Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Şubat '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sizde sever misiniz?

Sizde sever misiniz?
 

Herkes sever mi bilmiyorum. Ben çok severim irmik helvasını ve diğer ev yapımı helvaları. Çok ünlü markaların helvalarıda var; ama derlerya el emeği, evin bereketi, aile saadeti birleşince turşular bile tatlı gelir insana. İnsan emeğinle yaptığı herşeyi lezzetle yer.

Bizim ülkemizde cenazelerdede helva yapma adeti vardır. Toplanır bu işin erbabı olan kişiler başlarlar kavurmaya, sevaptır sende kavur, öteki der ki benden de olsun karışım bir lezzet çıkar ortaya; ölenin arkasından hissedilen acı ve üzüntünün, yaşanmışlıkla kazanılan taziyeye gelen insanların verdiği sevilmek duygusunun karışımı. Acıyla, tatlı bir arada dedikleri bu olsa gerek.

Ben size benim mutfağımdan bir helva tarifini sunmak isterim. Yemek içinmi yaşarsınız? Yaşamak içinmi yersiniz bilemiyorum ama helva seviyorsanız bu tarifi tavsiye ederim.Ben bugün müsafirlerime yaptım çok beğendiler, bu yüzden helva sevenlerle paylaşmak istedim. Bir gün belki yaptığımda siz sevenlerlede paylaşırız helvamızı.

Ben bugüne kadar helva yapardım ama, bazen macun, bazen çok sulu, bazende ne olduğu belirsiz bişeyler çıkardı ortaya. Ama bu tarif kurtardı beni. Her zaman denenmiş tarifleri yapmak avantajdır diye düşünürüm. Denenmiş ve onaylanmıştır. Daha az risk alırsınız. Yanılma ihtimali pek olmaz.

Gelelim tarife.
Önce malzemeler:
500 gr irmik(1 paket)
750 gr toz şeker(4.5 su bardağı)
850 ml su(4.5 su bardağı)
250 gr tereyağı veya margarin
50 gr çam fıstığı

Yapılışı:Yağı eritip irmik ve fıstıkla beraber pembeleşinceye kadar kavurun. Başka bir yerde suyu kaynatın. İrmik pembeleştikten sonra, istediğiniz kıvam olunca suyu ekleyin. İrmikler bu suyla beraber kabardıktan sonra yanıyor diye korkmayın, tam suyunu çekince şekeri ekleyin. Şekeri ekleyince eriyen şekerle beraber dibine tutmamasına dikkat edin. Güzelce karıştırdığınız helvanızın kaynamasını bekleyin ve topak olmamasına özen gösterin. Fıkır fıkır kaynadıktan sonra, tamamen suyunu çektirin. Ocaktan indirin ve 15-20 dakika demlenmesi için bırakın.Servise hazır durumdadır.İçine birde sevginizi katarsanız deymeyin onun lezzetine.

Sanmayın ki bu tarif sadece kadınlar için! Bizim ülkemizde beş yıldızlı otellerde, ünlü restoranlarda, sade dönercilerde, ekmek yapılan fırınlarda erkekler hünerlerini göstermektedir.Ama bazıları eve gelince, nedendir bilinmez tabak bile kaldırmazlar. Biz bunu eşlerinin sevgiyle yaptığı yemekleri çok sevmelerine yoralımki ağız tadımız bozulmasın. Sevgiler. Teşekkürler


 
Toplam blog
: 42
: 2143
Kayıt tarihi
: 04.02.08
 
 

Hayat yolculuğunda karşılaştığımız, yaşama dair bizi mutlu ve mutsuz eden tüm olayları paylaşmak. Bi..