Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '16

 
Kategori
Tarih
 

Tarih dersleri: Cihad ve Haçlı Seferi

Tarih dersleri: Cihad ve Haçlı Seferi
 

google


Ters görünebilir ama önce cihad vardı. 600-1100 gibi. 500 yıl gibi.

Mezhep savaşı da vardı. Sünniler, Şiiler ve Hariciler arasında. Birbirlerine karşı cihadları da vardı. Halife Ali böyle öldürüldü.

Sonra Türkler tarih sahnesine çıktı. Genelde bilindiğinin tersine, Anadolu’yu fetihten uzak duran ama Bizans’ı yenen Alp Arslan’ın 1072’deki ölümünden başlayarak, Anadolu’yu fethettiler, Kutsal toprakları da.

Bu sırada Katolik-Ortodoks ayrışması olmuştu. Roma’nın batışında Hristiyan olan Avrupa, 1100  gibi bile, belki en çok yarı yarıya Hristiyan idi. Doğu ve Kuzey Avrupa pagan idi.

Sonra, Kudüs’ü kurtarmak adına, Haçlı Seferi dizisi başladı:

Katolik mezhebe karşı, Ortodokslar’a karşı, Museviler’e karşı, Müslümanlar’a karşı, paganlara karşı. Artı papalar Hristiyan-Katolik krallara karşı, ülkelerdeki başpiskoposların tayini için.

Papalar Haçlı Seferi’ne katılanlara kafadan cennet garantisi verdiler.

Bu sayede üniversiteler de kuruldu, engizisyon da. Üniversitelerde Hristiyanlık’a aykırı bulunan Aristo’nun eserleri yasaklandı. Onu, taa 1250 gibi Aquinolu Thomas affettirdi Hristiyanlar’a. İlk rönensans da, o zamanlı sayılır.

Bu süreçte dominant olan kültür İslam, resesif olan kültür İsevilik oldu.

1500 sonrasında, durum tam tersine döndü. 2000’lerde de hala böyle.

Hristiyanlar’ın o zamanki durumunda bugün Müslümanlar var. Bugün, Selefilik, Şiilik ve  Sünnilik arasında cihad ve iç savaş var. Hristiyanlık’taki mezhep savaşını durdurdular. Papa ve patrik, iktidar uzlaşmasına vardı, bin yıl kadar sonra (katoliklik ve ortodoksluk arasındaki ilk ayrışma 1054 gibiydi).

Katolik gelenek Latince’yi, ortodoks gelenek Eski Yunanca’yı kullanmayı seçti. Her ikisi de bu dilleri kullanmaya başladığında, 2 dil de ölü dildi.

İslam ise, temelde İran üzerinden Şiilik ayrışmasına uğrarken, Farsça x Arapça ayrışması oldu.

Görüldüğü gibi benzerlik çok.

1950’den beridir ise, Lingua Franca dil İngilizce. Bunun nedeni ABD. ABD’nin İngilizce’yi seçmesinin nedeni ise, eski bir İngiltere kolonisi olması. Yıkılan Roma’nın ardından seçilen Hristiyanlık ve Latince gibi yani.

Papalık, Avrupa’yı öldüre öldüre Hristiyan yaptı. ABD de Dünya’yı öldüre öldüre kapitalist-pazar yapıyor, adı da Evangelizm veya ‘neo-con’luk.

Avrupa 400-1500 arasında işgal ve istila altındaydı, sonra kendisi işgalci, istilacı ve sömürgeci oldu ve 1950’de bu durdu: 1100 yıl resesif ve 450 yıl dominant).

Müslüman Araplar ise, 1100’den beridir işgal ve istila altındalıar: 500 yıl dominant, 900 yıl resesif.

Bugün, Avrupa’da özgün halk ve Müslüman olarak, Boşnaklar ve Arnavutlar var.

Bugün, Asya’da özgün halk ve Hristiyan olarak, Gürcüler, Süryaniler ve Ermeniler var.

Amerikalar’a 400 yıl boyunca tek bir Müslüman sokulmadı. Avrupalılar / Hristiyanlar derslerini iyi almışlardı. 20. Yüzyıl’da Surinam’a Müslüman Hintliler’i aldılar, onlar da askeri darbe yaptılar.

ABD’nin bugünkü Hristiyanlık’ı sallantıda. Çok fazla anti-YMCA nüfus aldı.

AB ise, büyük-büyük hata yapıp, çok fazla Müslüman nüfus / göçmen aldı. Bu, çoktan yeni Kavimler Göçü oldu bile.

300 + 500 milyon (ABD + AB) nüfusta, % 10 olmak ve sorun yaratabilmek demek, 80 milyon Müslüman olmak demek. Bugün ise, toplamda 10-15 milyon Müslüman var oralarda. Hristiyanlar yılda % 0,5 azalsa, Müslümanlar % 1,5 artsa bile, yeni göçmenler hesaba katılınca bile, önümüzde 50 yıl daha var demektir. O dönemde de, gıda, global ekonomi, su ve enerji krizleri Dünya’yı vurmuş olacak. Nüfusu azalanlar ise, Hristiyanlar değil, Müslümanlar olacak.

Yine de, tam bir itiş-kakış olacağı kesin.

Haçlı-Cihad itiş-kakışı da, Taliban’dan IŞİD’e uzanan çizgi oluyor.

Hristiyan neo-iç savaşı da, ABD’lilerin her yıl kendilerinden öldürdüğü 1.500 kişi oluyor.

Hep diyorum:

Eksik olan tek şey, neo-Hasan Sabbah: 20 kilo izotop-kobalt ile 20 AB ve ABD büyükkentini yaşanmaz duruma getirecek yalnızca.

Yardım gelirse de, o ABD’lileri öldüren ABD’lilerden gelecek.

Yoksa Araplar, bin yıl daha küllüm mafiş. Hoş, onları Hasan Sabbah bile rönesansa sokamayabilir, ayrı konu. 1 trilyon dolarlık petrol geliri bile yüzyılda sokamadı çünkü.

Gerçeğin çölüne hoşgeldiniz.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..