Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '08

 
Kategori
Sinema
 

Taklitlerinden sakınınız.....

Taklitlerinden sakınınız.....
 

Son zamanlarda televizyon kanallarımızın hali iç acıcı değil. Bunu çeşitli bloglarımızda yazdık , yorumladık. Çoğunlukla da hemfikiriz sanıyorum . Bu noktada aklıma birer birer eski dizilerimiz geliyor . Zamanında her birini nasıl büyük bir keyifle ve ekran başından ayrılmadan izlediğimizi hatırlıyorum .Ve bu satırlardan bu önemli ve hakikaten izleyene değer katan filmlerimizin usta yönetmen, senarist ve oyuncularına teşekkür ediyorum iyiki vardınız ! bu yazım sizlere bir gönül borcu olarak yazılmıştır ve eminim okuyanlarda benim teşekkürüme canı gönülden katılacaktır...

Gelelim anılarımda ki o muhteşem dizilerime ;

AŞK -I MEMNU :

Halit ziya Uşaklıgil 'in romanından uyarlanan dizi 1974 yılında Halit Refiğ tarafından TRT için yapılmıştı. Başlıca rollerde Müjde Ar, Itır Esen ve Şükran Güngör 'ü izlemiştik. Dönem atmosferini ve romanın temasını son derece güzel yansıtmış unutulmaz bir diziydi. Hatta Müjde Ar büyük ölçüde üne kavuşmasını da bu diziye borçlu idi.

SULTAN IV. MURAT :

Turan Oflazoğlu 'nun yazıp Yücel Çakmaklı'nın yönettiği bu dizi TRT için 1981 yılında çekildi. Müzik yine Yalçın Tura'ya ait. Çok önemli ve televizyonlarda sadece bir kez yayınlanmış 4 bölümlük dizinin oyuncularına gelince belki kulaklarınıza inanamayacaksınız ve mutlu olacaksınız bu isimlerin her birini aynı dizide görünce ; Cihan Ünal, Ayten Gökçer, Cüneyt Gökçer, Lütfi Seyfullah, Neslihan Danışman, Zekai Müftüoğlu.

ÜÇ İSTANBUL :

Mithat Cevat Kuntay 'ın inanılmaz güzellikteki romanından birebir uyarlanmış bu eserde TRT nin unutulmazları arasındaki yerine girmiştir. 1983 yapımı yönetmen Feyzi Tuna. Oyunculara gelince yine birbirinden önemli ve özel isimler ; Burçin Oraloğlu, Ayda Aksel, Nilgün Akçaoğlu, Celile Toyon, Savaş Dinçel , Günsel Tuncer .... ve müzik müzik bu kez Timur Selçuk 'a ait...

KÜÇÜK AĞA :

Tarık Buğra'nın önemli romanından yine TRT için 1983 yılında çevrilmişti. Yönetmen Yücel Çakmaklı. Müziği ise Yalçın Tura 'ya ait. Oyuncularına gelince yine birbirinden özel ve önemli tiyatro ve sinema sanatçılarımız başrolleri paylaştılar ; Çetin Tekindor, Fikret Hakan, Ahmet Mekin , Aydan Şener, Eşref Kolçak, Kadir Savun, Erol Taş, Haluk Kurtoğlu, Yusuf Sezgin, Yıldırım Gencer, Halil Ergün , Süleyman Turan, Nubar Terziyan, Bahar Öztan, Cem Kurtoğlu, Kenan Pars, Agah Hün, Turgut Özatay ....... Türk sinemasının tüm ustalarının bir araya geldiği sanki bir yıldızlar geçidi film ve sonucun bu kadar muhteşem olmasına şaşıramıyor insan .

ÇALIKUŞU ;

Reşat Nuri Güntekin 'in hakikaten ölümsüz eserinden birerbir uyarlanmış kitap tadında bir diziydi. Sevgili Osman Seden 'in yönettiği . TRT için çekilen bu 1986 yapımı dizide başlıca rollerde Aydan Şener, Sadri Alışık, Kenan Kalav ve Mine Çayıroğlu 'nu izlemiştik. Ve o unutulmaz melodisi ise sevgili Esin Engin'e aitti.

ACIMAK ;

Reşat Nuri Güntekin 'in çok sevdiğim kitabından birebir uyarlama yine . TRT imzasını taşıyan 1985 yapımı, yönetmen Ohan Aksoy ve başrollerde ; Ediz Hun , Ayşegül Aldinç, Berhan Şimşek, Raik Alnıaçık, Süleyman Turan, Selen Büke , Semra Savaş, Hulusi Kentmen, Ergün Köknar 'ı izledik ..

KURULUŞ;

Tarık Buğra'nın enfes romanı ve yönetmen Yücel Çakmaklı. 1987 TRT yapımı bu dizide ise başrolleri; Cihan Ünal , Haluk Kurdoğlu, Yusuf Sezgin, Ahmet Mekin, Eşref Kolçak, Aliye Rona, Atilla Ergün, Baykal Saran, Berhan Şimşek, Cemal Gencer, Yaşar Alptekin, Meral Orhansay, Erol Taş, Sema Yunak, Mesut Çakarlı, Kenan Pars, Faruk Tinaz , Sümer Tilmaç, Süleyman Turan, Kadir Savun, Fatoş Sezer, Hikmet Taşdemir, Hayati Hamzaoğlu, Ali Şen, Atilla Olgaç, Kazım Kartal, Giray Alpan .

BELENE :

Avni Özgürel'e ait 1987 yapımı bu TRT dizinin yönetmenliğini Hüseyin Karakaş yaptı. Dizinin müzikleri Nezih Ünen 'e ait ... oyuncular; Mehmet Aslantuğ, İsmet Üstekin, Şoray Uzun, Kutay Köktürk, Nihat Nikerel, Selma Tarcan, Yaman Tarcan, Bilal Yıkılmaz, Gökhan Mete, Hikmet Karagöz, Orçun Sonat, Salih Kalyon, Mine Çayıroğlu, Senem Kayra, Ömür Kılıç, İsrafil Köse.. belki anımsamadınız bu diziyi ; Bulgaristan Todor Jivkov dönemi ve Belene toplama kampında Türk azınlığa yapılan baskı ve işkencelerin anlatıldığı bir diziydi.

KURTULUŞ:

Turgut Özakman 'a ait senaryosu .1996 TRT yapımı yönetmen Ziya Öztan.Yine muhteşem bir dizi başlıca rolleri; Rutkay Aziz, Altan Erkekli, Ayda Aksel, Mahmut Cevher, Mehtap Anıl, Mahmut Cevher, Savaş Dinçel, Yaşar Cemil Akın, Nurettin Şen, Mehmet Aslantuğ, Alev Sezer , Haluk Kurtoğlu, Fikret Kuşkan, Macit Koper, Mustafa Alabora, Semih Sergen, Aytaç Arman ve daha bir çok ünlü ustamızın rol aldığı. Müzikler ise Muammer Sun 'a ait.

Benim hatırladıklarım bu diziler .. Sanırım hatırlayamadıklarımda vardır. Ve eğer yorumlarınızda benim atladığım eserlere yer verirseniz en azından yaptığım hatayı telafi etmiş olurum.

Bu ara bu dizilerin yeni çevrimleri söz konusu ancak maalesef senaryodan uzaklaşılmış günümüze uyarlanmış ve dolayısıyla eserin kalbi ile uzaktan yakından alakası olmayan olsa olsa esinlenme olarak adlandırabilceğimiz bir yakınlıkta yapılan bu yeni dizileri izliyor genç kuşaklarımız. Ve maalesef bu ölümsüz eserleri bu esinlenme senaryolar dahilinde tanıyorlar . Ancak size güzel bir haberim var eğer çocuklarınızın bu filmleri orjinal halleri ile izlemesini istiyorsanız TRT bu konuda iyi bir çalışma yapmış bu dizilerin hepsinin cd lerini satışa sundu bence herbirimizin arşivinde bulunması gereken cd ler bunlar . Ve böylece televizyonun kirliliğinden de kendimizi koruma şansımız olur...

Son olarak satırlarımdan TRT yetkililerine seslenmek istiyorum “lütfen bu dizilerimizi tekrar yayınlayın ancak öyle arada bir yaptığınız gibi gündüz saatlerinde değil "prime time" olarak adlandırdığınız o “reytig” yapan saatlerde ki insanlarımız kaliteli yapımları tekrar izleme şansına sahip olsunlar taklitlerini değil !!!!”

 
Toplam blog
: 200
: 959
Kayıt tarihi
: 21.04.08
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum . Maalesef bir tak..