- Kategori
- Savunma Sporları
Taekwado ligi kuruluyor

Eğitim kişinin illaki bir eğitim kurumundan almış olduğu belge değildir. Eğitim aileden, toplumdan, okunan kitaplardan, araştırmalardan, deneyim ve tecrübelerden oluşur. İyi eğitim almış veya kendisini eğitmiş insanlar hiçbir zaman başkaları ile yarışmazlar, agresif tavır içine girmezler, girilen ortamlarda bulunmak istemezler. Her insanın bir dünya görüşü, inancı ve yaşam tarzı vardır. Hiçbir insanın mülkiyeti bir başka insanın elinde olamaz olmamalıda zaten. Söylenenlerle yapılanlar, düşünülenlerle yapılabilenler hiçbir zaman istenildiği gibi olmuyor olamıyor ama olması yönünde çalışılıyor.
Resmi içerikli birçok faaliyetin dünya ve olimpiyat şampiyonalarının yapıldığı bir branj Taekwondo. Federasyonu olan tüzüğü yönetmeliği bulunan bir aktivite.
Dünya çapında bir spor olan Taekwondo gerçek anlamda yapıldığı zaman çocuklar için en iyi spor branjlarından birisidir. Ancak hani derler ya Taekwondo da müsabık olunmaz, müsabık doğulur diye bu bir gerçektir. Ancak başarı çalışma ile gelir. Ne olursan ol başarmak için çalışmak gerekir. Başardıktan sonra bile çalışmak.
Taekwondo bir saygı, bir ruh sporudur. Bir santranç oyunu gibidir. Her an her hamlenin düşünülmesi gerekir. Hem yapacağın hamleyi hem de karşı hamleyi düşünmek oyunu çözmek gerekir. Taekwondo çok güzel bir oyundur. Öyle görüldüğü gibi iki kişinin karşı karşıya geçip zıplaması birbirine vurması değildir. Taekwondo, yapan her insana sayısız faydalar sağlar. Faydalı bir iş yapmaya çalışırken acaba zararlarını hiç hesaba katıyormuyuz, çocuklarımızdaki artı ve eksi gelişmeleri gözlemliyebiliyormuyuz bunu çok iyi incelememiz gerekir. Her şeyden önce çocuklarımız bu sporu seviyor mu istiyor mu ve bu spora karşı yetenekleri var mı bunu irdelememiz gerekir. Çocuğunuzun çok sevdiği bir yemeği burnunu tıkayarak yedirmeye çalışırsanız o yemek çocuğunuzun en sevmediği yemek haline gelir. Sporun eğitimden sonra bir hobi bir eğlence olduğunu ama bu eğlenceli uğraşın bizlere sağlamış olduğu faydaları çocuklarımıza anlatmamız gerekir.
Çünkü her ilaç her hastaya şifa vermez. İkincisi çalıştırıcı yani antrenörler buda çok önemlidir. Spor geçmişi nedir? İnsan anatomisini ne derece biliyor, araştırmacı bir kişimi, insan psikolojisini anlıyabiliyormu, yaptığı işi seviyormu, bu sporu yapma ve yaptırma amacı nedir?
Üçüncüsü çalışma salonunun sağlık şartlarına uygunluğu, güvenliği bu üç unsurun bir araya gelmesi durumunda başarı kaçınılmazdır.
Bu üç unsurun üçü de mutlaka çok önemli ancak bir unsur var ki en önemlisi antrenör çalıştırıcı eğitmen en önemlisi budur. Çalıştırıcı öyle vasıflara sahip olmalı ki neredeyse hatasız olmalıdır. Kendini her konuda çok iyi eğitmiş olmalı ki eğitim verebilsin. Taekwondonun 1. temeli ahlak ve doğruluk öncelikle bu vasıflara sahip olmalı, 2. temeli pumseleri çok iyi bilmeli ve kendiside bu sporu yapmalı, 3. sporcu psikolojisini iyi bilmeli, 4. Sürekli araştırmalı ve kendini yenileyebilmeli, 5. bildiğini söylemek kadar yeri geldiği zaman dinlemesini çok iyi bilmeli, 5. insanları sevmeli böbürlenmemeli, 6. onun için evinden sonra en önemli değer sporcuları ve sporcular olmalı, 7. antremandan önce en az 15 dakika sporcuları ile sohbet etmeli onları tanımalı ve en önemlisi yazılı bir program dahilinde çalışmalı 8. her sporcusu için özel bilgi kütüğü oluşturmalı birinci 4 aydan sonra eğer ki sporcunun taekwondoya yeteneği yoksa başka sporlara yönlendirebilmeli. bunları yapmayan bir antrenör antrenör olamaz bu işi kendi menfaati için yapan kendini ve spor yapmaya çalışan kişileri oyalayan menfaat perest bir kişi olur. Belirli bir aşamadan sonra yetişmiş sporcularını kaybetmeye başlar alt yapısını sıfırlar ve yok olur.
Taekwondonun en küçük çekirdeği olan salonlardan bahsettik. Bir üst çekirdeği İl Temsilciliği Salonların sorumlusu yönlendiricisi takipcisi antrenörleri sporcular ne kadar çok sever ve sayarsa bilin ki antrenörlerde il temsilcisini sever ve sayarlar. Taekwondodaki problem ne federasyondan nede sporculardan oluşmaktadır. İl Temsilcilerinin antrenörlerle ve kulüp sorumluları arasındaki diyalog eksikliği ve antrenörlerin her şeyi çok bilme çok konuşma bencilliklerinden kaynaklanıyor İstisnalar hariç. Demek ki İl Temsilcisi bir şekilde kendini saydıracak sevmeseler bile. Türkiye genelinde 1591 antrenör bulunmakta bunların 2007 yılı için vize yaptıran antrenör sayısı ise sadece 543 kişi Konya’mızda 50 lisanslı antrenörümüz bulunurken 2007 yılı vizeli olanların toplamı 11 kişidir. Demek ki bir çok antrenör ya maddi yetersizliklerden yada camia içindeki çalkantılardan dolayı kendini çekmiş bu spordan. İş adamları holdingler kendi reklamlarını yapmak için ve Ülkemizin tanıtımı için çekilen reklam filimlerine nekadar ödüyor bunu biliyormusunuz. Bilemezsiniz çünki siz ne okursunuz nede dinlersiniz. Katrilyonlar harcanıyor bu yolda. Peki Metin ŞAHİN hocam ne diyor Ülkenin tanıtımı için sporu kullanmalıyız ve bu potansiyel bizde var diyor. Peki buna niye bizlerde birer tuğla koymayalım da boş boş konuşalım dedikodu yapalım. İl Temsilcilerine işte burada görev düşüyor toplayalım bütün antrenörlerimizi isimleri karakterleri ne olursa olsun kaynaşmalarını sağlayalım. İş dünyasına kendimizi tanıtalım ve sponsurluk olayını gerçekleştirelim. Burada antrenörlere klüb yöneticilerine ve il temsilcine büyük iş düşüyor. Alt yapıyı antrenör oluşturur Klüb idarecileri oluşan zemini pekiştirir il temsilcide bunlara yardımcı olur önlerini açar. Herkes eleştirmen il temsilcisi hiç bir şey yapmıyor siz ne yapıyorsanız oda onu yapıyor. Demekki sizde hiçbirşey yapmıyorsunuz. Önünüze bir çuval taş yığmışsınız geçmişsiniz daha olgunlaşmamış bir meyve ağacının karşısına hiç durmadan taşlıyorsunuz. Hiç kimseden utanmıyorsanız gördüğünüz zaman iki büklüm olduğunuz Kayhan AYTAR hocamdan utanın ve maddi menfaatlerinizi saygın bir spor olan Taekwondo camiasından kaldırın. Maddiyatın ve menfaatin olduğu yerde sporcu antrenör saygınlığı kalmaz ve lütfen birazcık dinleyin kulak verin konuşanlara Saygılar.