Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Steve Jobs’un hastalığının farkına varın!

Steve Jobs’un hastalığının farkına varın!
 

Resimdekiler soldan sağa: Alper Sevinç, Tuncay Delibaşı, Abdurrahman Kadayıfçı, Didem İnselel


Steve Jobs’un hastalığının farkına varın.

10 Kasım, Dünya NET (Nöroendokrin Tümörler) Farkındalık Günü. Steve Jobs’un hastalığı olarak bilinen NET ile ilgili düzenlenen basın toplantısında uzmanlar; son yıllarda bu tümörlerin görülme sıklığının 5 kat arttığını, erken tanı ile yüzde yüz iyileşmenin mümkün olduğunu ama NET belirtilerinin çoğunlukla başka hastalıklarla karıştırıldığı için hastaların yıllar boyunca tedaviden yoksun kaldıklarını belirtti. Ben de uzmanlarla ve bu hastalıktan dolayı ameliyat olup iyileşmiş oyuncu Didem İnselel ile NET’i konuştum. 

“Panik atak dediler böbreğimde tümör çıktı”

Didem İnselel:

“Hastalığıma doğru teşhisi konulana kadar 3,5 yıl geçti. Bu sürede 20’den fazla doktora gittim. Hastalığımın ilk zamanlarında ayda bir, iki kere atak yaşıyordum. Ataklar 3-5 dakika sürüyordu. Kalp çarpıntılarım ve müthiş bir baş ağrım oluyordu. Soğuk soğuk terliyordum. Büyük tansiyonum biranda 23’e kadar yükseliyordu. Zaman zaman mide bulantısı da oluyordu. İlk olarak “kalp ve beyinde bir sorun var mı” diye şüphelendiler. Ama testler temiz çıktı. Bu tümörler hormonların çalışma mekanizmasını etkilediği için ruh sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. Ben de tam o sırada çok sevdiğim bir insanı, dedemi kaybetmiştim. Onun üzerine geliştiği için daha çok psikolojik olduğu düşünüldü. Bana panik atak teşhisi konuldu. Ben panik atak ilaçlarını kullandım. Ama 3,5 yılın sonunda ataklar günde 3-5 kere olmaya başladı.  O sırada gittiğim bir doktor, 'Bir böbrek ultrasonu çekelim' dedi ve böbrek üstü bezimde tümör olduğu ortaya çıktı. Mart 2012’de teşhis konuldu. Teşhis konulur konulmaz beni hemen hastaneye yatırdılar. Öncelikle tansiyonumu normal bir değerde stabil hale getirdiler. Sonra da ameliyata aldılar. Ameliyatımı olduktan 2 gün sonra da taburcu edildim. Şuanda gayet sağlıklıyım. Bu hastalığın tedavisi var. Erken teşhis edilirse hastalar yüzde yüz tedavi oluyor.”

“6 yaşında bir çocuğu kanser olmadan kurtardık”

Prof. Dr. Tuncay Delibaşı:

(Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Endokrin Klinik Şefi)

NET hastalarının yüzde 5-20’si genetik bir bozukluktan kaynaklanıyor. Özellikle birden fazla organa yerleşmiş NET’lerde bu duruma sıklıkla rastlıyoruz. Eğer hastada genetik bozukluk teşhis edersek o hastanın ailesindeki diğer bireylere de genetik tahlil yapıyoruz. Eğer genetik bir bozukluğu varsa belirtileri ortaya çıkmadan, biz o kişiye "Senin şuranda, şu yaşa geldiğinde yüzde yüz ihtimalle kanser oluşacak" diye söyleyebiliyoruz. Geçenlerde bir hastamızın yakını olan bir çocuktan kan örneği aldık. Aldığımız örnek bize o çocuğun altı yaşına gelmeden yüzde yüz kanser olacağını gösterdi. Biz de daha kanser olmadan cerrahi operasyon ile kanserin olacağı yeri aldık. Böylece altı yaşında kanser olacak bir çocuğu kurtarmış olduk.

“Doğru teşhis için 3-5 yıl geçiyor”

Prof. Dr. Alper Sevinç:

( Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi – Gaziantep Onkoloji Hastanesi Baş Hekimi)

NET bir kanser türüdür. 10 yıl önce NET oranı 100.000’de 1’di. Şuanda 100.000’de 4. Kanser vakaları da artıyor. Ama NET kanser artışından daha fazla artıyor. NET’in doğru teşhisi için 3-5 yıl geçiyor. NET’in şikayetlerine doktorlar tek tek baktığında hepsi kendi alanıyla ilgili şeylerden şüpheleniyor. Ama toplu halde bakılınca NET çok net görünüyor. Bunun için de tıbbın birlikte çalışması ve hastalıklara multidisipliner bir yaklaşımla yaklaşması gerekiyor.

“Steve Jobs’un erken ölmesinin sebebi tedavisinin gecikmesi”

Prof.Dr.Abdurrahman Kadayıfçı:

(Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi – Harvard Tıp Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi)

NET ataklarla belirti verebilir. Ataklar esnasında yüzde kızarıklık, yüksek tansiyon, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı ve çarpıntı gibi şikayetler ortaya çıkar. Bu belirtiler başlangıçta ülser ve diğer mide hastalıklarıyla, psikiyatrik hastalıklarla, çarpıntı ve tansiyon yaptığı için de kalp hastalıkları ile karıştırılabiliyor. Ayrıca; kısa sürede hiçbir belirtisi olmayan NET hastaları da var. Belirti vermeyen bu tümörler uzun vadede yerleştiği organın ve çevre organların fonksiyonlarını bozar. Örneğin midede büyüyen bir tümör midede tıkanıklık yapar, bağırsak da tıkanıklık yapar… Bunları anlamak için daha uzun bir zaman gerekir. Tümörün geç büyümesi ve belirtilerin diğer hastalıklarla karıştırılması geç teşhise sebep oluyor. Erken teşhis edilirse hastanın hayatı yüzde yüz kurtulur. Eğer tümör vücuda sıçradıktan sonra teşhis edilirse hastanın yaşam süresi 4-5 yıl azalır. Burada da görev doktora düşüyor.

“Amerika’da NET merkezleri var”

Steve Jobs’un da pankreasında nöroendokrin tümör vardı. Steve Jobs’a pankreas NET’i yani pankreas kanseri teşhisi konuluyor ama kendisi tıbbi tedaviyi düzenli almıyor ve alternatif tıbba yöneliyor. Bu da tedaviyi geciktiriyor. Normalde bu hastalığa teşhis konulduktan sonra en kötü tiplerinde bile yaşam süresini uzatabiliyoruz. Steve Jobs’un erken ölmesinin nedeni tıbbi tedaviyi geciktirmiş olması. Halbuki, Amerika’da NET merkezleri var. İleri tanı ve tedaviler bu merkezlerde gerçekleştirilebiliyor.

 
Toplam blog
: 33
: 1471
Kayıt tarihi
: 09.05.13
 
 

Eczacı Gazeteciyim.  Milliyet Cumartesi İyilik-Sağlık Köşesinde her hafta sağlık röportajları..