Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '08

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Sosyal güvenlik politikası

Erken emeklilik, emekli maaşlarının toplam ödemelerini yükseltmekte, mevcut SSK örgütlenmesi de hastanelerin verimsiz çalışmasına neden olarak hasta başına maliyeti artırmaktadır.

18 yaşında sağlıklı ve yalnız kendinden sorumlu bir çalışan ile eşi çalışmayan, çocuklu, hatta anne ve babasına bakmakla sorumlu olan bir çalışanın aynı miktarda sağlık primi ödemek zorunda olması SSKlılar arasında büyük haksızlıklara neden olmaktadır.

Bu konular kişi başına düşen sosyal güvenlik maliyetini yükselttiğinden, SSK’LI eleman çalıştıran firmalardan talep edilen SSK primlerinin yüksek olmasına neden olmaktadır. Bu durum kurumlaşmamış şirketleri giderek asgari ücretten SSK lı yapmaya veya kayıtsız istihdama zorlamaktadır.

Bir çalışanın yıllık sağlık maliyeti bedensel durumuna ve sorumluluğundaki aile fertlerine göre değişmektedir, oysa mevcut uygulamadaki prim oranları; ücreti az olanın hastalık riski az, ücreti yüksek olanın da hastalık riski yüksek olur mantığı ile hazırlanmıştır. Bu durum SSKlı çalışanlar arasında adaletsizlik ve iş yerleri içinde anlamsız ilave bir maliyete neden olmaktadır.

SSK'LI çalışanların emeklilik yaşının en doğru-ileri yaşa ertelenmesi, SSK sağlık primlerinin oransal olması yerine çalışanın hastalık riskine ve sorumlu olduğu insan sayısına göre hesaplanması, SSK hastanelerinin verimlilik-karlılık esasına göre işletilmesi (hatta özelleştirilmesi) ile çalışanların sağlık primlerinin reel rakamlara inmesini sağlayacaktır. SSK'LI çalışanların (Bağ-Kurlular gibi) emekli olmak istediği kademeden emeklilik primi ödemesi (emeklilik primini çalışan ve işverenin anlaşmasına bırakarak) çalışanı ve şirketini rahatlatacaktır.

Zaten kurumlaşmamış şirketlerde iş görenler ve iş verenler kendi aralarında yaptıkları anlaşma ile iş görenler resmi olarak asgari ücretli gösterilmekte, ancak ücret ödemeleri piyasa şartlarına göre yapılmaktadır. Bu durum kayıtsız ekonominin çoğalmasına, şirket yönetimlerinin zorlaşmasına ve maliyetlerin kontrolsüzlüğüne neden olmaktadır. Bütün bunlar istihdamı zorlaştırdığından sonuçları da; devlet yönetimini, toplumsal yapıyı, tüm ekonomiyi kökten olumsuz etkilemektedir.

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..