Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Mart '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Şükrü Tekin Kaptan ve Bibliyografyası üzerine bir yaklaşım

Şükrü Tekin Kaptan ve Bibliyografyası üzerine  bir yaklaşım
 

Araştırmacı yazar Dr. Şükrü Tekin Kaptan ( 1942- 11.10.2007)


Şükrü Tekin Kaptan Denizli’nin yetiştirdiği araştırmacı yazarlarımızdandır. 1942 Denizli’de doğmuştur. Onu daha önce sanat ve kültür dergilerinde ve çeşitli gazetelerde yazdığı yazılarıyla tanıyordum. 2000 yılı ortalarında bir gün Söke’ye yöneticisi olduğum günlerde , Utku Sürücü Kursu’na gelmişlerdi. Çantasında bir tomar kitap ve  gazeteler vardı. Kitapların çoğu Denizli Kültürüyle ilgili idi. Ben de  yanımda bulunan  kitap ve dergilerden bazılarını armağan ettim. Dostluğumuz böylece devam etti. Bir ara bir grup arkadaşıyla Denizli’de EGAY-DER (  Egeli Araştırmacılar ve yazarlar) derneğini kurdular. Beni de yöneticiler arasına almışlardı. Çalışmalarında Denizli’de ve Fethiye’de birkaç etkinlikler düzenledi ve verilen bildirileri birer kitap halinde Türk halk edebiyatına kazandırdı. Çok çalışkan ve üretken bir insandı. Ne yazık ki ömrü vefa etmedi Şükrü Tekin Kaptan 11 Ekim 2007 tarihinde Irak’ta katıldığı yine bir etkinlikte aramızdan ayrıldı.

İşte bir vefa borcu olarak O yıllarda Şükrü Tekin Kaptanla birlikte EGAY-DER’ de görev yapan Abdülkadir Uslu ( şu anda YAZ-AR-BİR ) diye anılan derneğin Genel Başkanıdır.   Uzun ve titiz bir araştırma ve incelemeden sonra Şükrü Tekin  Kaptan’ın  hayatı,eserleri bir Bibliyografya bağlamında çalışmış ve derli, toplu bir eser olarak ortaya  çıkarmışlardı.. Geçenlerde ( 05.03. 2015 ) Söke’ye geldiklerinde bana imzalı olarak armağan etmişlerdir. Adı geçen kitapta benim de geçmişte Şukrü Tekin Kaptan’ın eserleri hakkında yazdığım yazılardan da alıntılar almışlardır.( 1- Söke Ekspres / 2 Aralık 2002, 2- Söke Ekspres 10 Haziran 2004). Beni de unutmadıkları için özellikle teşekkür ediyorum.   

Kitap Denizli’de Bilal Ofset Matbaasında basılmış olup 192 sayfadan ibarettir. Tertemiz bir baskı ve albenisi olan bir kapak dizayni vardır. Kitabın girişinde Önsöz’de Abdülkadir Uslu özetle şunları yazıyor: …” Şükrü Tekin Kaptan’ı tanıdığım yıllara, o ilk günlerden bu günlere dönüp baktığımda hiç de küçümsenmeyecek çalışmalar yaptığını bir kez daha gördüm. Bunların derli, toplu bir kaynakta özetlenmesinin gerekliliğine inanıyorum. Özellikle yaşadığımız yöre ilee ilgile çalışmalarının birçok araştırma ve akademik çalışmaya kaynak olabileceği görüşündeyim” …Abdülkadir Uslu sözlerine şunları da ekliyor:”  Birçok yazar, çizer sanat adamının gerçek değeri öldükten sonra anlaşılıyor. Belki de en azından bu değerlerden birine yaşarken sahip çıkma adına söyle bir çalışmanın içine girmiş oldum. Yaşayan değerlerimize sahip çıkmak herhalde tebrik edilecek bir davranış olmalıdır. Temennim Şükrü Tekin KAPKAN “Bibliyografyası “nın örnek bir çalışma olarak ele alınması ve benzer çalışmaların yapılmasıdır” diyor.  Kitabın çalışması sırasında Şükrü Tekin Kaptan’ın haberi olmuş ancak basımını görmek ona kısmet olmamıştır.

Kitapta özetle şu konular yer alıyor:” Şükrü Tekin Kaptanın hayatı ve eserleri, Edebi kişiliği, vatani görevi, bulunduğu siyasi kişiliği, ilmi ve Edebi şahsiyeti, araştırmacılığı, ticari ve mesleki hayatı, toplumdaki yeri, Özlü sözler, onun için yazıl hakkında yazılmış şiirler, Şükrü Tekin Kaptan İçin bazısında yazılanlar ve Neler Dediler, Yazı Hayatı ve eserleri, Yazıların yer aldığı dergiler, seçkiler ve gazeteler,   Aldığı Ödüller, Kitabın ikinci bölümünde Bibliyografyası yer alıyor.  Denizli Kültürü ile ilgili ve Türk Folkloru kapsamında yapmış olduğu araştırma ve incelemelerinin yer aldığı gazete ve dergilerdeki tarihi ve sayfalarıyla geniş ölçüde sistematik olarak ele almıştır. Bunlar ilerde Şükrü Tekin Kaptan için yapılacak araştırma ve incelemelerin yararlı bir kaynakça olarak hazırlanmıştır, Şükrü Tekin Kaptan’ın bir çok ödülü olup, ayrıca Azerbaycan Bakü Üniversite tarafından kendisine Türk Kültürüne yapmış olduğu hizmetlerden dolayı Fahri doktorluk  unvanı verilmişti.( 04.10.2006).

Şükrü Tekin Kaptan’ın eserleri yazı yazan ve görüş bildiren birçok yazarın da  adı geçiyor. Bunlardan bazıları; Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Dr.Tahir Kutsi Makal,  Prof. Dr. İsa Kayacan, M. Kemal Sağlam, Bekir Onur, Mustafa Kemal Yılmaz, Abdülkadir Uslu, Ali Özgün  ,Abdülkadir Güler, Prof. Dr. Tuncer Baykara,  Ali Biçimseven, Osman Yaşar Baysan, Bekir Onur, Nurettin Aksakal, Mithat  Makal, Turan Aygar, Halil Özgün, Melahat Kuzu, Süleyman Boz, Feridun Yıldız gibi  imzaları görüyoruz.  En çok ta  Prof. Dr. İsa Kayacan yazmışlardır. Prof. Dr. İsa Kayacan’ı da 15 Ekim 2014’ te kaybettik. Bu kitabı görseydi bir daha yazardı…İsa Kayacan’la birlikte vefatının yedinci yılında Sevgili  Şükrü Tekin Kaptan’ı saygıyla ve  rahmetle anıyorum.

 Sözün özü Denizli kültürüne, bu yöresinin folkloruna, halk edebiyatına bir ömür veren ve bu alanda 40 ‘a yakın eser, dergi, seçki ve antoloji hazırlayan YAZ-AR-BİR gibi geniş çaplı bir derneği kuran ve öncülük eden Şükrü Tekin Kaptan’ın Hayatı, Eserleri Edebi Kişiliği ve Bibliyografyası ile geniş çapta bir eser hazırlayan Abdülkadir Uslu’ya teşekkür etmek gerekir. Denizli kültürüne değerli ve kalıcı bir eser kazandırmışlardır.

Bu kitabın dağıtımı konusunda,YAZ-AR–BİR ’e maddi, manevi katkı bağlamında Denizli Büyük Şehir Belediyesi Başkanlığından ve Denizli Ticaret Adamlarımızdan katkı ve yardım beklediğimizi burada belirtmek isterim. Bu kitabı özellikle tüm öğretmenlerimiz, orta dereceli okullarda okuyan tüm öğrencilerimize önemle okumalarını tavsiye ediyor, sevgili adaşım Abdülkadir Uslu’yu bir kez daha yürekten tebrik ediyor, daha nice kitaplara imza atmasını diliyorum…

Meraklısı için: yazarbir@gmail.com

Abdülkadir  GÜLER 

06.03.2015- SÖKE

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..