Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Sosyal patlama kapıda…

Sosyal patlama kapıda…
 

Açılım muhabbetleri, Silivri masalları ile gündem ne kadar saptırılmaya, halkın midesindeki gurultu unuttururulmaya çalışılırsa çalışılsın gerçek dert her durumda ortada.

Milli gelir hesapçıları, fert başına düşen milli gelirin 10 000 & sınırında olduğunu iddia ediyorlar. (Bu günlerde biraz aşağı çektiler) Bu hesaba kimin nasıl inanmasını istiyorlar anlamak mümkün değil.

Fert başına onbin dolar milli gelir demek, dört kişilik çekirdek bir ailenin aylık gelirinin 5000 Tl. olması gerekir. Allahaşkına bana biri izah etsin. Ülkede kaç kişinin böyle bir geliri var? Hadi herkesin geliri bir olmaz 4000 Tl. diyelim. Kaç aile kazanıyor bu parayı. Yoksa biz gerçekten oradan bakınca Aziz Nesinin dediği gibi mi görünüyoruz?

Elinize bir kağıt kalem alıp ülke gelirini kişi sayısına bölerseniz benzer bir rakam çıkar. Ancak gerçek çok farklı. Yapılan araştırmalara göre,

    Ülke insanının %1 inin geliri 200 milyar doar, %14 ünün geliri 375 milyar dolar, Geri kalan % 85 inin geliri ise 70 milyar dolar.

Bu da demektir ki yaklaşık 60 milyon insan kişi başı günde geliri 5 TL'dir.

Her gün çoğalan işsizlik nedeniyle işini kaybeden genç aileler emekli babalarının evine dönüyorlar. Pişen çorbaya ortak oluyorlar. Etrafınıza bir bakın. “Kiralık veya satılık” konuttan geçilmiyor. Elde avuçta, yastık altında kefen için ayrılmış ne varsa tükeniyor. Kredi kartı borçluları hızla çoğalıyor. Gidiş hiç iyi değil.

Türkiye’de en düşük gelirli grup ile en yüksek gelirli grup arasında yaklaşık 7.3 kat fark bulunuyor. Uluslararası bilim çevrelerine göre bu fark 8 kat olduğunda ülkede sosyal patlamalar yaşanıyor. Buna göre Türkiye, 7, 3 kat farkla son derece kritik bir eşikte bulunuyor. Araştırmada ülkelerdeki yoksulluk oranları da oldukça dikkat çekiyor. Buna göre Türkiye %17.11’lik yoksulluk oranıyla, OECD içinde en yüksek 3. ülke.

Allah korusun sosyal patlama kapıda…

2009-12-08

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..