Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '06

 
Kategori
Tarih
 

Sosyal Demokrasinmin geleceği 2

Sosyal demokrasinin iç-ekonomik düzeyde şu sorunları var:

İşsizlik: İşsizliğin 2 nedeni var: Hızlı artan nüfus ve yeterince artmayan yatırım. Türkiye artık aile başına 1 çocuk sınırlamasının getirilmesi gereken bir duruma geldi. Genelde iktidarda olan muhafazakar ideoloji sie doğum denetimine karşı. Reel sektörün ihmal edilip, ekonominin borsa ve dövizden ibaret sanılması Türkiye’ye birçok ekonomik kriz yaşattı. Bir kişiye yeni iş alanı açmak için gereken yatırım, 100.000 dolar gibi oludkça yüksek bir miktar hesaplanıyor. Bu da % 20’ye ve 6 milyona varan işsiz için, 600 milyar dolara varan bir yatırım demek. Oysa devlet, 1983-2002 yılları arasında yalnızca 187 milyar dolarlık yatırım yapmış durumda.

İthalat fazlası: Bunun 2 nedeni var: Üretimde ara malının % 65’i geçen oranda ithal olması ve tüketimin çılgın boyutlara varması, Türkiye’de 40 milyon cep telefonu ve 4 milyon ithal otomobil var.

Dış borç: Liberal politikalar sayesinde Türkiye’nin toplam borcu 300 milyar doları geçti.

Vergi: 4 milyon esnaf ve zanaatkar, 1 milyon girişimci doğru dürüst vergi ödemiyor. Birden çok, ev sahibi olan 4 milyon kişi bunun vergisini ödemiyor.

Gelir dağılımı eşitsizliği: Nüfusun % 1’i nerdeyse, gelirin % 20’sini alır duruma geldi. En üst % 1’in geliri arttarken, diğerlerininki yüzde olarak azalıyor. Bunun varılabilecek en dengeli durumu, nüfusun % 10’unun gelirin % 20’sini alması. Bunun için ücretlerin ve vergilerin artması gibi 2 seçenek var.

Bunları çözebilen iktidar, sosyal demokrat olsun olmasın, işini başarmış demektir.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..