Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '12

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Sosyalizm kapitalist ülkesi Lao-Laos

Taylant'ın Pataya şehrinden sıkılıp hem vizemizi uzatmaya hemde 7 yıl önce gördüğüm Laos devletini bir defa daha görmek için eşim ile birlikte yola açıktık.

13/02/2012.

Pattayanın klang bölgesinde, eski carrefursa (yeni adı bigs market) bulunduğu ana caddeden sukhumvit road istikametinde yürüyün( motorbay ile giderseniz daha rahat olur. 70 bath alıyorlar. Cadde bitince soladönün mobilyacıları geçin PETRONANS AKARYAKIT İSTASYONUNA GELECEKSİNİZ. AYNI ZAMANDA İSTASYONUN BİTİŞİĞİNDE BÜYÜK CAMİİ GÖRECEKSİNİZ. Buradan sadece UDAN THAİ VE NONG KHAİ şehirlerine, firma adı 407 olan direk otobüs kalkar. Yol 10-12 saat sürer. Burayı sadece thai halkı ve thai halkı ile ilişkisi olan yabancılar bilir. İki katlı otobüslerin alt katı 9 kişilik olup VİP statüsünde  586 bath üstü ekononik statü de olup 470 bath tır. Sabahtan gece yarısına kadar 8 sefer yapılmaktadır. Gece otobüsü ile gidip varacağın yere sabah inmek daha mantıklıdır. Biz 8,30 otobüsü ile UDON THAİ ye vip mevkiinde seyahat ettik. Otobüslerin içi çok soğuk oluyor iyi giyinin, ayrıca battaniye veriyorlar. Tuvalet mevcut. Vip kısmına yemek, su, kurabiye tarzında ikramlar var. Koltuklar yatıyor. Yollar çok güzel.

Sabah 6 civarında Udon,a vardık. Otobüsten inince karşınızda tuk tukları ve sizi daver eden sahiplerini göreceksiniz. Tuktuklara doğru yürüyün sağa ilerleyin 50m sonra SİLVER REEF HOTEL var kalmanız gerekiyorsa ve gercek Thai şehrini, halkını ve fiatlarını görmek istiyorsanız burada birgece kalın. (500 baht=30 tl) Biz kaldık.

Udon çok güzel bir şehir. Şehrin 5 km kadar yakınındaki göl şehre ayrı bir güzellik veriyor. Otelden çıkıp direk yürüyünce anayola çıkıyorsun sağa bakınca CENTRAL PLAZAyı göreceksiniz devasa büyük bir AVM. Plazayı sağınıza alın ve PRAJAK rd, boyunca yavaş yavaş yürüyün. 300m sonra şehrin merkezine geleceksiniz göbekte kralın anıtı görünce (CLOCK TOVER) sola dönün ve karşıya geçin burası giysi toptancıları ve parekentecileri merkezi. Birşeyler içip, aynı caddeye çıkın ve yola devam edin. Aynı şekilde 2 anıt daha göreceksiniz (FOUNTAİN CİRCLE ) Bu bölgeyi gezdikten sonra, yola devam edin 3 cü anıt olan  PRİNCE PRAJAK MONUMENT, anıtının etrafını ve mağzaları gezin, 2ci anıta doğru geri gelin birine BİGSİ(BC) markete giden tuktukları sorun 10 bht verip yola koyulun  şöfere binmeden UDON plaza deyin sizde gidiş istikametinde sol tarafı takip ederek udon plazayı görebilirsiniz. Geçtiğiniz güzelgah bus istasyonunun yanından geçer yani otelinize 200metre kadar. Büyük tabelada U D armaları vardır. Burada inin güzelçe dinlenin ve kahvelerinizi için. Üzerinde bulunduğunuz caddenin ismi PHOSRİ RD TUR. UD yi gezdikten sonra tekrar tuktuk,a binip 3 km ilerdeki BİG C  marketin karşısında inin, üstyolun altından polislerin yanından big c girin. Yemeğinizi yeyin ve kahvelerinizi için.oradan big c soltarafınıza alıp geldiğiniz istikamete doğru yürüyün 500m sonra solunuzda UDON şehrinin  TOPTANCI HALİ, ni göreceksiniz. Hali iyice gezin, ucuzluğu görün ve sahil kentlerinde bize ucuz gelen meyveleri aldığımızda ne kadar kazıklandığımızı hesap edin. Pattayada birkarpuzun 8/1 ni 20baht satıyorlar. Halde 5-7-8 karpuzun bir arada olduğu torbalar 80-100 baht arası fiatlarda. Halin yanında koçtaş tarzında MAKRO market var arzuedrseniz gezersiniz. Oradan yuktuka binin arabanın soltarfına oturup sağtarfta CENTRAL PLAZA levhasını görünce inin. Otelegidip biraz dinlenin. Hep plaza hal gezecek haliniz yok günün akşamıda var. Akşam yemeginden sonra otelden çıkın hemen sola dönün toptancı depolarını geçin tamkarşınızda köşedeki barın bulunduğu sokağa girin,burası DAY & NİGHT gönlünüzce eylenin.

14/02/2012.

UDON-VIENTİANE; Sabah kahvaltıdan sonra bus terminalin 5 nolu gişesinden kişibaşı 80 baht ödiyerek LAOSun Vientiane şehrine biletlerimizi aldık. Yol 50 km. her satbaşı otobüs var. Thai gümrüğünden çıkıyorsunuz yine aynı otobüse bilip dostluk köprüsünden geçip LAO sınırına geliyorsunuz vizeniz varise sorunsuz giriş vuruluyor, giriş üçreti olarak 10.000bin KİP veya 40bath ödeyip otobüse doğru gidiyorsunuz. LAOS vizesini mutlaka bulunduğunuz ülkeden alın. Sınırda verilmiyor. Biz BKK tan aldık kişibaşı 1600 bath ödedik, 15 dakikada verdiler. Lao elçiliği çok zor bir yerde ancak tarif ederek bulunabiliniyor. BKKta 1-sky trenin ASOK(sukhumvit) istasyonuna geliyorsunuz.

2- İstasyondan çıkıp yer altı METROSUNA biniyorsunuz tahailand cultural central durağında iniyorsunuz.

3- Bu durakta big c market ve –carrafoursa var. Aklınızda kalsındiye yazıyorum.

4- Metrodan çıkınca taksiye biniyorsunuz laos embaasy diyince “10 dakikada götürüyorlar 70 baht kadar üçret tutuyor. Dönüş yine aynıyoldan yapıla biliniyor.

VİENTİANE; Otobüs  şehrin göbeğindeki yerel garaja geldi.. Garajın kapısından çıkın, yolun karşısındaki 4 katlı bina ve yanlarında açilmiş tezgahların bulunduğu yer meşhur MORNİNG MARKET.(morning marketin yanında TALAT SAO MARKET var) İster karketin içinden, isterseniz etrafından dolaşıp ana caddeye çıkın. Sağınıza baktığınızda  laos ve vientiane nin sembolü olan zafer takı okunuşu PATO SAHİR göreceksiniz. XANEG AVENUE caddesi üzerindedir.biz bulunduğunuz yerden karşıya geçin zafer takısına doğru 50 m yürüyün sol köşede resturant, sağ köşede 4 katlı banka var, bankalar caddesi olarak bilinen NEW AVENUE caddesinde, AGRİCULTURA AND FORESTRY GUESTHOUSE,de kaldık. Geceliği 80.000 kip(10 $) yer fena değil.

Turistlerin kaldığı bölge sırtınızı zafer takına dönün yol bitene kadar yürüyün karşınıza muhteşem bir beyaz bina ve polisler çıkacak sağa dönüp 200m yürüyün hertaraf hotel ve guesthause dolu. Bu caddenin adı SETTHATHİRATH ROAD tüm yabancılar bu caddenin ara sokaklarında kalıyorlar. Çok lüx ve uygun fiata yerler mevcut. Bu cadde aynı zamanda mekong nehrinin bir üst caddesi. Tüm sokakları üşenmeden gezin çok enteresan cafe ve barlar göreceksiniz. Yol üzerinde sol köşede SEND THİP RESTOTANT ta yemeğinizi yiyip de kahvenizi içerken internetten de faydalanacağınız TRUE CAFE çok beyeneceksiniz(iki capuccino,30 bin kip=4$).mekong nehrinin etrafını güzel organize etmişler yürüne, koşma, spor, yeşil alan ve alışveriş alanları tanzim etmişler. Her gece park boyunca standlar kuruluyor güvenli ve neşeli bir ortamda dolaşabiliyorsunuz.

Laos ucuz bir ülke. Sular çekilmediği zaman mekong üzerinde motor gezileri yapabilirsiniz. Zafer takının bulunduğu alan çok güzel tanzim edilmiş olup turistlerin uğrak yeridir, aynı zamanda 5000kip ödeyip 4 katını geze bilirsiniz. Çok miktarda buda ile ilgili sokak aralarında anıtlar var. Şehir çok büyük olamadığından ve gürülecek yerlerin arasındaki mesafe az olduğundan yürüyerek her yere gide bilirsiniz.bu fakir ülkede gizli bir kapitalizimin hüküm sürdüğünü gözlemledim, evler çok haşmetli ve lüx yolalarda sıklıkla yeni model mercedesler ve daha ilerisi LOMBARCİNİ VE FERRARİLER DOLAŞIYOR TARLA MİSALİ OLAN YOLLARDA.

Bu arada her yerde ORAK ÇEKİÇ bayrakları sallanıyor, anlamakta zorluk çekiyorum. Laos hakkında çok geniş bilgiyi  İNFO@İSPOT.LA – FACEBOOK ,ispot.la –adreslerinden ve yazışarak öğrene bilirsiniz. Su hayattır sözü vientiane şehrindede geçerli şehir mekong nehrinin kıyısında kümelenmiş. FA  NGUM RD-LUANG PHABANG RD ve devamı olan SETTHATHİRATH rd şehrin anamerkezini teşkileder. Bu caddeler üzerindeki tüm arasokakları gezmeye çalışın çok zevk alaçaksınız. Akşamları mekong kıyısındaki csdde üzerinde balık tezğehları açılıyor çok uygun fiatlara yiyebilirsiniz.(3-5$ arası)

16/02/2012

VANG VİENG; Vientiane den kuzey yönüne giden tüm otobüsler NORTHERN BUS STATİON kalkıyor. Bu istasyon şehir merkezine tuktuk ile 20 dakika. Bizim bulunduğumuz guesthause nin oradan sadece tuktuk gidiyordu, setthathirath road üzerinde yanları açık minibuslar çalışıyor. Kişi başı 20.000kip(2,5$) alıyorlar. Biz iki kişi olduğumuzdan 40 bin kip ödeyerek tuktuk ile gittik.İstasyon büyük laos şartlarında lüx bile sayıla bilir. Ana gişeden kişi başı 60.000kip(8 $) ödeyerek eski bir otobüsle yola çıktık. Yol toplam  170km, tabiî ki bu yol  Laos şartlarında bir yol tarla misali insanın kimyasını bozuyor. Otobüs iki yerde mola veriyor, yol toplam 5 saat sürdü. Otobüs bizi bus israsyonunu 500m geçince indirdi önce kızmıştım ama olayı çozünce rahatladım. Bizim indiğimiz yerden kasaba 300m, istasyondan 5oom  ve 15 bin kip istiyorlar tuktuklar.geniş toprak yoldan şehir istikametinde yürüdük önümüze information bürasu çıktı ama kapalıydı. 150m daha yürüdük kasaba hastanesinin köşesine geldik solu takip ederek hastane yanından ılerledik okul(PRİMARY SCHOOL) ile hastanenin duvarlarının kesiştiği yerden karşıya geçip toprak yoldan 50m aşağıya indik burası nehir kenarı. Nehre gelmeden 30m solda LE JARDIN ORGANIQUE GUEST HOUSE 10$ oda bulduk ve yerleştik. Konumu ve odaları güzel. Nehrin kenarına indik hertaraf turist ince uzun altıdüz olan motorlarla 80 bin kip (10$) bir saatlik tur yapıyorlar. Vang 3 caddeden oluşan küçük bir atraksiyon kasabası burada traking-kano-lastikbotlar ile nehir boyu gezme-dağa tırmanma-şelalede yıkanma-yüksekten atlama gibi aktiviteler var. Birde çılgın Avrupa gençleri geceleri ayrı bir güzellik ve eğlence var. Bu kasaba Avrupalı gençlerin istilasına uğramış.gündüz ve gece dolu dolu eğleniyorlar. Vang kasabasını tavsilatlı anlatmaya gerek yok hertaraf hotel ve guesthause-lokanta-cafe ve dükkan toplap 30 dakika yürüyünce tüm gezilecek yerleri görebilirsiniz. BU kasabanın bir özelliğide BALON İLE UÇMA çok rabet görüyor. Kişi başı 65$ 8 kişi ve operatör biniyor. Okulun bahçesi aynı zamanda düğün salonu olarak kullanılıyor. Denk gelirseniz LAO kültürünü yakından gözlemleme şansınız olur.

Kasaba bir ana cadde 500m.caddenin sonunda cadde sağ ve sol olarak ikiye ayrılıyor. Sol taraf nehir kenarı ve eğlence yeri. Diyer taraflar alışveriş resturant. BAKED discoyu yabancılar işletiyor gecenin geç saatleri eğlence doruğa çıkıyor. NAM SONK nehri sığ bir akarsu motorla gezi yapınca daha iyi anlayacaksınız. Muhakkak gezi yapın. Köprülerden karşı kıyıya geçin ve nehir üzerinde 3-4 adacık olduğunu göreceksiniz.karnınızı 2-4 $ arasında gayet güzel doyurabilirsiniz. Biraları çok ucuz. Sizi üzecek tek şey yol değer mi yolu çekmeye. Evet VANG VİENG kasabasını görmek için değer. Buradan LUANG PHABANG şehri aynı yol üzerinde ve 6 saat sürüyor. Sadece yol yüzünden gitmedik geri döndük. Vientiane ye dönüş 55 bin kip. Bileti ucuz olan yerden alın otelinizin ismini alıp sizi otobüs saatinden 30 dakika önce alıp istasyona getiriyorlar. Otobüslerde genelde koltuk numarası yok hızlı hareket etmek lazım.

İyi tatiller

 
Toplam blog
: 43
: 1428
Kayıt tarihi
: 06.12.09
 
 

Selam arkadaşlar, ben Hasan Üner (Pina Hasan). 01.01.1956, Erdek doğumluyum. İstanbul Şişli Kolej..