Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '17

 
Kategori
Güncel
 

Suriyeliler Kimleri İşsiz, Kimleri Zengin Edecek?

Suriyeliler Kimleri İşsiz, Kimleri Zengin Edecek?
 

Suriyeliler Konusuna Farklı Bir Bakış

Ülkemizde daimi misafir olarak kalacakları bundan böyle tıpkı Bulgaristan’dan göçen Türkler gibi daimi olarak bu ülkenin vatandaşları olarak kesinleştiğine göre; aslında ne oldu ve bundan sonra neler olacak konusuna eğilebiliriz.

Avrupa’nın baskısıyla sınırda tutulan Suriyeli göçmenler bundan böyle ülkemizde kalacaklar. Maddi imkânı ve gerçekten kayda değer uzmanlığı olanlar muhtemelen ülkemizin sınırlarını aşarak dünyanın birçok ülkesine gitmeyi başardılar. Geriye kalanlar bir miktar Avrupa ve Türkiye’nin yardımlarıyla ayakta kalabilecek durumda olsalar dahi bu durumun sonsuza kadar böyle devam etmesi imkânsız ve hâlihazırda birçoğu gündelik işlerde yerli işçilere nazaran birçok işkolunda zaten çalışıyorlar.

Suriyelilerin gelişinden işyeri olan ve riskleri göze alabilen işletmeler acayip mutlu mesut olmuş durumdalar. Çünkü Türkiye yerleşiklerinin çalışmak istemediği birçok sektörde gönüllü hatta zorunlu olarak ayakta kalabilmek, yaşayabilmek için çalışmak zorunda kalacaklar. Bu durum; bedeniyle iş yapan işçiler üzerinde inanılmaz bir baskı oluştururken, işgücü bulmakta zorlanan imalatçılar ve üreticilerin elini güçlendireceği gibi, üretim üzerindeki işgücü baskısını azaltacak ve Türkiye’de uzun yıllar işgücü temini hem ucuz hem de kolay olacaktır. Uzmanlığı olduğuna inanan kişiler iş bulabilirken, iş deneyimi olmayanların asgari ücretten fazlasıyla iş bulabilmeleri önümüzdeki yıllarda da kısa vadede çözümlenecek bir problem gibi görünmüyor.

Şu anda birçok işletmenin tezgâh gerisinde hâlihazırda çalışan Suriyeli göçmenler uzmanlığı olan veya olmayan ve satacak beden gücünden başka bir şeyi olmayan kitleyle aynı ekmeği paylaşmak zorunda kalacaklar. Kaynakçılık, oto yıkamacılığı, metal eşya, tarım işçiliği, inşaat işçiliği, bulaşıkçılık, merdiven altı imalatlar yapan işletmelerde (alt yüklenici imalatçılarda) sıklıkla çalışmakta olan Suriyeli göçmenler en çok orta ve alt gelir grubundakileri zorlarken, en çok üst düzey gelir gruplarına patronların işine yarayacak, kapitalizm kazanacaktır!  Her zamanki gibi, dereler nehirlere, nehirler denizlere, denizler de okyanuslara akacak, büyükler daha çok büyürken, alt gelir gruplarında satacak beden gücünden başka bir şeyleri olmayanların bedenlerin değeri daha da düşecektir.

Ama merak edilmesin Türkiye toprakları ekilmemiş araziler ekildiğinde en az bir bu kadar kişiyi aç bırakmayacak kadar üretim yapma kapasitesi vardır. İnanmıyorsanız; yüz kilometre yol gidin ve ekilmeyen arazileri gözlerinizle görün!

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..