Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '09

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

Tarım ilaçları ve kalıntı sorunu

Tarım ilaçları ve kalıntı sorunu
 

İnsanoğlu açlık sorunuyla mücadele ederken, tarım ilaçlarının keşfi mucize olarak kabul edildi… Şimdiyse gıdalarda, çevrede, bitkide kalıntı sorunu ve dolayısıyla etkilenen sağlığımız.

Pestisit kelimesini pek çoğunuz duydunuz belki anladınız belki de anlamadınız tarım ilacının kastedildiğini. Zirai mücadele ilacı ve günümüzde kullanımı artmakta olan bitki koruma ürünü (Plant protection product).

Sizlere fazla teknik bilgiye girmeden gazetelerden, televizyonlardan duyduğumuz haberleri anlamamıza yardımcı olacak genel bilgi vermek istiyorum. Bu haberlerin birçoğu da uzmanlar tarafından hazırlanmadığı için eksik ve yetersiz.

Pestisitler, bitkileri ve bitkisel ürünleri zararlı organizmalara karşı korumak veya bu tür organizmaların etkilerini engellemek, özel başka hükümlere tabi olmadığı sürece bitkisel ürünleri korumak için uygulanan koruyucu maddelerle, istenmeyen bitki veya bitki kısımlarını yok etmek, istenmeyen bitki gelişimini kontrol etmek veya önlemek amacıyla kullanılan bir veya daha fazla aktif madde içeren formülasyon halinde piyasaya sunulan, aktif madde ve preparatlarıdır diye tarif edilmektedir [1, 2]

Tarım ilaçları ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan ruhsatlı olarak piyasaya arzedilmektedir. Son çıkarılan reçete yönetmeliğine göre de ilaç bayilerinde uzmanlar tarafından yazılan reçetelerle satın alınabilmektedir, reçetesiz satışlar yasaklanmıştır. Bu şekilde üreticinin doğru tarım ilacını kullanması amaçlanmaktadır. Genelde çiftçilerde “en etkilisi en iyisidir” şeklinde yerleşen bir yargıdan dolayı yanlış ilaç kullanımları olmaktadır. Bunun dışında Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hangi bitkide hangi tarım ilacının kullanılacağına dair teknik talimatlar da yayınlanmaktadır ve tarım ilacı uygulamasının bu talimatlara uygun yapılması gerekmektedir. Tarım ilaçlarıyla ilgili araştırmalar devam ederken yaşanan kalıntı sorunları nedeniyle insan ve çevre sağlığı açısından daha az zararlı tarım ilaçlarının kullanımına gidilmiştir. 17 Mayıs 2007 tarihi itibariyle Türkiye’de yaklaşık 408 aktif madde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı (TKB) tarafından ruhsatlıdır. 1.2009 tarihi itibariyle bu aktif maddelerin 75’i, 31.08.2009 tarihinde ise 49 adedi yasaklanmıştır. Son günlerde Almanya’da armutlarda bulunan amitraz 1.1.2009 tarihinde Türkiye’de yasaklanmıştır. Fakat piyasadaki ürünlerin kullanımına izin verildiği için bu yıl içinde çiftçi tarafından kullanılmış olabilir. İnsan sağlığı için zehirli olan amitrazın kanserojenik özelliği de mevcuttur [3]. Bu nedenle kullanımı da ülkemizde yasaklanmıştır. Ülkemizde ihraç edilen meyve ve sebzelerde kalıntı analizleri yapılmaktadır. Bu ürünler de gönderilirken kontrol edilerek gönderilmiştir. Sonuçlar uzmanlar tarafından karşılaştırılarak açıklama yapılabilir. Genelde bu boyutu ele alınmayıp farklı konular üzerinde konuşulmaktadır. Ülkemizde hem ihracatta hem de iç piyasada kalıntı sorunu yaşanmaktadır. Kalıntı analizin yapabilecek laboratuarlarımız, uzmanlarımız çok çok az. Cihazlar son derece gelişmiş olsa bile analizler yapmak, sonuçları değerlendirmek için uzman olmak gerek. Tarım ilaçlarından doğan sağlık sorunları nedeniyle organik gıdaların önemi son günlerde anlaşılmaya başladı. Özlemini çektiğimiz salatalık, domates kokusunu organik gıdalarla bir nebze olsun alabiliyoruz. Konuyla ilgili yazmaya devam edeceğim, sormak istediklerinizi yazabilirsiniz. Sağlıklı günlerde, sağlıklı gıdalarla beslenebilmek dileğiyle… Dr İlknur Çolak colak.ilknur@gmail.com Kaynaklar [1] Öztürk S.: Tarım İlaçları, Hasad Yayıncılık, (1990) İstanbul [2] Bitki Koruma Ürünlerinin Piyasaya Arzı İle İlgili Yönetmelik Rev 3- 29/11/2004 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı [3] www.pesticide.info.org
 
Toplam blog
: 69
: 718
Kayıt tarihi
: 29.01.09
 
 

Kelimeleri ardı sıra ekleyerek ve içine yüreğimden gelen sesi katarak yazdıklarım anlatır beni size..