Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

20 Temmuz '11

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Sütlü ıspanaklı, peynirli börek

Sütlü ıspanaklı, peynirli börek
 

Börek sofralarımızın vazgeçilmez geleneksel yiyeceklerinden biridir. Çoluk çocuk, genci. yaşlısı, hastası, sağlamı sevmeyen yoktur.Yufkalar hazır oldu mu aralarına canınızın istediği her malzemeyi koyabilirsiniz. Ne koyulursa koyulsun sonuç tam bir şölendir. 

Yufkalar evde açıldı mı böreğin lezzeti daha da güzel olur, börek dinlendikçe de lezzeti artar ama artık hazır yufkalar daha pratik olduğu için daha tercih edilir oldu. Şayet malzemeden kısılmazsa sonuç her zaman güzel oluyor. Rejim yapalım diye malzemeleri azaltırsak börek kuru ve yavan bir şey oluyor. Layıkıyla tadına varabilmek için yağından, sütünden, yumurtasından kısmamak gerekiyor. 

Benim en sık yaptığım böreklerden biri de sütlü, ıspanaklı veya pazılı, peynirli böreklerden biridir. Tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Umarım beğenirsiniz eğer yaparsanız. 

Malzemeler: 

5 tane hazır yufka 

3 yumurta 

2 su bardağı süt 

1.5 su bardağı zeytinyağı 

Yarım kilo beyaz peynir veya lor peyniri 

Bolca kıyılmış ıspanak yaprakları(biraz yağlanmış , hafif tuzlanmış ve pişmemiş olarak konulacak) 

(Şayet yazın ıspanak bulamazsak pazı yaprakları da koyabiliriz aynı tadı veriyor.) 

2 baş kuru soğan ( bıçakla minik küpler halinde kesilecek, asla rondoda parçalanmayacak) 

Yapılışı: 

Öncelikle 1 yumurtanın sarısı beyazından ayrılacak. 

Büyük çukur bir kaba 2 yumurta ve 1 yumurtanın akı koyulur ve iyice çırpılır daha sonra sırasıyla süt ve yağ konulur, iyice karıştırılır. 

Daha sonra bir fırın tepsisinin altı iyice yağlanır ve üstüne tek kat yufka serilir. Yufkanın üstüne bu karışımdan kepçeyle alınarak dökülür ve bir fırça yardımıyla iyice yedirilir. 

Üç yufka aynı işlemden geçirildikten sonra üçüncü yufkanın üzerine sırasıyla ezilmiş beyaz peynir veya lor peyniri, ince kıyılmış ıspanak ve soğan koyularak diğer dördüncü yufka üzerine serilir ve sıvı karışımdan bolca yedirilir. 

Son yufka da aynıişlemden geçirildikten sonra eğer hazırladığımız sıvı artarsa son yufkanın üzerine dökülür ve iyice karışımın çekmesi beklenir. Daha sonra bir yumurtanın sarısı sürülür ve börek pişmeden önce dilim dilim kesilerek en az 200 derecelik fırına pişmeye verilir. 

Afiyet olsun, en güzel günler sizin olsun. 

Sibel Koçarslan 

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara