri ürüyor. Klimanın çalışmasıyla bu bakteriler de ortama yayılarak çeşitli hastalıklara neden oluyor.Sağlıklı günler :))

 
Toplam blog
: 14
: 6889
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümünden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında çalı..