Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '21

 
Kategori
Güncel
 

Tam Kapanma ve Koronavirüs

TAM KAPANMA ve KORONA VİRÜSE DEVAM                                                                
 
 
 
  Saygıdeğer okurlarım,
 
 
 
Önce hepinize selam ve saygılarımı sunuyor, işlerinizde hayırlı ve bereketli günler diliyorum. Şu Korona virüsle tanışmamız 10 Mart 2020’den şu andaki yazdığım tarihe kadar (30 Nisan 2021) tam 13 ay oldu. Koca bir sene oldu. Gerek dünyada ve gerekse Türkiye’de binlerce insan öldü. Aşağı yukarı Dünya’da ölenlerin sayısı 3 milyon 250 bini geçti. Türkiye’de ise vefat edenlerin sayısı 39 bin 450 kişiye ulaştı.  Vefat edenlere Allah’tan rahmet, hasta olanlara acil şifalar ve yakınlarında baş sağlığı diliyorum. Ölüm acıdır, ne yazık ki hepimizin de gideceği yer orasıdır.
 
 
 
Bu korona virüs denen melanet bir baş belası oldu. Bugüne kadar bir hayli not tuttum. Bunların sayısı 1050‘yi buldu. Daha doğrusu günü güne yazdığım notlar 4 koca ajandayı buldu.  Bunlar ilerde bir kaynak olur diye düşünüyorum. Bu köşede 12. Yazım oldu. Şimdi aldığım bazı notlarımdan bir kısmını sizlerle paylaşmak istiyorum: 
 
 
Türkiye haritası bir ara 81 il dört renk halinde bize sunuldu.
 
1-Mavi- Serbest, düşük
 
2-Sarı serbest, orta,
 
3-Turuncu: Çok yüksek
 
4- Kırmızı: Çok daha yüksek olarak tanımlandı.
 
Mavi iller arasında batıda Uşak ve Güneydoğu’da illerin çoğu  mavi  göründü. Yani buralarda vakalar az göründü. Örneğin Mardin, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep ve Van gibi illerde Vakalar az göründü.
 
 
İller arasında  arasında Aydın, Denizli, Afyonkarahisar, Eskişehir, Ankara, Çorum, Bartın,  Kastamonu, Sivas, Kırşehir, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Kars ve Ağrı gibi iller de vakalar az göründü.
Turuncu İller ise Antalya, İzmir,  Muğla, Mersin,         Çanakkale, Kırklareli, Tekirdağ, Kütahya, Niğde ve Kayseri gibi illerde vakalar yüksek görünmeye başladı.
Kırmızı iller ise: İstanbul, Balıkesir, Burdur, Konya, Bilecek, Sinop, Giresun, Rize, Ordu, Tokat Trabzon ve Samsun gibi illerde vakalar çok yüksek olduğu iller arasında yer aldı.
 
 
Sağlık Bakanlığımız olsun, hastanelerde çalışan doktorlarımız ve hemşerilerimiz olsun büyük candan hiç yorulmadan, usanmadan hizmetlerde bulundular. Ancak ne yazık ki bunun önüne geçemediler. Sağlık teşkilatında bugüne kadar 150 doktor ve 250 sağlık çalışanı (toplam 400 kişi ) bu korona virüsten dolayı yaşamını yitirdi. Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de büyük ölümlere sebep oldu. Dünya genelinde vaka sayısı 18 milyonu geçti. Dünyada 3 milyon 250 bin iken Türkiye’de hayatını kaybedenlerin sayısı 40 bine yaklaştı.
 
Korona Virüs konusunda bilim adamlarımız ne diyor?
 
Prof. Dr. Tevfik Özlü: Evet yorulduk,  bunaldık ama amacımız şu salgınını durdurup hiç olmasa rahat bir nefes alalım. Eğer şimdi buna uymazsak ilerde daha kötü günler bizi bekliyor. Aşı oldum,  bu iş burada bitti demeyiniz.
 
Doç. Dr. Ali İhsan Ökte: Aşı çok önemlidir, Ancak aşı dozları pek yeterli değildir. Aşılar acilen yapılmalıdır. Türkiye’de şimdiye kadar 1 milyon 600 bin kişinin aşı olduğunu öğreniyorum. 
 
Prof. Dr. Sarp Öner: Yeterli aşılama olmazsa kısıtlamalar kalkmaz.  
 
Prof. Dr. Gül Ergür: Lokanta ve restoranların açılışını erken görüyorum. Covid- 19 ise daha bitmedi.
 
Prof. Dr. Yeşim Taşova: “Aşı oldum” diye rehavete kapılmayınız.
 
Prof. Dr. Gaye Usluer: Vakalar artıyor, daha reel önlemler alınmalıdır. Günü kurtarmak için önlemler alınmamalıdır. Vakalar artıyor ve geçmiş günlere göre vakalar ve ölümler ikiye katlandı. Dünya salgınında 5. Sıradayız.     
 
Prof. Dr. Arif Verimli: Pandemi konusunda Maske ve mesafenin çok önemli olduğunu vurguladı. Onun için mesafeye çok dikkat edelim “ dedi…
 
Prof. Dr. Vedat Bulut: TBB Genel Sekreteri.  Bu vakalar geçmiş günlere göre en yüksek seviyeye ulaşmış durumdadır. Bu bence bir rekordur. ( Basından aldığımız haberlere göre, 125 bin esnafımız da iflas etmiştir).       
 
Prof. Dr. Kayıhan Pala: Koronavinüs’te 3.Tepe noktasına geliyoruz. Onun için korona virüs artmaya devam ediyor. Eğer tedbirler alınmazsa çok daha vakalar arta bilir ve can kaybı da fazla olabilir. Karadeniz Bölgesinde vakalar artıyor.
 
Prof. Dr. Kemal Saltık:  Türkiye yeniden Koronavirüs pençesine düştü. Türk insanı toptan kırıma uğruyor. Ne yazık ki Türkiye’nin haritası baştanbaşa kırmızıya boyandı.
 
Prof. Dr. Elif Dağlı, tamamen kapanmalıyız. Kısıtlamalar yararlı olacak mı? Türkiye’de vaka sayısı 62 bini geçti. Hindistan’da günlük vaka sayısı 200 bini geçti.   
 
 
Son yapılan araştırmaya göre: Türkiye’nin 58 ili kırmızı, 12 ili turuncu ve 10 ili de sarıya boyandı.  Ülke genelinde sokağa çıkma yasağı devam ediyor Öte yanda İtalya’da, İngiltere’de ve Brezilya’ da vakalar artmaya devam ediyor.  Son günlerde en büyük vaka sayıları Samsun, Ankara, İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Samsun ve Yalova’da olduğunu öğreniyoruz. İlimiz Aydın’da son iki ayda  vakalar  6  kat arttı. En az olan il ise Şırnak’tır…
 
Öte yanda Arjantin Lideri Fernandez de Koronavirüs’e yakalandı. Saddam’ı yargılayan Hâkim’de Kovid-‘e yenildi. Fenerbahçe GenelBaşkanı Ali Koç ‘ta Covid- 19 yakalandı. Ali Koç’a da geçmiş olsun diyorum.  Kayseri Büyük şehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ta koronaya yakalandı. Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur koronadan dolayı vefat etti. Ana da Allahtan rahmet diliyorum. Galatasaray’dan üç futbolcu da koronaya yakalandı. Dünya’da İtalya, Britanya, İngiltere ve Almanya’da vakalar artarken Hindistan ise ön sıralarda yer aldı.  Son 24 saate 400 binden fazla vaka sayısı tespit edildi. (1 Mayıs 2021) .
 
Türkiye’de vakalar artmaya başlayınca tam kapanma kararı alındı. ( 29 Nisan 17 Mayıs 2021)  günleri arasında tam kapanma kararı alındı. Ben bu yazıyı yazdığım tarihte (  30 Nisan 2021)  Türkiye de 24 saate vaka sayısının 44 bin 444 kişiyi geçtiğini ve son 24 saate 479 kişinin hayatını kaybettiğini öğreniyoruz.  Vefat edenlere Allah’tan rahmet ve ailelerine baş sağlığı diliyorum. Sağlık Bakanı Dr. F. Koca: Bu koronavirüs’ün en çok İngiltere, Afrika ve Hindistan’dan geldiğini ifade ediliyor. Yapılan birçok uyarılara rağmen hala da bu konuda uyarıları ihmal edenler de vardır. Başta sayın büyüklerimiz bile bu işi ciddiye almıyorlar. Lebalep yapılan kongreler ve toplantılar ortada.  Sokaklarda davullu, zurnalı düğün yapanlar ve toplu halde halay çekenler bile vardır. Bunları görmezden gelenler de vardır. Bundan dolayı vakalar her geçen gün biraz daha artmaya devam ediyor.
 
Oysa geçenlerde TV’de de izledim.  Kâğıt toplayan bir vatandaşa bir polisimiz ceza veriyor. Daha tam kapanma olmamıştı. Adam yalvarıyor.“ Abiler, evde mama bekleyen 6 aylık bir yavrum var, onun için kağıt topluyorum, bunları satıp ona mama alacağım ve rica edep yalvarıyor.  Ben bu manzarayı görünce inanın yüreğim yandı. Sokaklarda düğün yapanlara, halay çekenlere neden ceza verilmiyor. Bu korona Virüs konusunda cezalar herkes eşit olsun, buna göre ceza verilmelidir.
 
 
VE BİR HABER:
 
 
Norveç Başbakanına ceza veriliyor:    
 
Kanunu İhlal eden Norveç
 
Başbakanına para cezası
 
Bir aile toplantısı organize ederek pandemi kurallarını ihlal eden Norveç Başbakanı Solberg, 2 bin 352 dolar para cezasına çarptırıldı. Solberg, özür dileyerek, cezayı kabul ettiğini ve ödeyeceğini söyledi.
 
Norveç Başbakanı bunları söylerken, polis şefi de şunları söylüyor:  Kanunlar karşısında herkes eşittir, polislerimiz görevlerini yapmışlardır.
 
Ve bir başka haber:  Geçen gün bir gazetede şunları okudum: Reklam olmasın diye gazetenin adını vermiyorum:  ( X) adlı bir ilin Müftüsü,   ramazan münasebetiyle 200 öğrenciye iftar yemeği veriyor. Hem de bu tam kapanma gönlerinde. ( Gazetenin tarihi 30 Nisan 2021’dir…Peki bu Sayın vatandaşımız kimden izin alıyor? Allah aşkına biz adaletin neresindeyiz?
 
Bu tam kapanma günlerinde yine zor günler yaşayacağız. Tam kapanma Çarşamba Pazarını da son derece etkiledi. Fiyatlar alabildiğine uçtu. Medyadan okuyoruz, bu Pandeminden dolayı bugüne kadar 125 bin esnafımız iflas etti, kepenk kapattı, bu arada borçlarından dolayı intihar edenler de oldu. Eşten, dostlarımızdan da uzak kaldık. Cenazelerimizin son yolculuğunda cenaze namazları kılınmadan toprağa veriliyor. Bir arkadaşımızın cenazesine gidemiyoruz. Allah’ım bu mübarek ramazan günlerinde sen bize yardımcı ol, bize hayırlı bir kapı aç. Bütün evrene olduğu gibi güzelim yurdumuzun insanlarına da sağlık ve huzur ver Allah’ım. Son söz olarak maske, ara mesafe ve gerekli temizliye dikkat edelim. Sakın ben koronaya yakalandım, iyileştim artık rahatıma kavuştum, bir daha olmam’ demeyiniz. Bir bakınız yine geçen bir  gazete okudum.
 
Denizli- Çivril’in AKP’li Belediye Başkanı Niyazi Vural geçen yıl Ekim ayında korona virüse yakalanıp evinde karantinaya alınmıştı. Hastalığı hafif atlatan Vural, buyıl Mart ayında bir kez daha virüse yakalandı. İyileşen Niyazi Vural’dan yine kötü bir haber geldi. Testi pozitif çıktı. Vural evinde karantinaya alındı. Sayın Vural’a geçmiş olsun ve acil şifalar diliyorum.     ¨   
 
---------------------------------------------------------------------------------------
 
 
NOT:  1- 1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı kutlu olsun. Tüm Emekçi işçilerimize sağlık ve mutluluklar diliyorum. Pandemi nedeniyle sokaklarda coşku ile kutlanamayacak. İşçinin alın terinin, emeğinin konuşulduğu ve savunulduğu 1 Mayıs İşçi Bayramı ülkemizde olduğu gibi dünyanın farklı ülkelerinde de kutlanmaya devam ediyor.
         
          2- Kuzey Irak’tan bir şehidimiz var var. Veteriner Uzman çavuş Hüsamettin Gökçe’ye (22), Allahtan rahmet, acılı ailesine ve  Silahlı Kuvvetlerimize başsağlığı diliyorum.
 
 
Abdülkadir GÜLER 
 
02  Mayıs 2021-  Söke 
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..