Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Kasım '15

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

SİT Kurbanı asırlık tarihi konaklar, başımıza göçmek için gün sayıyor.

SİT Kurbanı asırlık tarihi konaklar, başımıza göçmek için gün sayıyor.
 

 

 

                                                                  

 

        Türkiye çapında mili  varlıklarımızın  bu güne geldiği durum, içler acısı. Bartın’daki tarihi ahşap evlerle şimdiye kadar herkes öğündü ama, bu  sefalet görünüm, artık vicdanları sızlatmağa başladı.

         Bit yeniği olan “SİT” mevzuatı’nın önüne, Türkiye’de kimse geçemiyor. Nice konaklar, kaşaneler, villalar, çöktü çökecek gözü ile bakıla bakıla bu günlere gelindiği halde, bir asra yakın zamandır, Demokles’in kılıcı gibi Bartın’lıların başına tebelleş olan eski evler, ne kadar sağlammış ki, kendiliğinden yıkılmıyor.Atsan atamıyorsun, satsan satamıyorsun, yıksan yıkamıyorsun.

BARTIN VALİSİ S. AZİZOĞLU, KARADENİZ YÖRESİNDEN AYNI ZAMANDA. SİT'İN NE MENEM BİR İŞ OLDUĞUNU İYİ BİLİR.        

         Geçenlerde de yazmıştık. Bartınlılar, sokaklardan rahat geçemiyor. Boyuna kaldırım değiştiriyor.  Yola  yıkılmak için bel veren konaklarda derman kalmamış. Bunca yıl gözüne bakıldığı halde yıkılmayan bu tarihi binalara bir çare bulmak gerekir diyerek de, uzun uzun yazmıştık.

         GERİ KAZANDIRILACAK: Ses, Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç’tan geldi.Milletvekili Tunç, Bartın’da 247 adet tescilli tarihi evin bulunduğunu, bu güne kadar Kültür ve Turizm Bakanlığının hibe desteklerinden ve TOKİ kredilerinden yararlanarak çok sayıda tarihi evin Bartın’a kazandırıldığını söyledi.

 BAHSETTİĞİMİZ YIKILAN BİNA BU.  SAĞ YANINDAKİ DAR MERDİVEN, ŞİMDİ YIKINTILARIN ALTINDA KALDI. YARINDAN SONRA ORADAYIM. GİDİP BAKACAĞIM O MERDİVEN YOLU AÇILDI MI* ZİRA O YOL, TARİHİ İPEKYOLU GİBİ BİR ŞEY. DOSDOĞRU  EN KESTİRME KIRTEPEYE ÇIKIYORDU.       

         KATKI  PAYI ŞART: Şimdi iş, mal sahiplerine kaldı. Yıllar yılı dedelerini, ninelerini bu eve koyarak,  kendilerine villalarda yaşayan mal sahipleri, evin kaderini açmazlara sürükleyen bu harap tarihi evlere, bir miktar katkı payı verdiği takdirde, İl Turizm Müdürlüğü, evi onarmağa hazır.  Örnekleri çok.

 YILDIZ METİN YÜCEL ÇİFTİ, TADİLATLI KONAKLARININ MAKETİ ÖNÜNDE     

         Geçen yıl Nisan ayına kadardı müddet. Bu zamana kadar  müracaatlar başladı mı? Zira 30 Nisanın sonuna kadar müddet tanındı.  Kaç kişiler? Şimdiye kadar ne muamele yapıldı. İlgililer bir söylese de öğrensek.

         İlgililer, Türkiye’nin muhtelif yerlerinde bulunan tarihi konutların, bu projeler kapsamında tescilli bu tarihi evlerin restorasyon projesinden faydalandırılacağını söyledi.

        Bu tarihi evler bilindiği gibi, İzmir, İstanbul’dan Trabzon’a, Hatay’a , Safranbolu’ya Birgi’ye Ayvalığa Uzun Göl’e kadar yaygın halde.

        Bartın’ın en gözde konaklarından birisi de, turizme kazandırılmış butik oteli “Fatma Hanım Konağı” Tarihi bina restore edilerek bu gün imrenilecek bir hale getirilmiştir. Ki, 110 yıllık bir mazisi vardır bu konağın. Metin Yücel ve eşi Yıldız Hanımın büyük uğraşları oldu bu konuda. Metin  Bey:  “ Bartın’a yakışır bir butik otel ama, tarihi ağırlığı daha ağır basan bir Bartın Konağıdır. Bin bir emeklerle bu binayı, dizler üzerinden  ayağa kaldırdık, emek sarf ettik” diyor. Ve ekliyor: “ Bartınlıların gurur duyduğu bir yapıdır” diyerekten.

          DEĞİL Mİ  SAYIN VALİ?Bartınlılar, ahşap yapıları ile öğünürlerdi. Zaman, o tarihinin üzerinden cilasını aldı, içini boşalttı, her an o canım binaları diz çöktürdü. Ama saçtığı tehlikeyi, ilgililer dahil kimse görmek istemedi. SİT karşısında, herkesin eli kolu bağlı. Göstermelik de olsa, ikaz levhaları, barikatlarla yol güzergahlarında tehlike işaret edilebilirdi. Bir gün başlarımıza yıkılacak olan bu binaların vebalini, ilgililer taşıyabilir mi? Taşıyamaz. Değil mi Sayın Bartın Valimiz?

          İPİN UCU KISA:Şimdi Bartınlılar, bu tarihi binalarından kurtulmak istiyorlar. Herkesin restorasyon için verecek parası da çıkışmıyor. Böyle olunca da, eski tas eski hamam olacak, olan yine bize olacak diye düşünüyorlar.

         YOĞUSAM ÖLÜMÜ BULUSUYUZ: Daha geçenlerde Asma yolu üzerindeki tarihi Asma yolu üzerindeki ahşap bina “ Benden bu gadan. Yetti bitti artuk. Dizlerimde derman galmadı. Dutmayın beni, şurya eccük çöküvercem. Yoğusam ölümü bulusuyuz” deyip, şimdiye kadar yollara serilmedikleri ise büyük şans. Kırtepe ve Asma Mahallesi yolu üzerindeki evlerin durumu  iç karartıcı. Her an yıkılma tehlikesi taşıyor. Restorasyon için hibe yapılmakla birlikte bu zavallı evler göçmek için gün saydıkları belli.

         TURİZME Mİ KAZANDIRILACAK?İlgililere iyimser. Binaların rölevesi yapılacak projesi ha keza.. Eee, Bakanlık hibe yardımı yapacak. Sonra? Ev, kurtarılıp turizme kazandırılacak. Ört ki, ölem ! Sanki tarihi evler için turist geliyormuş gibi. Gelse gelse, resimlerini çekiyordur bizim gibi, ha yıkıldı ha yıkılacaklar korkusu ile. Bir de turist cenazesiyle uğraşmayalım Allahınızın aşkına.

       Belki  de diğerleri de aynı yolu tutacaklar amma, SİT belasından korkuyorlar. Valisinden, şehir halkından  korkmuyorlar. “ Bunca kahırlarını çektim, çökersem kurtulurum” diye günlerini sayıp da  ha gitti ha gidecek yapılar bu semtle ip gibi uzanıp gidiyor.

         İŞİMİZ DUAYA KALDI:  Bir gün çökerse, binanın altında kalan olursa, vebali kimin olacak? Yollar işaretlenmiş, oklarla, şekil ve bariyerlerle dikkat çekilmiş, tehlike gösterilmiş midir?

Yoksa“EBU DERDA” türbesine gidip, SİT denilen beladan bizi kurtar, altında kalmaktan koru diye duaya mı gitsek? Ne dersiniz Sayın Valimiz?

         Ört ki, ölem !.

FATMAHANIM KONAĞI RESTORASYONDAN ÖNCE BÖYLEYDİ. TURİZME KAZANDIRILMASI, ESKİ VALİ İSA KÜÇÜK ZAMANINDA BAŞLADI.                                                                 

 AYNI BİNA, RESTORASYON SONRASI, BUTİK OTEL OLARAK BU HALE GETİRİLDİ . BARFTINDAKİ DİĞER KONAKLAR DA ŞİMDİDEN SIRAYA GİRMESİ LAZIM KATKI PAYI VEREREK. AMA  RÜZGAR ESİYOR, DAL KIĞIRDAMIYOR. DİĞER KONAKLAR,  BAŞIMIZA YIKILACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR

YILDIZ METİN YÜCEL ÇİFTİ,  KONAĞIN SAHİPLERİ, DERLİ TOPLU İŞLETMECİLİK LE BARTIN'A HİZMET EDİYORLAR

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ. KONAK SAHİPLERİNİN AĞIR DAVRANMASINDAN, İŞİ GECİKTİRMELERİNDEN YAKINIYOR.

YILMAZ TUNÇ. AK PARTİ BARTIN MİLLETVEKİLİ. ÇARELER TÜKENMEZ DİYOR AMA, SİT ALANLARI, TÜRKİYENİN DERDİ. MECLİSTE ÇARE ARANMALI DENİLMEKTE. KENDİSİNDEN BARTINLI, ATILIM BEKLİYOR.

RESME BAK, HİZAYA GEL. NE DENİLEBİLİR Kİ.

FATMA hANIM kONAĞI SAHİPLERİ YILDIZ METİN YÜCEL ÇİFTİ. HARABE KONAKLARINI DİZAYN ETMEKTEN BU GÜN MEMNUNLAR. DARISI, DİĞERLERİNİN BAŞINA DİYORLAR.

BU BİNA, GEÇEN YIL BU MEVSİMLER, SİZLERE ÖMÜR. "BEN BU YIKINTILI HALİMLE BU YÜKÜ TAŞIYAMAYACAĞIM " DİYEREK, BİR GECE YARISI, BELEDİYE İLE ELBİRLİĞİ EDEREK GÖÇTÜ GİTTİ. YANDAKİ DAR MERDİVENLİ YOL DA TEMELLİ KAPANDI. BU YOL, KESTİRMEDEN KIRTEPENİN TEPESİNE BİR SOLUKTA ÇIKILIYORDU

İÇLERİ BOMBOŞ.

HALİ BELLİ AMA, NE KADAR MAZLUM VE SEVİMLİ BİR BİNA DEĞİL Mİ?

SIRA SIRA KONAKLAR, İÇLERİMİZİ TIRMALAR, ELDE VAR KANUNLAR, YAPILAMIYOR İCRAATLAR

  BARTIN'IN ÖNEMLİ SEMTİ OLAN ASMA MAHALLESİ YOLU ÜZERİNDEKİ BU EVLER, KADER KURBANI. BİNANIN NE AĞZI BELLİ, NE BURNU. ŞAŞKIN BAKKAL GİBİ

BU BİNA DA BİR YERİNDEN PATLADI HA PATLAYACAK. GEBE TAVUK GİBİ ŞİŞMİŞ.

BU BİNA, TADİLAT GÖRMÜŞ. MEVCUT KAPI YERİNE NORMAL KAPI YAPILMIŞ.

MUHTEŞEM KONAKLARDAN BİR TANESİ

 

 

 

 
Toplam blog
: 1616
: 918
Kayıt tarihi
: 13.08.06
 
 

Hayatın dikenli yollarından geçmenin  sırrı, aralarından çabuk geçmektir. Ümit, naylon çorap giyd..