- Kategori
- Ruh Sağlığı
Stres Nedir? Nasıl yönetilir?
Stres, günlük yaşamın bir parçasıdır. Patronumuz bize zor bir görev verdiğinde, ipoteğimizi geride bıraktığımızda veya büyük bir sınav için çalıştığımızda bununla karşılaşıyoruz.
Klinik bir perspektiften bakıldığında, stres, acı verici, zor veya çok önemli olarak algıladığımız görevler, talepler veya durumlarla karşılaştığımızda ortaya çıkan karmaşık bir psikososyal fenomendir.
Uzmanlar, stresin, bize yüklenen taleplere tamamen normal ve doğal bir yanıt olduğuna inanıyor. Stres, iç kaynaklarımızı harekete geçirir ve günlük yaşamın talepleriyle başa çıkmamıza yardımcı olur.
Bununla birlikte, bir görev veya durum vücudumuzun ve zihnimizin uyarlanabilir kaynaklarını aştığında, stres, yönetilmezse tükenmişliğe, anksiyeteye, depresyona ve diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen zararlı bir faktör haline gelir.
Ancak stresin öznel bir bileşeni de vardır. Başka bir deyişle, bir kişi için zorlayıcı olabilecek bir görev, bir başkası tarafından kolayca gerçekleştirilebilir olarak algılanabilir. Stres tepkisindeki bireysel farklılıklar hem genetik faktörlerden hem de yaşam deneyimlerinden kaynaklanmaktadır.
Bazı araştırmacılar, stresin her yaştan, ırktan ve sosyo-ekonomik geçmişten hem erkek hem de kadınları etkileyen çağımızın küresel salgını olduğuna inanıyor.
Neyse ki, yıllar içinde, akıl sağlığı uzmanları, bu sorunu kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilecek eksiksiz bir stres yönetimi teknikleri cephaneliği geliştirdiler.
Stres Belirtileri
Strese, genel yaşam kalitenize zarar verebilecek bir dizi bilişsel, duygusal, davranışsal ve fiziksel semptom eşlik eder.
- Odak eksikliği
- Bellek sorunları
- Endişeli düşünceler ve endişeli
- Karar vermede zorluklar
- Huzursuzluk, sinirlilik ve öfke
- Yalnızlık ve sosyal izolasyon
- Duygusal kontrol eksikliği
- Çaresizlik duyguları
- Erteleme
- Sinir keneleri (örneğin tırnak yeme)
- Kas ağrıları
- İştahta değişiklikler
- Baş ağrısı ve migren
- Uykusuzluk ve uyku bozukluğu
- Asiri terleme
- Kabızlık
- Hızlı kalp atımı
- Göğüs ağrısı
- Sürtünme, gıcırdatma veya diş sıkma
Uygun tedavinin yokluğunda stres, panik bozukluğu, yaygın anksiyete ve depresif ataklar gibi ciddi sorunlara yol açan kronik bir durum haline gelebilir.
Stres Nasıl Tedavi Edilir?
Modern psikolojinin kaydettiği ilerlemeler sayesinde stres artık en yönetilebilir ruh sağlığı durumları arasında yer almaktadır.
Psikoterapi
Stres semptomları yaşıyorsanız, ancak kesin nedenlerini bulamıyorsanız, belki de psikolojik danışma ve psikoterapi şeklinde özel yardım alma zamanı gelmiştir.
Lisanslı bir terapistin yardımıyla, stres tepkinizi tetikleyen koşulları ve faktörleri belirleyebilir ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmek için çalışabilirsiniz.
Bireysel seanslar aracılığıyla, nefes egzersizleri ve meditasyon gibi değerli stres yönetimi tekniklerini edinebilirsiniz.
Ayrıca, aynı problemle mücadele eden insanları bir araya getiren bir yaklaşım olan grup terapisini de deneyebilirsiniz. Güvenli ve rahat bir alan yaratarak, grup terapisi, insanların yaşamlarındaki stres etkenleri hakkında 'açılmasına' ve karşılıklı destek geliştirmelerine olanak tanır.