Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '10

 
Kategori
Güncel
 

Taksimi yasaklatan 'kanlı gün'ün öyküsü

Taksimi yasaklatan 'kanlı gün'ün öyküsü
 

İstanbul'da hazırlıklar erken başladı: Vali Emniyet Md. ve Sendika başkanları birlikte, hazırlanıyor


Sendikalar, Valilik, Emniyet el ele vermiş "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" için Taksim'i hazırlıyor...

"Bakanlar Kurulu kararıyla 2008’de Emek ve Dayanışma Günü ilan edilen ‘1 Mayıs’ta işçiler, 33 yıllık aradan sonra ilk kez İstanbul Taksim Meydanı’na çıkacak. İstanbul Valisi Muammer Güler, sendikalarla koordineli çalışacaklarını açıkladı. 1 Mayıs 1977’de Taksim’deki kutlamada provokasyon sonucu 34 kişi hayatını kaybetmiş ve Taksim kutlamalara kapatılmıştı."

Taksim işçiler için özel bir yer. Bu adresin İstanbul için olduğu kadar, Türkiye için de önemi büyük. Moskova'nın Kızıl Meydanı yada Pekin'in Tia-nenmen Meydanı gibi..

Cumhuriyet öncesinde Osmanlı'nın en büyük meydanı olan Sultanahmet, bir şekilde devre dışı kalınca liderlik koltuğu Taksim'e kaldı.

Bunda; o devirde, bugün Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu yerdeki Kışlanın da etkisi var.

Son 33 yıldır, 1 Mayıslara kapalı olan Taksim böylece ilk defa 'Devlet eli ile' yapılacak kutlamalara ev sahipliği yapacak.

Peki bu 33 yıllık tatilin sebebi neydi?

İşte 14 Nisan 2010 tarihli Hürriyet gazetesinde Hasan ÖRNEKOĞLU (DHA) imzası ile çıkan habere göre 33 yıl öncesinin öyküsü:

1- Türk demokrasi tarihine ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçen 1 Mayıs 1977 günü İşçi Bayramı’nı kutlamak üzere İstanbul’a gelen yaklaşık 500 bin kişi Taksim’de toplandı.

2- DİSK organizasyonuyla başlayan kutlamalarda, saat 19.00 sularında dönemin DİSK Başkanı Kemal Türkler konuşmasının sonuna geldiğinde provakatörler sahneye çıktı ve silah sesleri duyulmaya başlandı.

3- Sular İdaresi binasının üstünden ve meydandaki otelin çeşitli katlarından açılan ateş sonucu insanlar panik içinde kaçmaya başladı.

4- Intercontinental Oteli’nin (şimdi yerinde The Marmara var) üst katlarından da kalabalığa ateş açıldı.

5- İnsanlar panik içinde kaçmaya çalışırken panzerler de kalabalığın arasına girmeye ve kitleleri Kazancı Yokuşu’na itmeye başladı. Ancak Kazancı Yokuşu da bir kamyon tarafından tıkanmıştı.

6- Kazancı Yokuşu’ndan aşağıya kaçmaya çalışan kalabalığa da ateş açıldı. 28 kişi ezilme ya da boğulma nedeniyle, 5 kişi vurularak, 1 kişi panzer altında kalarak yaşamını yitirdi, 130’dan fazla kişi yaralandı.

7- Bu vahşetin ardından 470 kişi göz altına alındı, hiçbirinin olayla ilgisi kurulamadı. Olay 33 yıldır aydınlatılamadı.

8- Olayların kontrgerilla tarafından askeri darbe hazırlığı olarak yapıldığı MİT tarafından dönemin Başbakanı Süleyman Demirel’e rapor edildi.

9- 29 Mayıs 1977’de de dönemin muhalefet lideri Bülent Ecevit’e İzmir’de suikast girişimi oldu. Kara Kuvvetleri Komutanı 1 Haziran 1977’de emekli edildi.

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..