Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ekim '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Suriye gelişmeleri ve İMKB'ye etkisi

Dün güne yatay bir başlangıçla 67,515 seviyesinden başlayan İMKB ilk seans yurtdışındaki pozitif havaya paralele alımlarla 67,800 seviyesine yükselerek yeniden 22 günlük maliyetinin üzerine attı. İkinci seans başladığında kar satışlarının görüldüğü endeks, saat 16:30’a kadar 67,300 – 67,500 bandında sıkışık bir seyir izledi. Ancak saat 16:30’dan sonra Suriye’den atılan top mermilerinin Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düştüğü ve 5 vatandaşımızın öldüğü haberleri endekste satış baskısının artmasına neden oldu. Sonuç olarak endeks günü yüzde 1’lik düşüşle dün görülen en düşük seviyesine yakın 66,822 seviyesinden tamamladı. Dünkü satışlarla birlikte endekste bir kez daha geçen hafta ve Pazartesi günü bahsettiğim 65,600 riski oluşmuş durumda. Bu seviyeye kadar yaşanacak satışlar teknik düzeltme olarak değerlendirmeye devam edeceğim.

Gelelim Suriye meselesine ve İMKB’ye yansımasına. Öncelikle herkesin malumu ekonomimizin bir savaşı kaldıramayacağı ortada ben Türkiye’nin bu tür olaylara karşı sağduyulu yaklaşımını koruyacağını düşünüyorum. Bu gün saat 10:00’da mecliste görüşülmesi ve kabul edilmesi beklenen tezkerenin amacı da zaten hükümet çevrelerince savaşmak için değil, caydırıcı olmak için olarak belirtiliyor. Yinede tezkere’nin mecliste kabul edilmesiyle birlikte İMKB de satış baskısının bir miktar artması beklenebilir.

Teknik olarak dünkü satışlar ile birlikte kısa vadeli göstergelerin yataya döndüğünü gözlemliyoruz. Dün ilk seans geçilen 22 günlük ortalamanın altına inmesi endekste güç kaybını beraberinde getirecektir. Endekste gün içerisinde 66,500 ve 66,000 destekleri takip edilebilir. Gelinen noktada yükselişlere temkinli yaklaşılmalı ve öncelikle endeksin bir noktada dengelenmesi beklenmeli.

Çok kısa yurtdışında beklenen veriler ile ilgilide yazmak istiyorum. Bu gün ve yarın Merkez bankalarının faiz kararları takip edilecek. Öncelikle saat 14:00’da İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak, saat 14:45’de ise Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nın faiz kararları gelecek. Bir önceki toplantısında ECB başkanı Draghi enflasyonun 2013’de yüzde 2’nin altına ineceğini açıklamıştı. Bugünkü toplantıda ECB’nin faiz indirimine gitme olasılığı zayıf görülse de ECB’nin piyasaları şaşırtma ihtimali var.

Amerika tarafında ise piyasaları etkileyecek iki veri bulunuyor. Birisi saat 15:30’da gelecek olan haftalık işsizlik başvuruları verisi ile saat 17:00’da gelecek olan Ağustos ayı fabrika siparişleri verisi takip edilecek.

Bir önceki veride 375 bin olarak gerçekleşmesi beklenen haftalık işsizlik başvuruları verisi 26 bin azalarak 359 bin seviyesinde gelmişti. Bugün açıklanacak veride İşsizlik başvurularının 11 bin artışla 370 bin seviyesinde gelmesi yönünde.

Son olarak bugün banka dışı ve özellikle sığ hisselerde satışların daha fazla hissedilmesi beklenebilir. Stoploss seviyesinin altına gelmiş hisselerde pozisyonların kapatılmasının uygun olacağını düşünüyorum.

Analiz ve görüşler kendi düşüncelerime dayanmakta olup yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır.

Esray

 
Toplam blog
: 194
: 1098
Kayıt tarihi
: 24.10.11
 
 

Ekonomist, stratejist, teknik analist ..