Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Sürmeli Şiir Şöleni ve Âşıklar Bayramı

            Kültür ve Turizm Bakanlığının katkı ve destekleriyle; Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneğince düzenlenen: “2019 Sürmeli Şiir Şöleni ve Âşıklar Bayramı” programı 21-22-23 Haziran tarihlerinde yapıldı.

            2019 Sürmeli Şiir Şölenine 13 ayrı ilden davet edilen 23 şair, yazar ve edebiyatçı konuklar katıldı. Ali Karaca- Ankara, Ayşe İzci Coşkuner - Antalya, Duran Tamer- Kayseri, Durak Turan Düz- Ankara, Duran Aydın- Kayseri, Erdoğan Çalışkan- Kırşehir, Gündüz Aydın- Manisa, Gönül Aydemir Adıgüzel- Bursa, Halil Gülşen- Alaca, Nurala Göktürk- Hamit Göktürk- İst. Doğu Türkistanlılar, Mahmut Hasgül- Tokat, Mahmut Özkoca- Hatay

Öz Ali Yılmaz-Balıkesir, Rifat Çakır- Ankara, Sündüs Arslan Akça- Tokat, Şeyhmus Çiçek- Kayseri, Veysel Turgut- Kırşehir, Yasemin Şahbaz ( Aşık Reyhaninin kızı)- Bursa, Züleyha Özbay Bilgiç - Kütahya; İl dışından katılanlar.

            Ayrıca Yozgat ve İlçelerinden katılan şair ve ozanlar; Aşık Kul Yetimi-Mustafa Kartal, Osman Yüksel, Dursun Ayer, İsmail Salman, Ekrem Gürer, Yasemin Doğru- Sunucu, Gülay Korkmaz- Mah. Sanatçı, Rıza Doğangönül , Emre Akdağ, Keskin Özer, Hacı Yiğit, Rıza Kaygusuz, Ali Doğruyol, Kadir Öğren, Arzu Karademir, Songül Yurdagül, Erdoğan Bektaş, Kelami Akdemir, Semiha Arasbora, Mehmet Eminel, İdris Çetin, Hüdai Yavuz ve Hamit Uzun...

            Şair ve yazarlar 21 Haziran Cuma öğle sonu toplanıp Belediye Başkan Vekili Ahmet Topuz'u makamında ziyaret ettiler. Kısa bir şiir muhabbetinin ardından konuk yazarlar Yozgat Valiliğine geçerek Vali Kadir Çakır’la, Vali Yardımcısı Şükrü Çakır ve İl Toplumla İlişkiler Müdür Hakkı Yurtlu’yu makamlarında ziyaret ettiler. Vali Kadir Çakır’a Doğu Türkistan bayrağı ile Türk bayrağını takdim eden karı koca “ Göktürkler” büyük alkış aldılar. Vali Çakır konuklarla ilgilenip şairlerle bir süre sohbet etti.

            Programın ilk günü Yozgat Hayri İnal Konağında gerçekleşti. Buradaki programı Yazgat Çamlık TV canlı olarak yayınladı.Hayri İnal Konağı, restore edilmiş bir çok konaktan biri. Yozgat, Merkez İstanbulluoğlu Mahallesi, Emniyet Caddesi üzerinde yer alan Hayri İnal Konağı,  Osmanlı Dönemi sivil mimari eserlerinin güzel örneklerinden olup, Gayri Menkul Eski Eserler Yüksek Kuruluğu Başkanlığınca 1979 yılında Korunması Gerekli Eski Eserler kapsamına alınarak tescillenmiştir. Söz konusu Konak Kültür ve Turizm bakanlığının katkılarıyla 2007 yılında Yozgat Belediyesi tarafından restore edilerek yöre turizmine kazandırılmıştır. Bu tarihi mekanda okunan güzel şiirler Yozgat'ta iz bıraktılar.

            İkinci gününde ise İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü'nün Spor Vadisi Gençlik Merkezi salonunda şairler şiirlerini okurken, ozanlar da sazları ile eserler sundular. Sazın, sözün dile geldiği ve seçkin eserlerin yorumlandığı programa Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Yozgat Vali Yardımcısı Şükrü Çakır, İl Dernekler Müdürü Hakkı Yurtlu ve Yozgatlı şair yazarlar katılarak programın ilgiyle takip edilmesini sağladılar.

            Âşık ve ozanların deyişleri ile Şiirlerin dile geldiği “Sürmeli Şiir Şölenine” katılan konuklara Yozgat’ın tarihi ve turistik mekânları da gezdirildi, video çekimleri yapıldı ve şehrimizden güzel fotoğraf kareleri alındı. Yozgat'ın tarihi Lise Caddesi ve Çapanoğlu Camii bizlerde izler bıraktı.

            Çapanoğlu Camii, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Avrupa etkisinde ortaya çıkan Türk mimari tarzının Anadolu’daki önemli örneklerinden biridir. Camii, iki ayrı tarihte inşa edilen iç ve dış cami bölümlerinden oluşmaktadır. İç cami, Çapanoğlu Ahmet Paşa’nın büyük oğlu Mustafa Bey tarafından 1779 yılında; dış cami ise kardeşi Süleyman bey tarafından 1795 yılında yaptırılmıştır. Şehrin her yerinden görülebilen cami, ince minaresi, yüksek kasnaklı kubbesi ve köşe kuleleri ile Yozgat’ın sembol yapılarından biridir.

            Beyaz kesme taştan yapılan iç cami, dıştan kırık saçaklarla dört kata bölünerek kademeleşme oluşturulmuş, kubbe kasnağındaki konsollarla da dikkat çekmektedir. İki yapının birleştiği batı cephede de ince zarif minare görülmektedir. Dış cami, açık kahverengi bordo kesme taştan inşa edilmiştir. Birçok özelliği farklı olsa da bu iki yapı birbiriyle oldukça uyumludur. 

            Cami, ardı ardına sıralanan mekânlarıyla dikkat çekmektedir. İç cami, 1779 yılında, tek kubbeli, üç bölmeli ve iki katlı mahfil, dışarıda da üç bölmeli revak biçiminde yapılmıştır. 1794 yılında bu kısmın önüne, yine üç bölmeli, geniş bir mekân olan “dış cami” eklenmiştir. Fakat ek mekânın büyüklüğü, buranın ikinci bir harem gibi görünmesini sağlamıştır. Dış caminin de önüne daha sonra küçük bir giriş revakı ilave edilmiştir.

            Camide yoğun olarak kalem işi süslemeler görülmektedir. İç ve dış caminin harim duvarları, üst duvarları, kemer kavsi ve karınlarında mermer taklidi boyamalar yer almaktadır. Dış caminin ana kubbe içinde ve iç cami kubbesi ve pandantiflerinde kıvrık dallar, yapraklar, çiçek ve meyve tasvirleriyle yapılan süslemeler dikkat çekicidir. Minber ise renkli damarlı mermerlerden, barok motiflerinin de yer aldığı çeşitli şekillerle bir mücevher gibi süslenmiştir.

            Sürmeli Şiir Şölenin'nde son gün Çamlık Parkı'nda ozanlarımızın eserleri ile dolu dolu geçti. Yozgat Çamlık Milli Parkı 1958 yılında milli park ilan edilmiştir. 264 hektarlık alanına sahip olan Çamlık Milli Parkı Türkiye'nin ilk milli parkıdır. Yozgat Çamlığı Milli Parkı 1982 yılında yapılan bir araştırmaya göre, Kafkas Çamı (Pinus nigra Arn. Subsp. Pallasiana) denilen 400 – 500 yaşlarında Karaçam türünü barındırmaktadır. Bu çam türü Türkiye'de sadece Çamlıkta bulunmakta ve halen tohum verebilmektedirler. Ayrıca Çamlıkta 43 familya ve 144 cins içinde toplam 212 bitki türü yaşamaktadır. Çamlık Milli Parkı; içindeki 30’a yakın endemik bitki türü, Amerika'nın Beyaz Kartalı ve sadece Çamlıkta bulunan Karaçam türlerinin korunması ve tanıtılması, sosyal, kültürel ve turizm faaliyetlerine uygun olması, özellikle yakın çevresinin açık hava rekreasyon ve dinlenme ihtiyacını karşılayabilmesi amacıyla milli park ilan edilmiştir.

            Sürmeli Şiir Şölenin'nde İz Bırakanlar

            Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı Ahmet Sargın, kültür ve sanat adına Yozgat'ta iz bırakmış bir kişi. 13 Yıldır yaptığı bu program ile Yozgat'a önemli katkılar sağlamaktadır.  Bilgi ve birikimi, tükenmeyen enerjisi ve saygın kişiliği ile Ahmet Sargın'ı tebrik ediyor; sağlıklı ve başarılı günler diliyorum.

            Elbette bu programda beni en çok etkileyenlerden biri (Yıllardır   eserlerini hayranlıkla dinlediğimiz Aşık Reyhani'nin kızı) Yasemin Hanım ile karşılaşmamız. Yasemin Hanım, babasını okuduğu şiirler ve anlattığı hatıralar ile yaşatmaya devam ediyor.

            Program sunucusu Rifat Çakır renkli kişiliği ve içten sunumu ile gönülleri fethetti. Bozok Üniversitesi'nden Yasemin Doğru Hanım ile birlikte programın kalitesini yükselttiler. Kutluyorum.

            Vali Yardımcısı Şükrü Çakır ise hem şair kimliği ile hem de kültür ve sanata yaptığı katkı ve desteklerle (eşi ile birlikte) üç gün boyunca bizlerle birlikte oldu ve şiirlerinden örnekler okudu. Şükrü Bey ile program bitiminde yaptığımız  özel sohbette 'kültür ve sanat için birlikte neler yapabiliriz'i  konuştuk.

            Bana yıllar önce Sürmeli'yi ve Yozgat'ı tanıtan ve geçtiğimiz Kasım ayında Manisa/Alaşehir'de aramızdan ayrılan Şair büyüğümüz Yozgatlı Memduh Şenol'u da hasret ve dualarla andığımız program için emeği geçen herkesi kutluyorum.

            Sözlerimi (Yıllardır hasretini çektiği ve kavuşamadan vefat eden) Memduh Şenol'un Yozgat ile ilgili bir dörtlüğü ile bitiriyorum:

            Yozgat'ın tepesi Çeşka Kalesi

            Muslubelen, Çamlık sanki kulesi

            Asya'dan gelmiştir tüm sülalesi

            Nice yıllar geçti hasretim sana.

 

 
Toplam blog
: 51
: 174
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Emekli öğretmen, şair, yazar ve gazeteci. Geniş bilgi için (www.gunduzaydin.com) ..