Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '22

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

SÖKE'DE ŞİİR YARIŞMASI

SÖKE’DE ŞİİR OKUMA YARIŞMASI

 

    ÜZERİNE DÜŞÜNCELERİM

 

                                                                                  

     GİRİŞ:

Her yıl okullarımızda sosyal ve kültürel faaliyetleri arasında sanat, edebiyat içerikli resim, müzik, el işi, güzel şiir okuma, şiir yazma ve kompozisyon çalışmalar, çeşitli spor etkinlikleri gibi konularda çeşitli yarışmalar düzenlemektedir. Amaç öğrencilerimizi sanatı ve bununla ilgili konuları sevdirmek onları gelecek için yarınlar için yetiştirmektir. İşte buradan  yola çıkan Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi müdürü Cahit BAŞARAN ve diğer Lise Okul Müdürleri ve edebiyat- Türkçe ve bu işe gönül veren sınıf öğretmenleriyle Söke Liseler Arası Şiir Okuma Yarışmasını hazırladıkları için bu konuda emek verdikleri için öncelikle bu saygı değer meslektaşlarımı kutluyor ve tüm çalışmalarında başarılar diliyorum.  Bu faaliyetlerin devamını diliyorum. Bu kısa girişten sonra şimdi Söke İlçesi Liseler Arası Şiir Okuma Yarışması’ndan söz etmek istiyorum:   

 

  • Şiir okuma yarışmasını yapan okulun adı:  

Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi

  • Yapıldığı tarihleri ve ödül töreni: 12 Mayıs 2022
  • Yarışmanın amaçları: Öğrencilerimizin şiir sanatına daha da ilgili olmasını sağlamak, Türk Edebiyatının önemli şairlerini ve şiirlerini tanıtmak, topluluk önünde heyecanlanmadan şiir okumak,
  • Öğrencilerimize  özgüven  kazandırmak.
  • Değerlendirme Kriterleri:  Şiiri ezbere okuma, Telaffuz, vurgu ve tonlamaya uygun okuma,
  • Jest ve mimikleri kullanama,
  • Yorum kabiliyeti ( Şiirdeki duygu ve düşünceyi seyirciye hissettirme )
  • Değerlendirme 100 puan üzerinde  yapılacaktır.,

 

İşte bu duygu ve düşüncelerle Söke Liseleri arasında her okulun seçtiği bir öğrenci ile Şiir Okuma Yarışması (12 Mayıs 2022)  günü Şehit Faruk Demir İmam Hatip Anadolu İmam Lisesi’nde yapıldı.( unutmadan Şehit Faruk Demir’i rahmetle ve saygıyla anıyor, ailesine ve sevenlerine sabırlar diliyorum.)

 

Programın sunucuları: Edebiyat öğretmenleri Nurcan Erdoğan ve Serdar Kaçar tarafından yapıldı. Şiir Okuma Yarışması adı geçen tarihte, saat 14.00 de önce Gazi M. Kemal Atatürk ve Türk şiirine emeği geçmiş şairler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve topluca İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.  Salon tıklım tıklımdı.  Gerçekten şiire karşı büyük bir ilgi ve heyecan vardı. Salonda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü adına Şube Müdürü Ali Cirit hazır bulunmuştu. Okullar adına okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenciler hazır bulundu. Söke Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Tülay Sarayköylü ve Söke Ekspres gazetesi yazarlarından öğretmen Ali Sarayköylü de vardı. Törenin başlaması, Şiir Okuma Yarışması, Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi Koordinatörlüğünü yapan okul Müdürü Cahit Başaran’ın kısa ve özlü bir konuşma ile seyircilere hoş geldiniz ve katılan öğrencilere başarılar dileyerek aşağıdaki şekilde sunumu yaptı:

 

Uzun ince yollar sürdükçe, ayrılık sevdaya dâhil oldukça, lambada titreyen alev üşüdükçe, gönlümüzce mutlu sanıldığımız bu yalan dünya döndükçe şiir gönüllerden de dillerden de eksilmez. Şiir insanın kendini ifadesinin en güzel yoludur. Duyguların terennümünün en kadim halidir şiir... İstedik ki gönlümüzden gönüllerinize yol bulalım, bugün burada öğrencilerimizle birlikte şiiri hem anlayalım hem anlatalım. Sayın İlçe Milli Eğitim Şube Müdürüm, kıymetli okul idarecilerim, Değerli Öğretmenlerim, Saygıdeğer Velilerimiz, basınımızın güzide temsilcileri ve geleceğimizin mimarı siz değerli gençler, Yavuz Selim Anadolu Lisesi olarak düzenlediğimiz Liseler Arası Şiir Okuma Yarışmasına hepiniz hoş geldiniz. Yarışmanın düzenlenmesinde İlçe Kaymakamlığımıza, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, emeği geçen okulumuz edebiyat öğretmenlerine ve görev alan değerli jüri üyelerimize teşekkür ediyorum. Medeni cesaretlerinden ötürü katılımcı öğrencilerimizi, onları güne hazırlayan kıymetli öğretmenlerimizi yürekten kutluyor, tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum’ dedi.

 

 

 

Yarışmanın jüri üyeleri: Emekli öğretmen Şair ve Yazar O. Hasan Bıldırki,  Emekli Öğretmen Şair ve Yazar Abdülkadir Güler, Sınıf Öğretmeni ve Şair Bengü Kuzucu,  Edebiyat Öğretmeni Ayşe Turan, Behiye Hanım Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Nahibe Can ve Behiye Hanım Ortaokulu Müzik Öğretmeni İbrahim Halil Küçükbayrak yerlerini almışlardı.

 

Şiir Okuma Yarışmasına Katılan Öğrenciler: Buse Arzu Deniz, Güzel Eşiçok,  Hanife Bahçeci, Ecem Çakmak, Şevval Yaşar,  Didar Pala, Yağmur Yiğit, Çağırı Yaşar, İlknur Aksoy,  Derya Tekeli,  Nisan Ecrin Yarar, Kaan Yılmaz, Bilge Kaan Saruhan, Abidir Mert Karademir toplam 14 öğrenci. Bunlardan 5 erkek 9’u kızdı. Kızların sayısı daha fazla idi. Öğrenciler sırayla şiirlerini okudular. Bana göre çokta güzel okudular.  Seçtikleri şiirler çok uzun olmasına rağmen yine de ezberden okudular. Seçtikleri şairler yakından tanıdığımız çağdaş şairlerdi. Örneğin Mevlana, Nazım Hikmet, Yahya Kemal, Beyatlı, Ümit Yaşar Oğuzcan,  Cahit Sıtkı Tarancı, Attila İlhan, Cemal Safi, Sezai Karakoç, Ahmet Selçuk İlkan, ve Ahmet Telli gibi şairlerinden şiirlerinden seçmeler okudular. Söke Mesleki Teknik Lisesinden Abidin Mert Karademir kendisinin yazdığı bir şiirini ( Sonsuz Hikâye) adlı şiiri okudular. Ayrıca bu öğrenciyi yürekten tebrik ediyorum. Aslında çocuklar şiirlerini rahat okudular. Jüri üyesi olarak vicdanımın sesini duyarak değerlendirmede bulundum. Bana göre çoğu başarılı idi.  Tekrar tekrar cümlesini kutluyorum ve onları yetiştiren, buraya gönderen öğretmen okul müdürlerini bir kez daha kutluyorum. Aslında bir yarışmada şiir okumak ta bir cesarettir. Bunu her kişi yapamaz. Toplumun karşısında konuşmak o denli kolay değildir.  Zaten yarışmanın amacı da öğrencilere rahat ve güzel şiir okumayı ezberden okumak, onlara güven vermek ve şiiri sevmektir. Bunu da başardıklarına inanıyorum. Liseler arasında yapılan şiir okuma yarışması amacına ulaşmıştır diye düşünüyorum.

 

Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme aşağıdaki şekilde sonuçlanmıştır:1- Didar PAlA Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi,

             1- Didar PALA Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi,

             2- Abidin Mert KARADEMİR Söke Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,

             3- Derya TEKELİ Söke Anadolu Lisesi.  

 

İlçe birincisine 1000 TL para ödülü 2.ye 500 TL ve 3.ye 250 TL verildi. Ayrıca yarışmaya katılan tüm öğrencilere kitap, katılım belgesi ve çeşitli hediyeler armağan olarak verilerek başarılı öğrenciler tebrik edildi.

 

Sözümün başına dönüyorum. Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi 12 Mayıs 2022 günü Şehit Faruk DEMİR İmam Hatip Lisesi’nde Söke Liseler Arası Şiir Okuma Yarışmasını büyük bir başarı ve katılımla gerçekleştirdiler. Sosyal ve kültürel bağlamında şiirimizin var olduğunu bir kez daha yaşattılar.  Bu etkinlikte tüm emeği geçenleri kutluyor, bu yarışmanın koordinatörlüğünü yapan Söke Yavuz Selim Anadolu Lisesi Müdürü Cahit BAŞARAN ve emeği geçen tüm öğretmenleri, şiir okuyan sevgili öğrencilerimizi yürekten kutluyorum. Bu gibi etkinliklerin devamını diliyorum. Bu Şiir Okuma Yarışmanın amacına ulaştığını  düşünüyorum.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

NOT: 19 Mayıs Atatürk ‘ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun. 19 Mayıs 1919 tarihi, Milli Mücadelenin başlangıcıdır. Ayrıca Cumhuriyetin kurulması için atılan ilk adımdır. Bu alanda emek verenlere başta Gazi M. Kemal Atatürk olmak üzere ve tüm silah arkadaşlarını rahmetle  ve minnetle anıyorum.  A.GÜLER 

 

 

 

Abdülkadir GÜLER 

16 Mayıs 2022- SÖKE

                                                                               

 

 

     

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..