Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '21

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

SÖKE ÇAYI ISLAH ÇALIŞMALARI

Söke Çayı, ilçemizin yaklaşık 30 yıldan beri kanayan bir Söke  yarası idi. İlçe kaymakamlarımızdan Halil Kanal zamanında Söke Çayı’nın üstü ve iki üç köprü ile donatıldı. Ben 1985 yılında Söke ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olarak görev yaptığım günlerde burada 200 ‘e yakın dükkânın bulunduğunu gördüm. Belki kaymakamımız Halil Kanal zamanında Söke’nin nüfusu pek kalabalık olmadığından bu iş yerleri bir ihtiyaca yanıt veriyordu. Zamanla Söke’nin nüfusu artmaya başladı. Ne var ki bu işyerlerinin Söke Çayı üzerinde gereksiz olduğunu söyleyenler de oldu. Ayrıca Söke DSİ Şube Müdürlüğü tarafından bu konuyu mahkemeye taşıdılar Mahkemece bu iş yerlerinin bir an evvel kaldırılmasına karar verildi. 

 

Bu arada Söke Belediye Başkanlığına başvuranlar da bu dükkânların kaldırılmasına, Söke Çayının ıslahı konusunda söz verenler de oldu. Kimisi de bazı dükkân sahipleri kırılmasın ve iş yerleri bozulmasın diye bu konuya pek dokunmadılar. Daha sonra Belediye Başkanı Süleyman Toyran zamanında alınan bir kararlarla bu dükkânlar yerle bir edildi. ( Mart 2017 ). O günlerde Söke Ekspres gazetesinde şöyle bir haber vardı:

 

“ ÇAY ÜSTÜ DÜKKÂNLARI YIKILDI. Yıllardır her seçim döneminde tüm adaylardın vaatleri arasında yer alan, Söke halkı için hasretle beklenen projenin başında gelen Söke Çayı Projesi’nin başlangıcı olarak gösterilen dükkânların yıkımı,  Söke için adeta milat.  Bu tarihi yıkımı gerçekleştiren ise herkesin başkanı Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran  oldu.” Sayın Halil Kanal’dan bu yana gelmiş geçmiş Söke Belediye Başkanlarımızın kayda değer mutlaka görevleri olmuştur. Sayın Süleyman Toyran'ın  da başarılı görevlerini unutmamak lazımdır. Yukarıda eski kaymakamlarımızdan Halil Kanal’ın adını yazdım. Bu güzel insanı da saygıyla ve rahmetle anmak istiyorum. Onun da Söke halkının gönüllerinde unutulmayan anıları ve   izleri vardır.  

 

Söke’nin bir kanayan yarası olan Söke Çayı için basınımızda çok yazılar yazıldı, yapılan toplantılarda bu konu çok konuşuldu. Kerim Yalçınkaya üstadımız, abimiz 19 Eylül 2014 tarihli Söke Ekspres gazetiusi köşesinde şöyle yazıyordu:

 

Kaderin önüne geçilmiyor.2007’de,mahkemenin verdiği Çay üstü dükkânlarının yıkım kararı uygulamaya konacak. 2007‘den beri gelen geçen belediye yönetimleri kararını halkın tepkisinden çekindikleri için uygulamadılar ” diye yazıyordu. Söke Çayı konusunda değerli meslektaşım yazar Ali Sarayköylü ’nün de bu konuda en az üç, dört yazısı vardır. Söke Gazeteciler Cemiyeti Şubesi Başkanı Ali Esmer’inde bu korudaki çalışmalarını unutmamak gerekir. Benim de bu konuda bir yazım yayınlandı. ( Söke Ekspres / 10 Ağustos 2018). Bu çalışmalar devam ederken nihayet Söke Çayının İhalesi yapıldı. (Söke Ekspres 10 Ocak 2020 tarihli haber.)

 

Bu ihalede verilen haberde Ak Parti Aydın Milletvekili, MKYK Üyesi / Metin Yavuz şöyle diyordu: Söke Çayı Projesi 25 yıllık bir kanayan yaraydı. Hatırlanacağı üzere, belediye dükkânlarının boşaltıp yıkılmasının ardından, Söke Çayı’nın temizlenmesi gerekiyordu. DSİ  Bölge Müdürlüğüne bağlı  ekipler gerekli tüm temizlik çalışmalarını gerçekleştirmişlerdir.  Çayımızın 5 bin 200 metre, ilk etapta 2 bin 500 metrelik alan Söke şehir merkezinin içinde kalan bölümün ıslah çalışmaları gerçekleştirilecek.” Dedikten sonra 08 Ocak 2020 ‘de ihale DSİ Bölge Müdürlüğü’nde yapıldı. Bu ihaleye 102 istekli firma katılmıştı. Adı geçen firmanın levhası PTT ‘yanı Söke Köprübaşında aşağıdaki şekilde asılmıştır. Söke Çayı’nın ıslahı konusunda bu günlerin anısına bu  koca levhayı aynen  sunuyorum:   

 

T.C.

Tarım ve Orman Bakanlığı

21. Bölge Müdürlüğü

211.Şube Müdürlüğü

Aydın – Söke

Çay Islahı 1. Kısım

SLM İnşaat ve Taahhüt 

Selim Sultan Parlak

                                                            Sözleşme Bedeli:  7. 727.454.59 TL

İşe Başlama Tarihi: 31.03. 2020

İş Bitimi Tarihi: 01.03. 2022

 

Yanılmıyorsam bu ıslah çalışmaları Mart 2020 ‘den bu yana devam ediyor. Önce Söke Çayı temizlendi, kırık, dökük duvarlar söküldü yerlerine düzenli ve kaba taşlarla derli, toplu duvarlar yapıldı ve yapılmaya devam ediyor. Söke Çayı kenarındaki yollar bir hayli sağdan ve soldan en az 5, 6, kimi yerde 7, 8 metre genişledi. Gerekli bir düzenleme yapılırsa inşallah Söke trafiği rahat bir nefes alır diye düşünüyorum. Söke trafiği de kanayan bir yaradır ve bu ayrı bir sorundur…

 

Geçenlerde 02 Şubat 2021 günü Söke Ekspres‘te bir haber okudum: Milletvekili Yavuz, Söke Çayı’nda İncelemelerde Bulundu “ diye. Haberde özetle: Ak Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz, beraberinde AK Parti Söke İlçe Başkanı Sibel Menderes ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ıslah çalışmaları devam eden Söke Çayındaki çalışmaları yerinde inceledi. Milletvekili Yavuz, yüklenici firma sahiplerinden Selim Esen ve Hakan Gökçe’den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

 

Söke İlçe Kaymakamı Soner Zeybek ve DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter’inde katıldığı Söke Çayı ıslah projesinin incelendiği ziyaretinde mahalle sakinlerinin Söke Çayı üzerine yaya köprüsü taleplerdi, olduğunu dile getiren milletvekili Yavuz, yaya köprüsü yapımı için DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter’e illetti.

 

Yapılan ihale sözleşmesine göre ıslah çalışmaları 01.03.2022 tarihine kadar bitmiş olacak. Yaklaşık 30 yıldır Söke’nin bir kangren haline gelen Söke Çayı sorunu böylece Söke’ye yakışır bir şekilde bitmiş olacak. Her halde Söke Çayı’nın üstü açık olacak, Bu konuda kesin bir bilgi alamadım.  Geçen Cuma rahmetli Hacı Abdullah Yavuz Camiine (Atatürk Caddesinde), doğru giderken Söke Çayının duvarlarının göz alıcı, sağlam  korkuluklarla düzenlendiğini görünce  sevindim doğrusu. Ustalardın ellerine sağlık. Söke Belediyesinden de bu alanın temiz tutulmasını ve Çayın kenar bölümlerini bol bol ağaçlarla donatılmasını dilerim.

 

 Söke Çayı’na yemyeşil bir görünüm verilmelidir. Daha başka şeyler de yapılabilir. Proje hakkında bir bilgi alamadım. DSİ ve Söke Belediyesiyle birlikte dostça, kardeşçe el ele verip Söke’ye yakışır görmeğe değer bir alan meydana getirmelerini diliyorum. Unutmayalım ki Söke hepimizindir. Çünkü hepimiz birlikte Söke’de yaşıyoruz. Tüm emeği geçenlere teşekkürler, hayırlı olsun diyorum.

 

     Söke’mizin yeni kaymakamı Sayın Soner Zeybek Beyle Covid-19’dan dolayı daha yüz yüze bir araya gelip tanışamadık. Tekrar hoş geldiniz diyor, yeni görevinde sağlık ve başarılar diliyorum.

 

 

 

 

         Abdülkadir GÜLER

       05 Şubat 2021- SÖKE 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..