Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '16

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Söke'de Dünya şiir günü coşkuyla kutlandı

Söke'de Dünya şiir günü coşkuyla kutlandı
 

21 Mart Dünya Şiir günüdür. 21 Mart ayrıca Nevroz bayramıdır. Ünlü halk ozanı Sivaslı ve” Benim sadık yârim kara topraktır “ diyen Âşık Veysel’in ölümünün 43.Yıl dönümüdür. Bugün ünün anlamına uygun olarak bütün yurtta birlik, beraberlik içinde tüm yurtta coşkuyla kutlandı.  İlçemiz Söke ve Aydın Şairler ve Yazarların el birliği içinde Söke Hacı Halil Paşa Halk kütüphanesinde şiir severlerin eserleriyle bir sergi açıldı. Saat 15,00’de Serginin açılışı İlçemiz Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu, Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ünat Aydın, Halk Eğitim Merkezi Müdürü ve Söke Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Esmer, Aydın ve Söke Şairler, Yazarlar Derneğinin başkanları Tülay Sarayköylü, Şükrü Öksüz ve her iki derneğin yönetim kurulu üyeleri,  sergide şiirleri bulunan şiir dostları ve Sökeli şiir sevenlerle serginin açılışı yapıldı.  Serginin gezilmesinde sonra Hacı Halil Paşa Kütüphanesi bahçesinde hazırlanan bahçe tüm gelenlerin katılımıyla coşkulu bir şiir etkinliğin yapıldı.  Programın sunuculuğunu Necla Baydemir tarafından yapıldı.

Açılışta İlçemiz Kaymakamı Tahsin Kurt Beyoğlu yapıtı. Böylesine Dünya şiir gününde tüm emeği geçenleri kutluyorum. Türk edebiyatı içinde şiirimizin ve şairlerimizin de ayrı bir yeri vardı. Onlar bizim kültür değerlerimizdir.  Sonradan bir dörtlükle tüm katılımcılara başarılar diledi.  Daha sonra Söke Şairler ve Yazarlar Derneği Tülay Sarayköylü günün anlamına uygun kısa bir konuşma yaptı: Değerli Kaymakamı, Belediye Başkanım, Dünya şiir Günü sergimize hoş geldiniz. Etkinliğimizde emeği geçen herkese ve yaptığımız her etkinlikte bizi yalnız bırakmayan Aydın Şairler ve Derneği Başkanı  Şükrü Öksüz ve Yönetim Kurulu üyelerine, ev sahipliğini yapan  Hacı Halil Paşa Halk Kütüphanesi   Müdür esi  Naciye Hanım efendiye, değerli personeline ve  şiirleriyle etkinlimize  katılan tüm şair arkadaşlarımıza     derneğimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek  tüm  onur verenlere teşekkür etti.

Etkiliği şiirleriyle katılanları yazıyorum: Aydın’dan Şükrü Öksüz, Emin Çelimli, Ali Nihat Düzgün, Beyhan Erdoğan, Söke’den katılanlar: Tülay Sara köylü, Dr. Sevim Şahin, Abdülkadir Güler,  O. Hasan Bıldırki, Metin Akdeniz, Saffet Mantar, Fatma Yenidünya, Necla Baştuğ, Aşır Tunca, Musa Koyunsev ve Sühel Sağbaş şiirleriyle etkinliğe katıldı.  Bu arada Abdülkadir Güler, Söke’mize yeni gelen ve Söke’yi iyi tanıması bağlamında “SÖKE OVASI”  adını taşıyan destani şiirini İlçemiz Kaymakamı Tahsin Kurtbeyoğlu’na Belediye Başkanımız Süleyman Toyran vasıtasıyla armağan etti ve birlikte bir hatıra fotoğrafını çektiler. 

Daha  sonra  Vali Recep Yazıcıoğlu Kültür Salonunda Söke Kent  Konseyi   Kadın Meclisi üyelerinin hazırlamış oldukları 21 Mart Dünya Şiir Günü münasebetiyle günün anlamına uygun bir şiir akşamı daha yaşatıldı. Şiir akşamına  katılan  Söke Kent Konseyi Meclisi  üyeleri   gerçekten  bizlere ve   seyircilere    şiir dolu bir akşam yaşattılar. Tüm emeği  geçenlere  teşekkürler  ve de  yürekten  alkışlar...

 Gerçekten 21 Mart Dünya Şiir Günü Söke ‘de şiirli bir gün  yaşatıldı. Tüm emeği geçenlere ve şiir severlere selam olsun. Unutmayalım ki şiir sevgidir, şiir barıştır, şiir çiçek ve kelebektir…  Sözü ünlü halk ozanı Veysel’in bir deyişi ile bağlamak istiyorum:

Bir kökte uzanmış sarmaşık gibi

Dökülmüş gerdana saçların güzel

Gözlerin ufukta bir ışık gibi

Kara bulut gibi kaşların güzel

***

Koynundaki turunç mudur, nar mıdır?

Adın  Huri midir Gülizar mıdır

Gözlerinden  akan yağmurlar mıdır

On beş on altıdır yaşların güzel…

****

Aşık VEYSEL ( 1894- 21 Mart 1973)

Aşık Veysel / Hayatı  ve Eserleri,

Tahir Kutsi Makal 2. baskı. Ararat  Yayınevi-  İstanbul Nisan 1973  

---------------------------------------------------------

Not: Bu yazımı  yazdığım sıralarda Güneydoğu'dan  8 şehidin  haberi daha geldi. Ayrıca Belçika'da  bombalar patladı. 34 vatandaşı öldü 190 'nı yaralı. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, Belçika halkına da baş sağlığı diliyor, ölenlerin   toprağı bol olsun derim. Acımız büyük, milletimizin başı sağ olsun...                                                                                                                                     

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..