- Kategori
- Güncel
Sırada at gribi mi var

17 Ekim’de, ‘Atları da vururlar’ başlıklı bir yazı yazmıştım.
http://blog.milliyet.com.tr/Atlari_da_vururlar/Blog/?BlogNo=208728
Üzerinden bir ay bile geçmeden bugün, ‘Sırada at gribi mi var?’ başlıklı haberle karşılaştım.
Ne olacak şimdi?
Deli Dana dedik, kırmızı ete tövbe ettik…
Kuş Gribi dedik, kuşları tavukları çukurlara doldurup üzerlerini betonla örttük…
Kene dedik, ormanlarımızı yaktık…
Domuz Gribi dedik, domuz avına çıktık…
At Gribi diyerek atları vuracağız…
Topun ağzında kim var şimdi?
Kediler ve köpekler mi!
Unutmadan; henüz belirlenemeyen buna bağlı olarak da isim konulamayan bir virüs dolaşıyormuş ortada. 48 can almış…
Şimdiden suçlu aramaya başlayın bence...
"Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) ‘Domuz Gribi' konulu konferans veren ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Alper Şener, geleceğe yönelik bir iddiayı açıklayarak, “Domuz gribinden sonra beklenen at gribi” dedi.
ÇOMÜ Terzioğlu Kampusu Troia Kültür Merkezi’nde, Sağlık Hizmetleri Topluluğu tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Alper Şener katıldı.
Domuz gribi ile ilgili bir sunum gerçekleştiren Yrd.Doç.Dr. Şener, hastalığın özelliklerini ve korunmak için ne tür önlemler alınması gerektiğini anlattı. En önemli korunma yöntemlerinin başında tokalaşmamak ve öpüşmemek geldiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Şener, “Kirli ellerimizle kafa bölgesine kesinlikle dokunulmamalı. Bulunduğumuz mekan sık sık havalandırılmalı. Kalabalık ortamlarda maske takılmalı. El yıkamak da çok önemli” diye konuştu. Domuz gribi aşısıyla ilgili tartışmalara girmek istemediğini belirten Yrd.Doç.Dr. Şener, kendisinin aşı yaptıracağını söylemekle yetindi.
Konferansın soru cevap bölümünde bir öğrencinin, domuz gribi virüsünün genetik mutasyona uğrama ihtimalinin bulunup bulunmadığı yönündeki sorusunu yanıtlayan Yrd.Doç.Dr. Alper Şener, “Virüsün genetik mutasyonu ilerleyen yıllarda bekleniyor. Bu önümüzdeki yıl da olabilir. Henüz bir makale bulunmamasına rağmen iddialardan birisi de şu; Bundan sonra beklenen At gribi. Atlarda da domuzlarla ilişkili olan aynı üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları yapan bir etkenin yüzey proteinleri açısından insanlarda da enfeksiyon yapabileceği, bunlarla bir arada bulunabileceği ve yeni bir mutasyona sebep olup olamayacağı tartışılıyor” dedi.
Yrd.Doç.Dr. Alper Şener’in kuş ve domuz gribinden sonra at gribinin beklendiğini açıklaması konferansı dinleyen öğrenciler tarafından gülüşmelere neden oldu.
Konferansı dinleyen bazı öğrencilerin domuz gribinden korunma yöntemleri içinde yer alan ağız maskesi taktığı dikkat çekti." (Kaynak:Milliyet)