Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ocak '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Sultan Şaire Güzide Taranoğlu'nun ardından

Sultan Şaire Güzide Taranoğlu'nun ardından
 

Abdülkadir Güler,Güzide Gülpınar Taranoğlu ve Prof. Dr. İsa Kayacan Nisan 2011.


Kadın şair ve yazarlarımızdan Güzide Gülpınar Taranoğlu’da ayrıldı aramızdan. ayrıldı. Tarih 30 Aralık 2013. 02 Ocak 2014 Perşembe günü Koca camii’nde kılınan öğle namazının ardından dualarla Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi. Öyle inanıyorum ki Nisan 2005 yılında kaybettiği eşi Dr. Bilal Taranoğlu’nun yanında Aşık Veysel’in “ benim sadık yarim kara topraktır “ dediği  gerçek dostu kara toprağa kavuştu. Güzide Taranoğlu uzun yıllar Ankara’da kendi kıt imkanlarıyla Gülpınar dergisini yaklaşık 30 yıl yaşattı. Gülpınar Dergisinin ilk sayısı Mayıs 1976 yılında yayın hayatına başlamıştı. Değerli eşi Dr. Bilal Taranoğlu’un vefatından bir özel çıkardıktan sonar Gülpınar’ı kapatmak zorunda kaldı. Son sayısı 349 /  Mayıs  2005 tarihi içinde yer aldı.

Gülpınar Dergisi hakkında bir inceleme ve araştırma yapan Dr.Salih Okumuş ,Mehmet Nuri Parmaksız ve Sabit Bayram Gülpınar’ın çıkışından Mayıs 1976 ve yine Mayıs 2005 sayı 349 kadar devam eden bütün sayılar hakkında geniş bir yelpazede şair ve yazarların ürünlerini  tematik olarak yer vermişlerdir. Bu kitabın ( Zinde Yayınevi İst. 2012)  hazırlaması sırdasında  Güzide Taranoğlu ile yaptıkları bir konuşmada G. Taranoğlu aynen şunları ifade ediyor:

Ben dergi ile ilgili hesap işlerini bilmiyordum. O işlere Bilalciğim ilgilenmişti. Bu konuda çocuklarıma ve başkalarına da yük olmamak için dergiyi kapattım. Tabi her şeyin bir sonu vardır ve perdeyi kapattım. Bilal’siz hiç bir şeyi düşünemiyorum. Bilal’lin yokluğu inanın beni perişan etti.( Haziran 20011 –Ankara- 1  )

Güzide Taranoğlu  Dr. Bilal Taranoğlunun yardımlarıyla Gülpınarı çıkarıyordu. Zaman zaman  Ankara'da ki evlerinde Ankaralı şairlerle şiir akşamlarını düzenliyordu. Bu geceler de yemekli yapılıyordu ve tüm masraflar Bilal bey tarafından karşılılanıyordu. Güzide Hanım da Bilal Beye çok aşıktı. Şiirleninin çoğunu onun için kaleme almıştır. İşte Bin dallar da Bin Çiçek (28 Ocak 1997 ) adınrı taşıyan 768 sayfalık bu kitabında  SENİNLE YAŞIYORUM adını taşıyan şiirinde:

Gönlümün gençliğini, gözlerimin ferini

Senden aldığım aşkın gücüyle taşıyorum

Ömrümün mutluluklya geçen şen günleri

Ancak senin yanında, seninle yaşıyorum

 ***

Benden ayrılmış olsan bir gün bile inan ki

Yıkılıyor başıma bu koca dünya sanki

N’olur bir kere daha şu gerçeği anla ki

Senden uzaklaşınca, sana yaklaşıyorum.( 2 )

G. Taranoğlu toprak Ana, Bilal beyi çok çok seviyordu. Onun ölümünden sonar hergün gün biraz daha eridi ve hastalandı. Ancak sekiz yıl dayanabildi… Eşinin vefatından sonra üç dört kitap daha çıkardı ve bunların tümü şiirinin ana teması Bilal Taranoğlu için yazmıştı…

Bilal Bey onun gözlerinin feri ve sıcacık yüreğinin aşkı idi. O ancak şiirinde belirttiği gibi “ ancak senin yanında, seninle yaşıyorum” diyordu. Ve Biyal bey ondan uzaklaşınca o da onunla kara toprağa karıştı ve kara toprak onu da bağrına basıverdi…

Güzide Taranoğlu çoğumuzun manevi annesi idi.. Mustafa Ceylan, Muhsin Durucan, Unal Şönret Dirlik ve bendeniz Abdülkadir Gülerin manevi anneleriydi… Benim onunla ilgili anne evlat olarak uzun bir geçmişimiz vardır. Ta 1962’den bu yana… Ben onu bir annem olarak bildim ve öylece devam ediyordu. Vefatında cenaze töreninde bulunmayı çok isterdim ve bu ezikliği yaşıyorum. Vefatından bir iki ay önce telefonda konuşmamız oldu. Hakkınızı bana helal ediniz diyordu. Benden sağlam bir adres istediler şiir kitaplarını gönderecekti. En son bana gönderdiği “ Duygu Harmanı ( 2009 ) adlı şiir kitabı idi…

Güzide Taranoğlu’hun 200 ‘e yakın şiiri tanınmış Türk bestekarları tarafından bestelenmiştir. O daha küçük yaşlarda şiirler yazarak ünlü şairlerle tanışma ve görüşme fırsatını bulmuştur. Örnek olarak Ziya Osman Saba, Canit Sıtkı, Faruk Nafiz Çamlıbel ve Yahya Kemal Beyatlı ile tanışmış ve onların takdirini daha küçük yaşlarda iken kazanmıştır. Araştırmacı yazar Abdullah Satoğlu Edebiyat Dünyamızdan Hoş Sedamlar “ ( I ) adını taşıyan kitabında şunları bizimle paylaşıyor. “Güzide Taranoğlu, ta ilkokul sıralarından itibaren yazmaya başladığı şiirlerini yayınlamaya cesaretini tanınmış şairlerimizden merhum Ziya Osman Saba,’nın ilgi ve  teşviklerinden almıştır. Ziya Osman Saba, Güzide Taranoğlu’nun şiir yazdığını öğrenince, onunla yakından ilgilenmiş ve özel şiir defterine yazdığı: Bu duygular inhisar altına alınamaz.  Muhakkak yayınlanmak lazımdır. Çok güzel şiirleriniz var. Bu arada şair Ziya Osman Saba’nın Cahit Sıtkı, Yaşar Nabi ve diğer yakın arkadaşlarıyla tanıştırmıştır. Güzide Taranoğlu’nun basın hayatına  atılması ise, Feyzi Boztepe tarafından Ankara’da yayımlanan “ Medeniyet”  gazetesinin 1954 yılında Samsun muhabirliği almasıyla başlar.

Kanımda kıvılcım, canımda ateş

Dünyama  sen ışık verir gibisin

O asil varlığın meleklere  eş

Cenneatten süzülüp gelir gibisin

Mısralarının muhatabı olan ve bir dönem Ordu Milletvekili olarak Parlamentoya giren eşi Dr. Bilal Taranoğlu’nun,1961 yılında Sağlık bakanlığı Teftiş kuruluna tayın edilmesi ve Ankara’ya yerleşmesiyle basınla ilişkisi daha da artmıştır. Şiir ve edebiyatla ilgili yazıları Çaba, Ankara Sanat, Sesimiz, AjansTürk, Filiz, Eflatun, Kadın, Bahçe, Hisar, vec yeni Adam gibi seçkin sanat dergilerinde ve sanat sayfasını çıkartan gezetelerde çıkmıştır. 1968 yılında İstanbul’da Divan Oteli'nde bir toplantıda ünlü şair Faruk Nafiz Çamlıbel ile tanışmıştır. Kitaplarını ona  takdim etmiştir. Ve Faruk Nafiz Çamlıbel kendisine Sultan şaire arını vermiştir. Ve Faruk Nafiz Çamlıbel duygularını şu şekilde ifade etmişlerdir: “ Şiirlerinizde çok güzel ve üstün duygular var.  Serbest de yazdığınızı gördüm. Ama Sultanım heceyi bırakmayın. Çünkü hem hecede vec daha başarılısınız. Hem şiir dili, şiire ahank veren hece’dir.  ( 2 )  

Evet toprak ana Güzidi Taranoğlu için söylenecek ve yazılacak çok sözler vardır. Şiirlerinin ve Türk edebiyatına olan katkıları yanı sırası elemeği ve göz nuru dökerek bir de etamin üzerine İstiklal Marşı ve Atartük' ait bir çok sözleri iplikle kaneviçe üzerine özenle yazıp dikerek emek veren duelist bir Türk kadınıdır. Samimi bir Cumhuriyet ve Atatürkr hayranıdır. 28 Ocak 1922 Üsküplü bir babanın kızıdır. Babası asil bir aileden gelen Üsküp’ün Hacı Kamberoğulları   ailesinden Tahir Efendi’nin oğlu Rifat Bey’ in kızıdır….

Güzide Taranoğlu hakkında bir çok tezler hazırlanmıştır, ayrıca hayatı ve Eserleri araştırmacı yazar Mustafa Ceylan tarafından hazırlanmış ve yine akademisyenlerimizden Dr. Salih Okumuş, Sabit Bayram ve İlesam Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız tarafından Güzide Taranroğlu'nun uzun yıllar çıkardığı GÜLPINAR DERGİSİNİN Edebi Portreler geniş kapsamlı bir kitap ( Zinde Yayınevi  İstanbul 2011 )  362 sayfa  hazırlamışlardır. Güzide Taranoğlu'nun  257e yakın şiir kitapları vardır.

Her yönüyle örnek bir Türk kadını olan Güzide Taranoğlu her zaman sosyal ve kültürel hizmetleriyle ve şiirleri ile aramızda saygıyla anılacaktır. Onu 92 yaşında iken öbür aleme   gönderdik ( 30 Aralık 2013 ). 28 Ocak onun doğum Günü idi... 28 Ocağa kavuşamadı....

Başta sayın Taranoğlu ailesine, çocuklarına, yakınlarına , sevenlerine dostlarına ve sanat dünyasına   başsağlığı ve manevi annem olarak tanıdığım Güzide Gülpınar Taranoğlu'na  Allah’tan gani gani rahmetler diliyor  ve mekanı cennet olsun diyorum....

1-- Bir Dalda Bin Çiçek ‘ şiirler ) Güzide Gülpınar Taranoğlu 28 Ocak 1997- Ankara

2-Edebiyatımızdan Hoş Sedalar, Abdullah Satoğlu, Akçağ Yayınları, Ankara 2004

3-Gülpınar Dergisi ( İnceleme –Araştırma ,

Dr. Salih Okumuş, M.Nuri Parmaksız, Sabiet Bayram,

Zinde Yayınevi, İstanbul 2012.          

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..