Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '20

 
Kategori
Tarih
 

Tarihimizde Ağustos Ayı

TARİHİN ALTIN YAPRAKLARINDA

               AĞUSTOS AYI

                                                               

Tarihimizde Ağustos ayı zafer ayı diye geçer. Millet olarak,  vatandaş olarak tarihimizi bilmek zorundayız. Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafya sınırlarını başkaları çizer. Bu tarihi günlerimizi anmak, hatırlanmak ve çocuklarımıza anlatmak zorundayız. Bu konuda da sevgili meslektaşlarımız vefakâr öğretmenlerimize de büyük görevler düşer. Bu konuda saygı değer öğretmenlerimizin duyarlı olduklarına inancım tamdır.

Bu yazımı yazdığım zaman edebiyatımızda büyük bir destan şairi olarak bilinen Elazığlı hemşehrim Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’ nun (1929- 1992)   şu dizeleri aklıma geldi. Şairimizi rahmetle anarak bu güzel dörtlüğünü sizlerle paylaşmak istiyorum:

 

Aylardan Ağustos, günlerden Cuma

Gün doğmadan evvel İklim-i Rum’a

Bozkurtlar ordusu geçti hücuma

Yeni bir şevk ile gürledi gökler

Ya Allah, Bismillah, Allah-ü Ekber…

 

Bugünlerde milletçe 30 Ağustos Zafer Bayramını ne yazık ki Korona’ nın  / Pandemi’ nin gölgesinde kutlayacağız. Milli bayramlarımız dini bayramlarımız birlik ve beraberliğimizin simgesidir. Bu önemli günlerin değerini bilmeliyiz. Milli Mücadelemizin ve 30 Ağustos Zaferinin büyük kahramanı Gazi Mustafa Kemal bir sözünde şöyle diyordu:  “ Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. Bu satıh bütün vatandır”. 30 Ağustos düşman bir çember içine alındı, Yunan ordusu esir alındı, bu esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis’te vardı. Ona esir muamelesi yapılmadı. Türk milletinin geleneklerine göre bir misafir gibi ağırlandı. Savaş sırasında yerde duran Yunan bayrağına dahi saygı gösterildi ve yerden alındı. 30 Ağustos Zaferi, Atatürk’ün Başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muhaberesi adı ile tarihte yerini aldı. Gazi M. Kemal Atatürk 30 Ağustos 1922 yılında Dumlupınar’da kahraman ordumuzla birlikte kazandıktan sonra şanlı ordumuza ve yiğit askerlerimize şu emri verişiyor: “ Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, İleri böylelikle Yunan Ordusu takip edilerek 9 Eylül 1922 ‘de İzmir’den çekip gidiyor. Bilindiği gibi İzmir’in kurtuluşu 9 Eylül 1922 ‘de gerçekleşerek tarihe geçiyor.

Ağustos ayı tarihimizde büyük zaferlerle doludur. Bundan dolayı bu aya Zafer ayı diyoruz.  İşte bu tarihi günlerden birkaçı:

 

  • 01 Ağustos 1571 Kıbrıs’ın Fethi,
  • 11 Ağustos 1473 Otlukbeli Zaferi,
  • 23 Ağustos 1924 Sakarya Meydan Savaşı,
  • 24 Ağustos 1516 Mercidabık Savaşı,
  • 26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi,
  • 26 Ağustos 1922 Büyük Taarruz Zaferi,
  • 29 Ağustos 1526 Mohaç Meydan Savaşı,
  • 30 Ağustos1922 Büyük Taarruz Zaferi.

 

Bu duygu ve düşüncelerle, 30 Ağustos Zafer Bayramımızın 98. Yıldönümünü kutlar,  başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere bu güzel vatanı kanlarıyla bizlere armağan eden tüm gazi ve şehitlerimizi onurla, minnetle, saygıyla ve rahmetle gururla anıyor, mekânları cennet olsun diyorum. 

    Selam ve saygılarımla...

                  ------------------------------------------------------------

NOT: Giresun’da meydana gelen sel felaketi münasebetiyle 5 erimimiz ve 9 vatandaşlarımızı kaybettik. Bu sel felaketi büyük ölçüde mal ve can kaybına mal oldu.  Vefat edenlere Allah’tan rahmet ve acılı ailelerine baş sağlığı diliyorum. Bunlar bir daha yaşanmasın diyorum.

  

 

            Abdülkadir GÜLER

      26 Ağustos 2020-/ SÖKE  

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..