Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '17

 
Kategori
Dünya
 

Somali'deki Terör Saldırısının Hedefi Türkiye mi

Somali'deki Terör Saldırısının Hedefi Türkiye mi
 

Somali'deki katliamda en az 276 kişi öldü yüzlerce yaralı var.


ABD BÜYÜKELÇİSİNİN; “9,5 AYDIR IŞİD SALDIRISI YOKSA SEBEBİ IŞİD’İN VAZGEÇMESİ DEĞİL” DEMESİNDEN 2 GÜN SONRA SOMALİ’DEKİ BOMBALI ARAÇ KATLİAMI MANİDAR.

Türkiye ile ABD arasında VİZE kriziyle iyice açığa çıkan yüksek gerilim karşılıklı hamlelerle tırmanış gösteriyor.

Türkiye’nin izlemeye başladığı yeni Ortadoğu siyasetinin ABD çıkarlarına aykırı düşmesinden kaynaklandığı anlaşılan çekişme, yakın coğrafyada yaşanan siyasi gelişmelerin konuyla bağlantısı olabileceğine dair kuşkuları beraberinde getiriyor.

Türkiye’nin başta Rusya ve İran olmak üzere merkezi Irak yönetimi ve hatta dolaylı yollardan Suriye ile birlikte yürütmeye başladığı bölge politikası; bir yandan ABD imalatı olduğu bizzat Trump tarafından itiraf edilmiş olan IŞİD’in yok edilmesi istikametinde ilerlerken öte yandan yine ABD’nin kendi kara gücü olarak isimlendirdiği PYD’nin etrafındaki çemberin daraltılması ve öte yandan bağımsızlık referandumuyla bölgeye posta koymaya yeltenen Barzani hamlesinin etkisizleştirilmesi yönünde kalıcı etkiler yapmaya başladı.

Bölge ülkelerinin güçlerini bir araya getirerek ABD çıkarlarına tehdit oluşturmaya başlaması, mevcut güçler dengesinde özellikle Türkiye’nin ağırlığını koyduğu tarafın baskın gelmesinin bir sonucudur ve elbette VİZE kriziyle gün yüzüne çıkan derin çatışma bu tablonun ABD tarafından nasıl okunduğuyla da yakından ilgilidir.

Bu yüzdendir ki gerilimin patlak vermesiyle birlikte “9.5 aydır IŞİD saldırmıyorsa vazgeçtikleri için değil” şeklindeki açık itiraf ve gözdağı Türkiye’ye yöneltilmiştir.

Ve bu tehdidin üzerinden henüz birkaç gün dahi geçmeden Somali’nin başkenti Mogadişu’da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan bombalı araç katliamı yapılmıştır. Şu satırların kaleme alındığı dakikalar itibariyle can kaybının 276 olduğu ifade edilmekteydi.

Yoksul ve masum Somali halkının katledilmesiyle sonuçlanan saldırı kanaatimce direkt olarak Türkiye’ye yöneltilmiş bir saldırıdır.

Anımsanacağı üzere Eylül ayı sonunda Genel Kurmay Başkanımız Sn. Hulusi Akar Somali’ye gitmişlerdi. Ziyaretin sebebi Somali’nin başkenti Mogadişu’da faaliyete geçirilecek olan Türk Askeri Üssü’nün açılışıydı. Üssün, Somali Silahlı Kuvvetlerinin kurulması, teşkilatlanması, eğitilmesi … amaçlarıyla faaliyet yürüteceği belirtiliyor.

Somali’nin coğrafi konumumun, dünya deniz ticaretinin en önemli yolu Kızıldeniz’in giriş çıkışlarının kontrolü açısından taşıdığı önem açıktır.

ABD’nin Basra Körfezi ve Doğu Akdeniz’deki stratejik gücünün Türkiye’nin (belki biraz) taraf değiştirmesinin de etkisiyle bölge ülkelerine karşı bir hayli zayıflamasıyla birlikte ABD’nin, ortalıkta biraz fazla görünmeye başlayan Türkiye’ye  “fazla ileri gidiyorsun” mealinden bir mesajı olduğunda sanırım abartı yoktur.

Türkiye’nin adı her nerede geçiyorsa oralarda radikal dinci terörün tırmanışı dikkat çekiyor. Mogadişu saldırısı da öyle…

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..