Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '16

 
Kategori
Dünya
 

Suriye İmkânsızı başarmış görünüyor

Suriye İmkânsızı başarmış görünüyor
 

O hengamede Suriye bir de milletvekili seçimi yaptı. milliyet.com.tr'den, 14.04.2016


2011 Mart’ından itibaren, kendisine birkaç hafta, en fazla 2 ay ömür biçiliyordu. Bu süre o kadar sık ve yaygın tekrarlanıyordu ki hemen herkes inanmıştı. Doğrusu, ben de iki ay içinde olmasa da 5-6 ay içinde yönetimin çökeceğini, Esad’ın gideceğini zannetmiştim. Algı, o kadar etkiliydi.

Aradan, her birinin içinde 6 adet “2 ay” olan tam 5 koca sene geçti. Yönetim de duruyor, Beşşar Esad da! Lâkin birkaç hafta içinde gidecek diyenler, halen aynı teraneyi tekrarlıyor. Elbette bir gün o birkaç hafta gelecek! O son birkaç haftayı kimimiz görebilecek, kimimiz göremeyecek. Kısmet!

Lâkin bugün Suriye’de 5 sene önceki yönetim devam ediyor. Hem de çok başarılı olduğu iddiasıyla devam ediyor.

Bir hafta kadar önce, Şam’da üniversite hocası olan Prof.Dr. Mehmet Yuva, Ulusal Kanal için Suriye Dışişleri ve Gurbetçiler Bakan Yardımcısı Faysal Mikdat ile bir röportaj gerçekleştirdi. Orada, ilk soru üzerine Faysal Mikdat; “Biz beş yıldır hiçbir memurumuzun maaşını aksatmadık. Hatta İdlip, Rakka, Deyrizor gibi terör kuşatması altındaki bölgelerde dahi maaşları ödemeye devam ediyoruz.” dedi.

Bu şaşırtıcı bilgi karşısında, Mehmet Yuva, “Doğru mu anladım? Beş yıldır süren savaşa ve ambargolara rağmen maaşları ödemeye devam mı ediyorsunuz?” diye sordu.

Bakan Yardımcısı, büyük bir özgüvenle, “Doğru. Çünkü Suriye Devleti gelecek ile ilgili ülke için plan kurma kudretini hiç kaybetmedi” diye cevap verdi.

Ardından gıda, yol, su, elektrik vs. gibi temel ihtiyaç ve hizmetlerde de aksama olmadığını söyledi.

Tabii ki kendilerini methedecekler, aksama var demeyecekler. Fakat bilhassa maaşların, kuşatma altındaki bölgelerde bile ödendiği iddiası çok önemli. Eğer bu doğruysa, bu devleti yıkamazsınız. İki bakımdan yıkamazsınız; bir, bu kadar ağır şartlar altında memurlarının maaşını ödeyebilen bir devlet hakikaten “güçlü” bir devlettir. İki, bu şartlar altında bile maaşları ödenen memurların devlete itimat ve sadakatinden dolayı yıkamazsınız.

Peki, bu doğru mudur?

Doğru olabileceğini değerlendiriyorum… Çünkü ülkede elektrik varsa, internet hatları faalse Fizan’daki memurun bile maaşı ödenebilir. Öte yandan, bu iddianın doğru olmadığına dair hiçbir şikâyet duymadık. Meselâ, Barzani’nin maaşları 6 aydır aksattığını, veremediğini, petrol kuyuları olmasına rağmen veremediğini, 10 Şubat 2016’da yazmıştık. Eğer Suriye’de de maaşların ödenmesinde bir aksama olsaydı duyardık. En azından, bu röportajdan sonra şikâyet veya yalanlama gelebilirdi. Gördüğümüz kadarıyla gelmedi.

Röportaj, 10 Nisan günü Youtube’da yayınlanmış. Bakmak isteyenler için hattını veriyorum: https://www.youtube.com/watch?v=rStaXTCYHuU

x   x   x

Devlet ve devlet benzeri

10 Şubat’taki yazıda, Irak’ın kuzeyindeki Barzani oluşumu için “devlet benzeri” demiştim. Devlet benzeri, müspet şartlara rağmen memurunun maaşını ödeyemiyor, Suriye Devleti ise, 5 yıldır süren savaşa ve ambargolara rağmen memurunun maaşını aksatmıyor. Devlet ile “benzeri” arasında işte böylesine önemli farklar olabiliyor.

Suriye “imkânsızı başarmış” görünüyor!

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..