Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
Kültür Turizmi
 

Sivas 3. engelliler şenliği izlenimlerimiz

Sivas İşitme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Epik, bizleri Sivas’ ta daha önce 2 kere yapılan ve bizim katılmadığımız, Sivas Belediyesi’nin bu sene geleneksel hale getirilerek 3. kere yapılan Sivas Engelliler Şenliğine davet edince “Davete icabet lazım” diyerek kalkarak Sivas’a gittik. Her gezimizde olduğu gibi bu gezimizde oldukça faydalı geçti. Yeni yeni insanlarla tanışmanın ve engellilerle kaynaşmanın ve onlara moral vermenin sevincini yaşadık.Bu arada memleketimizi ve ürünlerini de tanıtmaktan geri kalmadık. O kadar ki bazı misafirler Tokat’a bizlere misafir gelmek istediklerini açıkça ifade ettiler.

SICAK ÇERMİK: SİVAS’TA SAKLI CENNET

Şenlik 3 gün sürecek ve Konaklama Sivas “ Sıcak Çermik” te yapılacaktı. Perşembe günü saat 17. 00 arabası ile yola çıktık. Sıcak Çermik’e vardığımızda engellilerde gelmişlerdi. Sivas İşitme engelli dostlar yaklaşık 10 kişi olarak gelmişlerdi ama konaklayacak yer olmayınca çoğu kaplıcalara girerek geri dönmek zorunda kaldılar. enliğe o kadar ilgi vardı ki Sıcak Çermikte bulunan 4 otelde engelliler ve ailelerince doldurulmuştu. İşitme engellilerin Çoğunu daha sonraki günlerde göremedik ortada. Mustafa Epik Şenlik boyunca bizlerle ilgilendi.

Çermik’e vardığımızda Ankara Sincan İşitme Engelliler Derneği Başkanı İrfan Aşıkoğlu’ nun da geldiğini aynı odada kalacağımızı öğrendik. Mustafa Epik ve İrfan Aşıkoğlu Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi ile sohbet etmekteydiler. Akşam yemeğinden sonra odalarımıza çekildik.

İrfan Aşıkoğlu, 20 yaşında. Babası İsmet Aşıkoğlu ve annesi Nesrin Aşıkoğlu işitme ve konuşma engelli olunca işaret dilini çok iyi öğrenmiş. Bu işlere küçük yaşta alışkın olduğundan henüz 20 yaşında olmasına rağmen Sincan’da bulunan İşitme Engelliler Derneği İrfan’ı başkan yapmışlar. 400 den fazla üyesi olan bu derneğin kabullenilmesi ve engellilere yardım etmek için İrfan, oradan oraya, buradan şuraya koşturmakta. Zamanının büyük bölümü telefonla iletişim halinde geçmekte. Bizimle kaldığı 2 gün boyunca sürekli üyeler ve ailesi ile irtibata geçerek ailesi ve engellilere olan sevgisini gösterdi.

SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ

Ertesi Sabah, odalara yapılan kahvaltı servisinden sonra, Sıcak Çermik'ten şenliklerin yapılacağı şehir merkezine hareket edildi topluca. Kent merkezine varılınca Devlet Hastanesinden (eski SSK Hastanesi) Buriciye medresesine kadar yaklaşık 500 metre “ Sevgi Yürüyüşü” yapıldı. Bu yürüyüşe AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Sivas Vali yardımcıları Kemal Şahin, Veysel Çiftçi, Özürlüler İdaresi Başkanı Abdullah Güven, Sivas Belediye Başkanı BBP Li Doğan Ürgüp, Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı, Sivas Sosyal Hizmetler Müdürü Tahir Özel, Türkiye Sakatlar Federasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, Ortopedik Özürlüler Federasyonu Başkanı Tokatlı hemşerimiz Cemal Merdan, Selçuklu Parkına kadar yürüdüler. Sonra Buriciye Medresesi olan ve Kent Meydanı olarak düzenlenen meydanda şenlikler başladı. Belediye Görevlileri tüm engellilere şapka ve gül dağıttılar. Yürüyüşe katılan protokol birer kısa konuşma yaptılar.

Konuşmalardan sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehter Takımı güzel bir konser verdi. Sivaslılar ve engelli yakınları kent meydanını doldurmuşlardı.

ENGELLİ AMA ENGELSİZ MİLLETVEKİLİ: LOKMAN AYVA

Ak Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile daha önceden tanışmaktaydık. Engellilerin TBMM’deki sesi olan 2 dönemdir milletvekili Lokman Ayva’nın yanına giderek kendimi tanıttım. “ Tokattan sizlere engellilerin sevgilerini getirdim” dedim. Lokman Ayva samimiyetle bizleri kucaklayarak şenliğe gelmemizden dolayı memnuniyetlerini belirttiler.

Daha sonra engelliler gösteriler sundular. Engelliler öğle yemeği için Paşabahçe piknik alanına geçerken Bayaz Ay Derneği il yöneticileri ve İşitme Engelliler Derneği üyeleri de protokolle beraber Erzincan karayolu 2. km de bulunan ve Bellona Mağazasının üst katında bulunan Beyaz Dünya diye lokanta ve dinlenme tesislerine geçildi.

BEYAZ AY DERNEĞİ: ENGELLİLERİN ENGELİNİ KALDIRAN BEYAZ MELEKLER

Beyaz Ay Derneği Lokman Ayva Önderliğinde kurulan ve engellilerin özellikle görme engellilerin gelişimi için her türlü yardımı yapan, ülke genelinde teşkilatlanmış özellikle görme engellilerin gelişmesine destek olan bir teşkilat ve kamu yararına çalışan dernek statüsünde. Ali Seyyar gibi engellilere destek veren akademisyenler var yönetiminde .

Bu derneğin Sivas’ta en aktif üyesi de Sivas’ta İş ve İşçi Bulma Kurumunda Çalışan ve Beyaz Ay Derneği Genel Sekreterliğini yapan Ahmet Dağüstü, olağanüstü çabası ile engellilerin bu şenlikte mutlu olmasına çaba harcadı. Kendisi aynı zamanda da bizleri Tokattan gelen ve Beyaz Ay Derneği üyesi Tokat Üstün Gelişim Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi müdiresi H Arslan Köten ile tanıştırdı. Ahmet Beyin engellilere olan ilgi ve sevgisine hayran oldum. Buradan kendisini tebrik etmekteyim. Bu çabasının gücü yettiğince devamını dilerim.

Yemekten sonra Lokman Ayva ile bir süre ayaküstü engellilerin sorunları konusunda konuştuk. Engellilerin sorunları konusunda duyarlı bir milletvekili olan Ayva, hem etkili hem de sağlam olmasına rağmen bir iş beceremeyen çok milletvekilinden daha aktif.

Sivas’ın çiçeği burnunda Belediye Başkanı Doğan Ürgüp yürüyüşe katılıp, kent meydanında yapılan törenden sonra bir daha ortada görünmedi. Öğrendik ki işleri çok imiş. Onun yerine engellilerden sorumlu Başkan Yardımcısı Ahmet Avcı törenlerde engellilere destek oldular her zaman. Belediyenin Sosyal Yardım İşleri Müdürü hiç engellileri yalnız bırakmadı.

Sivas Belediye Meclisi toplantı salonunda Ak Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva Başkanlığında Beyaz Ay Derneği’nin iştişare toplantısı yapıldı. “ Eğitim Her Engeli aşar” kampanyası konusunda fikir alışverişinde bulunan engellilere engelli eğitiminin önemli olduğunu ve okul öncesi engelli eğitiminin zorunlu olduğunu, engelli bireyler ne kadar erken ve zamanında özel eğitim alırsa toplum ile entegrasyonu ve adaptasyonunun o kadar kolay olacağına vurgu yapıldı. Lokman Ayva bey, son yıllarda kendi çabası ile engelliler lehine çok kanun ve yönetmelik çıkardıklarını engellilerin evlerine kapanmaması gerektiğini ve sokağa çıkarak kanun ve yönetmeliklerden doğan haklarını aramasını istedi.

PAŞABAHÇE’DE PAŞALARA LAYIK PİKNİK

Oradan Tokattaki Gümeneğe benzeyen PAŞABAHÇE Piknik alanına geçtik. Burası bir dere kenarında kurulmuş ve derin derenin üstüne bir tahta asma köprü yapmışlar. Orada belediyeye ait bir Kütük Ev Restoran var. Bu restoranda akşam yemeği ikramı yapıldı. İçilen çaylara Sivas İşitme Engelliler Derneği Başkanı Mustafa Epik ile Sivas İşitme Engelliler Spor Kulüb başkanı ve hemşerimiz Caner Deniz’de hazır bulundular.

Daha sonra Belediye Otobüsleri ile hava kararınca “sıcak çermik”e geçildi. Kimi engelliler Lobide sohbet ederken kimisi de sıcak banyolarda günün yorgunluğunu attılar bizim gibi. Sıcak Çermik gerçekten de dinlenilen ve stres atılan sakin şehir dışında bir yer. Temizlik işlerini Kalın Belediyesi yaparken otel işletme ve kaplıca işletmesini Sivas Belediyesi yapmaktaymış. Sivas Belediyesinin engellileri seven personeli her zaman yardımcı oldular engellilere. Onlarla sohbet ederek yatma vaktine kadar zaman geçirdik.

Oda arkadaşımız İrfan Aşıkoğlu’na yanımızda aldığımız “Zile Pekmezi” ikram ettik. Çok beğenmesi üzerine ona hediye ederek anne ve babasına götürmesini istedik.” Tokat Kebabı” ismini ne duymuş ne de tatmış olan İrfan’ı Tokat’a davet ettik. O da gelmeyi görmeyi çok istediğini söyledi bize.

TOKAT KEBABI: ADINI LAYIKI İLE DUYURAMADOIĞIMIZ LEZZETLER

Hep düşünüyorum da “ Tokat Kebabı” nı bir daha tadan bir daha tatmak istemekte. Sivas’ta düzenlenen şenlik gibi “Tokat Kebabı ve Tokat Yemekleri” şenliği yapılsa ve ülkemizin gurmeleri yazarları federasyon başkanları davet edilse bu Tokat Kebabı ve Yöresel gıdalarımız çemen, zile pekmezi, tokat bağ yaprağı falan için güzel bir tanıtım olur. Valilik tüm ilçe sanayi ve ticaret odası başkanlarının ve belediyelerinin katılımı ile böyle şenlik düzenleyebilir. Domates Festivali Tokat Yemekleri olarak genişletilebilir. Tokat Kebabını gereği gibi tanıtsa Tokat çok yerli turist çekeceği muhakkak. Tokat’ın en büyük dezavantajının gerektiği gibi tanıtılmaması ve engellilerine gereken değeri vermemesi olarak görmüşümdür her zaman. Tokat tanıtılsa Recep Yazıcıoğlu zamanında olduğu gibi. Sanırım en az Sivas kadar tanınan ünlenen il olur.

Cumartesi günü sıcak Çermikte odalara kahvaltı servisi yapıldı. Kimi engelliler kahvaltılarını piknik alanında yaparken kimisi de odalarında olmayı tercih etti. Çok engelli akşam çok yorulduklarından dolayı uyumayı tercih ederken, bazı engelliler havuzlara girerek engellilerle sohbet ederek zaman geçirdi. Bizlerde havuzda Yozgat ve Adıyaman’dan gelen engellilerle sohbet ettik.

Öğleye yakın odalarımıza geçerken engelliler neşe ile kaynaşmanın ve zamanı güzel geçirmenin heyecanını yaşadılar.

Öğle yemeği gene Belediyece sıcak Çermik piknik alanında yapıldı. Pikniğe Lokman Ayva’nın yanında Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü Baş Müfettişi ve Beyaz Ay Derneği yöneticisi Gürdal Gümüş, İstanbul Darülücaze Müdür Yardımcısı Dr. Aylin Çiftçi Ortopedik Engelliler Federasyonu Başkanı Cemal Merdan, Ahmet Dağüstü ve başka misafirlerde katıldılar .

Dr. Aylin hanım ile engelli sorunlarını konuşurken “ Eğitim Her Engeli Aşar” kampanyasının önemine vurgu yapan Aylin hanıma hak verdik. Beyaz Ay Derneğinin her zaman engellilerin sorunlarını çözmek için var olduğunu vurguladı.Bizlerde bu çabanın açıkça bu şenlikte görüldüğünü söyledik.

Lokman Ayva Piknik alanında yemek yerken, bir yandan da yanına gelerek kendisine sorunlarını anlatan ve hatıra fotoğrafı çektirenleri kırmadı. Bizlerde Lokman Ayva bey ile bir süre sohbet etme imkanı bulduk.

ZENGİN KÜLTÜR YATAĞI: SİVAS

Öğle yemeğinin tamamlanmasından sonra Kent Meydanında bulunan Kongre Müzesine geçildi. Burada engelliler kongre müzesinde gezerek, kimi parkta dinlenerek Sivas’ı tanıma ve anlama fırsatı buldular.

Oradan Peygamberin sancaktarlarından olan ve kendi adını taşıyan Camii ve mezarlığın yanında türbesi olan Abdülvehabi Türbesine geçildi. Evlenenler, sünnet olanlar türbe ziyaretine gelmişlerdi. Sivas’ı tepeden gören cami bahçesinden hemen orada bulunan Buriciye Sivas İşitme Engelliler İlköğretim Okulunu da görme imkanımız oldu.

Daha önce Tokat’ta ikamet eden, oğlunun görevi dolayısı ile Sivas’a taşınan, şu günlerde Ankara Gölbaşına taşınma hazırlıklarında bulunan Şair Rıfat Kaya ağabeyimizle de buluştuk. Yanında bulunan Sivaslı Şair Ahmet Acar ile bizlere ikramda bulundu. Sincan İşitme Engelliler Dernek Başkanı İrfan Aşıkoğlu ile Rıfat ağabeyi tanıştırdık.

Buradan İnönü Müzesine geçildi. Sivas Kongresi çalışmaları sırasında İsmet İnönü’nün kaldığı iki katlı konak restore edilerek müze haline getirilmiş ve bahçesinde de lokanta açılmış. Son derece sade ve dönemin izlerini taşıyan bu konakta akşam yemeği ikram edildi. Sivas Belediyesinin Sosyal Hizmetler Müdürü Şenlik boyunca davetlilerin yanından ayrılmaz iken bir görevli de yemeğe katılan Sivas işitme engellileri ile ilgilendi ve hatıra fotoğrafı çekindik Sivas işitme engellilerle .

İŞİTME ENGELLİLERE SİVASLI ŞAİRLERİN EN GÜZEL HEDİYESİ: GÜLDESTE

Bu arada Sivas ‘lı şairlerden 48 şair (ki, aralarında Muhsin Yazıcıoğlu ve Bülent Uygun da var.) Şiirlerini armağan ederek, “Güldeste” adlı bir antoloji hazırlamışlar. Tüm geliri Sivas İşitme Engelliler derneğine bağışlanan bu kitabın cd sini de kitapla armağan etmekteler ve bir hayli satış olmuş. İmza gününe Sivaslılar ilgi göstermiş. Şiir dinletisi düzenlenmiş.Dernek Başkanı Mustafa Epik bu kitabı bize yollayacak ve sizlere bir yazıda bu antolojiyi de anlatmak istenmekteyim.

Bu arada Sivas İşitme Engelliler Derneği Bakanı Mustafa Epik başka bir heyecanı yaşamaktaydı. Ertesi günü nişanlanacak ve bekarlık sona erecekti. Kendisi gibi işitme engelli kızla evlenecek olan Mustafa Epik’e sonsuz mutluluklar dilemekteyiz. Mustafa’dan Başbakanın tavsiyesine uymasını ve en azından 3 çocuk yapmasını bekleriz.

İnönü Müzesinden sonra Aksu Şölen alanına geçildi. Sivas kent merkezinden geçen Aksu deresinin içi ışıklandırılarak çevresine cafeler açılmış ve birde şölen alanı konmuş. Şölen burada yapılacaktı.

GEZİDE SON NOKTA: AKSU’DA ENGELLİLER ŞÖLENİ

Şölene İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Mehter Takımı önceki gün verdiği konseri tekrarlayarak başladı. Sonra Sivas Folklor Gösterileri, Sema Gösterisi, ardından semah gösterileri. Cumhuriyet Üniversitesi'nin engelli öğrencilerinden oluşan kolbastı ekibi. Bafra Ortepedik Engellilerinden oluşan gitarlı konser, Kungfu Gösterisi Engelli dansları ile devam etti. Sivaslılar Şölen alanını doldurarak engellilerin kendilerini eğlendirmesinden dolayı mutluluklarını gösterdiler. En çok ilgi çeken de gösterilerde öğrencilerin açtığı ve üzerinde “ Aramızdaki fark engel olmasın “ afişi idi ve bol alkış aldı. Tören saatlerce gece 23.OO e kadar devam etti.

Sonra gene hep beraber Sivas Sıcak Çermike dönüldü. Bazı engelliler gece ayrılırken bazıları da konaklamayı tercih etti. Sabah kahvaltı ikramından sonra misafirler memleketlerine yolcu edildiler.

Bizlerde şehir merkezine geçerek önce, o gün nişanlanacak Mustafa Epik’i tebrik ederek birer çayını içtik. Sonradan da İşitme Engellilerin banka kredisi ile aldıkları Sivas Şehir stadının yakınında bulunan Lokallerine giderek bir süre engellilerle sohbet ettik. Sonra da Tokat’a döndük.

Sivas’ta engelli çok Engellilerin 7 den fazla derneği ve spor kulübü varmış bunda Sivas merkezinin 294.000 olan nüfusunun önemi büyük. Bu arada Sivas Belediyesi Bünyesinde Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı olarak Engelliler Danışma ve Koordinasyon Merkezi Sivas Belediyesinin en aktif ve engellileri seven birimi. Bizim kaldığımız şenlik boyunca Belediyenin Sosyal İşler Müdürü her zaman engellilerin yanında oldular ve ilgilendiler.

Sivas işitme engelliler Derneğinde Tokat Doğumlu olup Sivas’ta iş bularak oraya yerleşen çok sayıda engelli var. İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Caner Deniz de Turhal Kuşoturağı nüfusuna kayıtlı. Engelliler Belediye ve Valiliğin kendilerine olan ilgi ve sevgisinden memnunlar.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..