- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Su içmeyi unutuyor muyuz?

Su sağlıklı beyin fonksiyonu için gerekli
Vücudumuzda bulunan bir kilo yağ 7000 kalori içeriyor.
Yarım litre su içmek 50 kalori yakıyor.
Bir sene boyunca hergün 2 litre su içildiğinde Volumetrics Uzman Martin Kunz'un hesaplarına göre yılda 2.4 kg zayıflatıyor.
Su vücut ve beyin fonksiyonu için gerekli. Konsantrasyonu artırmak için çalışma masasında, yanımızda, yakınımızda daima su bulundurmayı ve içmeyi unutmamak gerekiyor.
Bebeklerin ağırlığının %70 si su. Yetişkinlerde ortalama %50- 55 ancak vücut ağırlığına, cinsiyet ve yaşa göre değişiyor.
Kanin %90 i su.
Beyinin %70 i su.
Böbrekler günde ortalama 180 litre su filitreliyor.
Omurgalarin yapitasi su.
Karaciger atiklari suyla temizleme merkezi.
Beden haftalarca aylarca acliga dayanabiliyor fakat , 4-5 hafta susuzluktan buharlasabiliyor insan. Bu mekanizma sicak havalarda daha kisa sürede gerceklesiyor. Bebeklerde süre daha da kisaliyor.
Vücut su kaybına uğradığında kandolaşım bozukluğu; baş dönmesi, kusma, kaslarda kramplara neden oluyor.
Özellikle çocuklar ve yaşlı insanlar genelde su içme ihtiyacı duymadıkları için su içmeyi unutabileceklerini veya önemsemediklerini düşünerek hatırlatmak gerekir.
Günlük su ihtiyacı:
50-kg ağırlığında bir insan 2, 0 litre
60-kg/2, 4 litre
70-kg/ 2, 8 litre
80-kg/ 3, 2 litre
90-kg/3, 6 litre su içmesi gerekiyor.
Su ihtiyacını maden suyu, temiz ve mikropsuz sağlığa uygun olduğundan emin olduğunuz musluk suyu, tatlandırılmamış (fazla kalori almamak için) bitki ve meyve çaylarına öncelik tanınması gerekiyor.
Bebekler, çocuklar ve yaşlı insanların su ihtiyacı daha fazla oluyor.
Özellikle sıcak havalarda vücut terlediği için su kaybı ile birlikte mineral kaybı artıyor. Fazla su kaybeden vücut için; yağsız et ve sebze sularına, çaylara küçük bir tutam tuz atarak aynı zamanda mineral kaybı da karşılanmış olacaktır.
Çok sıcak havalarda çok soğuk su içilmesi mide rahatsızlıklarına neden olabiliyor. Sıcak içecekler yudum yudum içilirse aşırı terlemeyi önleyecek ve kan dolaşım bozukluğuna neden olmayacaktır.
Sıcak çay mide ve bağırsaklarda kan damarlarını genişlettiği için kana daha çabuk karışıyor. Kan dolaşımını olumsuz etkilemiyor ve normal terlemeyi sağladığı için serinletiyor.
Çay ve kahvede bulunan kafein vücutta su ve mineral kaybına neden olduğu için yaz aylarında fazla tüketilmesini uzmanlar tasvip etmiyorlar. (Oysa bizim ülkemizde yaz aylarında da fazla miktarda çay içilir. )
Limonata, coca cola gibi içecekler susuzluğu uzun süreli gidermediği gibi fazla şekerli olması kilo alınmasına neden oluyor. Bir litre coca colanın 450 kalori içerdiği dikkate alınmalıdır.
Sebze ve meyveler: karpuz, kavun, salatalık, domates, kiraz aynı zamanda vücut için yararlı mineral ve vitamin ihtiyacını da karşılamış oluyor.
Sıcak havalarda alkollü içkilerden uzak durulmalıdır. Sıcak havada kana çabuk karıştığı için, kan dolaşım sistemini olumsuz etkilemesi özellike biranın coca cola kadar kalori içerdiği de unutulmamalıdır.
Sevgiler- saygılar
Mine
13.08.2006