Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Spor Fizyoloğu Kimdir?

  Spor fizyolojisi, sporcuların performansını laboratuar ortamında inceleyen, egzersiz ve kronik hastalıklar arasındaki ilişkiyi araştıran, hastalıkların önlenmesinde, değerlendirilmesinde ve tedavisinde egzersiz testi uygulayan ve egzersizin önemini araştıran bir sağlık disiplinidir.

  Literatürde düzenli fiziksel aktivite ile koroner kalp hastalıkları, diyabet, hipertansiyon ve kanserin görülme oranının azaldığı, fiziksel çalışma kapasitesinin arttığı ve vücut kompozisyonunun iyileştiği ile ilgili kanıtlar vardır.   

  Egzersizin bir ilaç olarak kabul edilmesi, onun da bir dozunun ve uygulama yönteminin olduğunu ifade etmektedir. Bu nedenle egzersizlerin kişiye özel programlanması oldukça önemlidir. Hem hasta hem de sağlıklı bireylerde egzersiz reçetesi oluşturulmadan önce risk değerlendirmesi yapmak, egzersizin kontraendike olduğu durumları görmek ve sonuçlarına göre hareket etmek gerekir.

  Egzersiz fizyologları, terapötik veya işlevsel fayda sağlamak için hertürlü müdahalenin gösterildiği klinik hastalıklar ve sağlık durumları için fiziksel aktivite ve davranışsal müdahalelerin uygulanmasında çalışan, en az egzersiz fizyolojisi yüksek lisans derecesine sahip bir sağlık uzmanıdır. Verdiği hizmetler içinde; kardiyovasküler, pulmoner, metabolik, ortopedik, muskuloskeletal, nöromüsküler, neoplastik, immunolojik ve hemotolojik hastalıklara egzersiz reçetesi hazırlamak bulunmaktadır.

  Bunlarla birlikte;
        Kronik hastalıkların yönetimi
        Kronik hastalıkların erken gelişimi veya tekrarlaması risklerinin azaltılması
        Sağlığın geliştirilmesini teşvik eden yaşam tarzı alışkanlıklarının oluşturulması
        Hedef belirleme ve önceliklendirme yoluyla alışılmış yaşam tarzı değişikliklerine engelleri gidermenin kolaylaştırılması
        Günlük yaşam aktivitelerinin kolaylaştırılması
        Uzun vadeli fiziksel, sosyal ve ekonomik bağımsızlık olasılığının artırılması amaçlarıyla fiziksel yeteneklerin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

  Egzersiz eksikliği ile ilgili hastalıklar ve durumlar
    Kanser (göğüs, kolon, prostat)
    Kardiyovasküler hastalık (koroner arter, periferik vasküler, serebral vasküler)
    Düşme
    Zayıflık
    Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi
    İnsüline bağımlı olmayan diyabet
    Ruh sağlığı
    Obezite
    Osteoartrit
    Osteoporoz
    Genel mortalite
    Prematüre ölüm hızı
    Sarkopeniye bağlı fonksiyon kaybı

 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..