Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '07

 
Kategori
Spor
 

Spor yazıları içinde takım tutmak, onsuz olmamak

Spor insanlık tarihinin nerelerinde başlamıştır? Nerede başlarsa başlasın insanlık tarihiyle özdeş olduğu kesin. Toplumları spor yaklaşımlarına bakarak çözümlemek mümkün. Başarıyla özdeşleşmek tanrıyla özdeşleşmek gibi.

Spor günümüzde popüler yaşam araçlarından en önemlisi. Sınıf atlama, zengin ve başarılı olma onunla mümkün görünüyor. Gerçekte mümkün mü?

Yükseklere doğru çıkışta gen kodlarımızın bizim için hazırladığı deneyimlerin farklı versiyonları peşimizdedir. Düşerken de yükselirken de. Efsane olmuş sporculara ve toplumda hatırlanma biçimlerine bakın ne demek istediğimi anlayabilirsiniz.

Maradona neyle anılıyor sizce, Platini nasıl hatırlanıyor bizimkilerden Tanju popüler kültürün içine karakucak dalarken genlerine mi sordu? Abi başıma neler gelecek diye.

Spor deneyimlerimizde gerekli olanı yeni senaryolarla bize sunulan alanlardan sadece biri. Ben spor yapmayı seçmedim. Spor benim için çok önemli ama çünkü onu izlemeyi ve takım oyununu seviyorum çünkü.

Galatasaray ruhumla özdeşleşmiş bir takım, onun takım kodlarıyla benim kişisel kodlarımın yolculuğunda ciddi paralellikler var. Onunla bütünleşmek hoşuma gidiyor. Onun kazandığı haftalar daha çok spor gazetesi okumak ve esprilerine katılmak hoş oluyor da yenildiği hafta gazetelerin spor sayfaları işkence oluyor.

Neyse bu sene 92 yılının Kalli’sini tekrar iş başında görmek hoş oldu. Sonuçlar ve futbol cimbom için güzeldi. Galatasaray genlerinde yazılı baskılı, rakibe gerilimden başka şey yaşatmayan futbol anlayışına tekrar kavuşacak gibi görünüyor.

İşin ilginç yanı Derwal’le başlayan Alman geleneğinin tekrar ve yine tekrar ve disiplin modelinin bizim yetenekli çocuklarca uygulanış biçimi yeni takım varyasyonlarına gebe gibi görünüyor.

Rakiplerden Fener takım gen kodlarındaki sürprizli kaos teorilerine devam edecek, Beşiktaş kurumsal kimliğine hakim olan yaygın çatışma ve takım oyununun üst biçim olduğunu kavramakta zorlanan seyirci alt baskı gruplarının nispeten daha önem taşıdığı bir model ve ona uygun teknik direktörle yola devam edecek.

Bütün bunlar bir yana bu ülkenin ve coğrafyanın dinamik ve insanı sıkmayan sürprizleri Trabzon’da iş başındaydı. Dördüncü büyüklük kodlarında yazmayınca taşınması zor bir yüke dönüşüyor. Bu yük olmasa Trabzon belki şampiyonluğa daha rahat oynar.

www.kamca.org
www.kamca.net

 
Toplam blog
: 202
: 994
Kayıt tarihi
: 29.06.07
 
 

Sosyal medya danışmanı, grafik tasarımcı.  ..