Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Nisan '12

 
Kategori
Gezi Rehberleri
 

Sızır Şelalesi - Sivas

Sızır Şelalesi - Sivas
 

SIZIR ŞELALESİ


Ülkemiz sayısız doğa güzellikleri ile Yabancı turistler için tatil merkezleri olarak görülürken, ne kadar acı ki; bizler bu güzellikleri bilmiyoruz ve yaşamıyoruz. Özellikle iç Anadolu Bölgesindeki vatandaşlarımıza tavsiye edebileceğim, Hafta sonlarını dinlenerek geçirebilecekleri, doğa ile başbaşa kalacakları Sızır Şelalesinden bahsetmek isterim.

Sızır Kasabası Sivas, Gemerek İlçesine bağlıdır.Sivasa 136 Km, Kayseri'ye 102 Km mesafededir.

Coşkun çağlayanı, yaz kış durulmadan akan suyu ve mesire alanları ile ünlü Sızır Şelalesi, gerçek anlamda keşfedilmeyi bekleyen ender güzelliklerimiz arasında yer alıyor.
Peki Sızır Şelalesi hakkında bilmediklerimiz nelerdir?
Sızır Kasabasının güneyinde bulunur. Sızırda kırkgöz diye bilinen çok sayıda su gözesinden oluşmuş kaynaklar, Ayan özü deresi (Bu derenin suyu mevsimlere göre değişir, sürekliliği yoktur) ve Seten küçük bir göletde toplanarak Göksuyu olusturur. Göksunun bir kısmı kayalık bir zeminden dökülerek şelaleyi oluşturur, diğer bir kısmı Sızır Hidroelektrik Santralinin su ihtiyacını karşılar.


Göksunun eski su yolu Dendil Köyü tarafındaymış, hatta orada eskiden bir göl olduğu açıkca bellidir. Şelalenin DSİ Kayıtları 1950 ' ye göre, eskiden Dendil Köyü tarafında olduğu, şimdiki Şelalenin daha sonradan bir çöküntü sonucu, toprağın aşınarak oluştuğu bilinmektedir.

2. derecede doğal sit alanı olarak tescil edilen Sızır Şelalesi’nde başlatılan çevre düzenleme çalışmaları tamamlandı, Sızır Şelalesi’ndeki çevre düzenleme çalışması; Sivas Valiliği, Gemerek Kaymakamlığı ve Sızır Belediyesi tarafından yapıldı. Sivas Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan tasariyla çalışma başlatıldı, tasarlanan çevre düzenlemesine 160.000 TL harcandı.

Sızır Şelalesi’nin doğal yapısı mümkün olduğu kadar korundu, şelale içinde bulunan mevcut bina onarıldı. Yürüyüş yolları düzenlendi, merdivenler, ağaç köprü ve korkulukları, çevre ihata duvarları ve kameriyeler yapılarak, şelale yeni yüzüne kavuşturuldu.

Sızır Şelalesi, yeni görünümüyle turizmdeki yerini ve bilinirliğini artırarak, önemli bir cazibe merkezi haline geldi.

Sızır Şelalesi gezisinde bulunanlar,her türlü ihtiyaçlarını Sızır Kasaba Merkezinden temin edebilirler, aynı gün içerisinde Sızır'a 15 Km uzaklıkta ki Çat ormanlarınada giderek piknik yapabilir, ciğerlerinde oksijenin rahatlığını hissedebilirler.

Ağustos ayında da olsanız kesinlikle yanınıza montunuzu ya da hırkanızı alınız.


Engin Göksu

 
Toplam blog
: 47
: 1672
Kayıt tarihi
: 18.11.11
 
 

Engin Göksu  1976 Kayseri'de doğmuş. Cumhuriyet Üniversitesi Jeoloji Müh. bölümünü bitirmiş. Hale..