Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '10

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Sorumluluk Merdiveni

Sorumluluk Merdiveni
 

Hepimiz çocuklarımızın sorumluluk sahibi bireyler olmasını isteriz değil mi? Sorumluluklarını yerine getirmelerini bekler, yerine getirmezlerse öfkeleniriz. Peki çocuklarımızın küçük yaşlardan bu sorumluluk kavramını anlamalarını sağlayıp bu konudaki farkındalıklarını geliştirmek üzere bir şeyler yaptık mı? Yaptık diyenler varsa ne mutlu. Ama bu konuyu atlayıp, kendi haline bırakıp zamanla oturur diyenlerdenseniz sorumluluk sahibi olmayan bir birey yetiştiriyorsunuz demektir.

Çocuklarımın gittiği okuldan bir ev etkinliği geldi geçen ay. Başlık "Sorumluluk Merdivenim". Ailecek uygulanması gereken bir etkinlikti bu. Biz uyguladık ve sonucu gerçekten başarılıydı bizim için. Eksik yaptığımız ya da yapmayı akıl edemediğimiz bir şeyler olduğunun bir başka örneğiydi bu çalışma aslında. Sizinle de paylaşmak istedim. Umarım faydasını görürsünüz.

Amaç: Çocukların sorumluluklarını yerine getirmenin önemini hissettirmek ve sorumluluk konusundaki farkındalıklarını artırmak.

Süreç: Bu etkinlik çocuğunuza 4 hafta süreyle, 4 farklı sorumlu davranışı kazandırmak amacıyla planlanmıştır.

Bu uygulama, 4 hafta süresince, her hafta kazandırılmak istenen farklı bir sorumlu davranışı içermelidir. 4 tane merdiven şekli çizilir ve merdivenlerin her bir basamağı haftanın bir gününü temsil eder. Çocuğunuzla birlikte her hafta için gerçekleştirmesi gereken bir sorumlu davranış belirleyin. Belirlenen sorumluluğu yerine getirdiğinde o güne ait basamağa +, - veya :), :( işaretlerini koyarak takip etmesini sağlayın. Her haftanın sonunda çocuğunuz belirlediği davranışı ve sorumluluğu yerine getirdiyse, maddi değeri yüksek olmayan ama onu motive edecek bir ödül belirleyin. ( Benim oğlum Bakugan tarzında oyuncaklar istemişti ama ben ona çok daha memnun olacağı bir ödül teklif etmiştim. Uyku saati bir saat ileri olacaktı bir Cuma günü. Bu onu fazlasıyla motive etmişti.) 4 haftanın sonunda belirlediği tüm sorumluluklarını yerine getirmeyi başarırsa çocuğunuza daha büyük bir ödül vaad edebilirsiniz. Hatta bu çalışmanın en başında merdivenlerin sonuna ödülleri peşinen yazabilirsiniz. Neye ulaşacağını bilmek onu daha fazla motive edecektir.

Bir kaç örnek vermek gerekirse;

- Okuldan gelince, üzerindekileri çıkardıklarını yerine asmak

- Odasını toplamak

- Ev ödevini planladığı saatte bitirmek

- Yemekten sonra tabak ve bardaklarını bulaşık makinesine koymak v.s

Bu davranış ve sorumlulukları çocuğun yaşına ve ihtiyaçlarına göre çeşitlendirebilirsiniz. Çocuğun kendi karar vermesi önemli. Muhakkak onun bir sorumluluk seçmesini sağlayın.

Karakter eğitiminin en önemli basamaklarından biri olan sorumluluk eğitiminin önemini unutmayalım. Hiç bir etkinlik yapamıyorsak evde kendi sorumluluklarımızı hiç aksatmadan yerine getirelim ki çocuğumuz sorumluluğunu bilen ebeveynlerin yanında büyümüş olmaktan dolayı sorumluluklarını bilen bir birey olsun. Kendi yapmadığımız şeyleri çocuğumuzdan beklemek kadar yanlış bir davranış olamaz. Örnek ve model olmaya devam edelim lütfen...

Sevgiyle kalın:))

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..